cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, July 23, 2012

Tamar oooohhh..tamar..

Dah masuk hari ketiga dah.. Sepatutnya i bersemangat. Tapi rasa bit down. Jiwa kacau.. Tapi i dah cakap to myself, i must be a strong person. Tak nak emosi kacau i, biar i handle emosi.. Terus semangat.. Well, bersemangat nak cerita pasal tamar. Ramadan time, of coz tamar menjadi juadah pertama dicicah di lidah kan...Kalau dulu - dulu, tamar timbang tu lah kat kedai apek kita beli. Nowww.. berbagai pilihan.. MASYALLAH. beruntungnya kita.. Our house pun kalau tang tamar ni tak kira hanya bulan Ramadan.. Sentiasa ada.. ALHAMDULLILAH.. Apatah lagi bulan Ramadan ni. berbagai jenis ada. Dalam rumah ada banyak kepala. So, citarasa berbagai even tang tamar.. Haru kann. Jomm tengok ....
Jenis yang bertangkai ni lah yang bit popular memula dulu.. Paling mahal rasa- rasanya pernah  beli about RM19.00 maybe dalam tahun 2002. Masa memula duduk Shah Alam, beli kat Seksyen 17 dalam bulan Ramadan lah..Yang ni Chef CiJu and parents i suka makan.
Semuanya jenis berkotak.. Emmm..siapa lagi yang menbawak masuk ke Malaysia kalau bukan Yusuf Taiyoob. heee. fofular betul dia ni..
Then semakin ramai orang berjualan tamar.. Especially yang kalau kita nampak bukak booth kat masjid.. Macam - macam jenis.. Mariami lah, Ajwa lah.. macam - macam lahh....Kalau kita beli 100gm dalam RM5 lah, RM6 lah..
Tapi i tak berapa suka sebab, bila kita masukkan dalam peti ice, dia akan bit liat dan keras..Jenis ni agak kering sikit..Yang sikit liat ni My Mommi suka. I kureng.
Yang ini pulak tamar yang selalu sangat kami beli even bukan dalam bulan Ramadan. Kami beli kat MBG. Fresh and soft..Yang ni semua suka.. 
Besar sangat tamar ni.. About 1.5 inches. Kalau i makan, selalunya i give half pada Chef Ciju.. Unless i mmg lapar sangat, i will take the whole tamar..
Now ada offer tau di MBG. If not, one box will cost u about RM85. Semalam Hubby borong 3 boxes, satu for home the rest for frens. 
Ini pulak tamar yang diberi oleh my  Q a t a r ' s    f r en Mr Hussain while we met last few months. Still ada lagi sebab dia bagi 2 packs. 
Sebelum Ramadan, kitarang makan tamar ni.. 
Tamar ni kalau tak silap product UAE ke Oman. Cam tu lah.. (baru confirm tadi, UAE). Ini tamar yang ada di rumah i.. tapi kannnn..
i teringinnnn sangat nak makan yang ni. Yang fresh.. Rasa kelat - kelat sikit. I suka.. Especially bila dia dah bit ripe.. So, bit soft and sikit manis..
and last but not least, i wish to buy this too.. Tamar Ajwa.. Comel - comel.. Suka.. Tak berapa manis.. Tengok lah besok.. Ingat nak cari lah...Ok..lah mata bit layu. Ingat nak nap. Masak apa hari ni?..I kena tanya Chef CiJu.. Okkk.. chaoooowww..If larat dapat lagi dengar bacaan Imam di Masjid Negeri.. Sayu je malam tadi bila dengar bacaan nya.. Tear in my eyes...MASYALLAHHH.. so sweet to hear...
*******************************************
 Volume 3, Book 32, Number 226 :
Narrated by Abu Huraira
I heard Allah's Apostle saying regarding Ramadan, "Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven."



46 comments:

  1. my all time fav: kurma nabi...waduuuhhh

    ReplyDelete
  2. Dah beberapa tahun kakcik tak beli tamar. Menjelang bulan Ramadhan, Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary akan mengagih2kan tamar untuk semua kakitangan di bawah syarikat2 beliau. Alhamdulillah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Subhanallahhh. so good to hear lah kak.. He's great man lah.. ALHAMDULLILAH.. merrasa kita ye..

      Delete
  3. yang makan masa tahlil hari tu aku suka.. itu ke yang MBG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa tahlil tu MBG.. freshhh dan sangat besar..

      Delete
  4. Selamat berpuasa kak yan....sedapnya tengok jenis jenis tamar ni. Saya tak suka tamar, tapi sejak makn t tamar di Tanah Suci dulu, terus suka. Saya suka jenis bertangkai tu dan ajwa yg comel tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramadan al Mubarak Ita.

      memang sedap2 belaka kalau tamar ni.. well best kan bila dah suka ni..

      Delete
  5. byk nya kurma cam2 ada...js satu je beli utk berbuka puasa dan sahur...hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well, macam2 kepala ada kat rumah..sebab tu lahh..

      Delete
  6. Salam Yan...selamat berpuasa... saya paling suka kurma ajwa tu... yang bertangkai tu pun okay jugak... tapi mesti best kalau dpt yang kuning kelat2 tu... kalau dulu cik abang masa kerja kat Arab Saudi...merasalah juga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Salam Anie,

      Ramadan al Mubarak.

      mmg sedap kann.. terasa di tekak pulak pagi2 ni..

      Delete
  7. Memang suka tamar...tapi prefer yang kering n less sweet. pilihan biasa yang safia tu la..bertangkai. ramadhan kali ni dapat jugak sekotak dua..majikan mak yang bagi..alhamdulillah. dalam masa yang sama beli jugak lagi sebab kat rumah ni..stok kurma memang tak putus, sentiasa ada, insyaallah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH kalau tamar tak putus stock kan.. Anak2 biar sentiasa makan. mmg bagus...

      Delete
  8. selamat berpose kak...
    tamar mcm2 jenis sampai saya pun tak kenal apa jenis kurma tu.

    tapi saya tak mkn kurma mahupun buah lain huhu bkn penggemar buah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak suka kannn.. kalau akak sefamily mmg suka tamar. sebab tu lah mcm2 ada..

      Delete
  9. kurma nie ada pelbagai jenis.......
    tapi yg fresh susah pulak nak jumpa.... remy pun teringin jugak nak rasa......

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau fresh ni rasa2 nya kat pasar ramadan boleh dapat kot..

      Delete
    2. ye ke kak.... nanti remy pi gagau kat mana2 pasar ramadhan yg terdekat....... kalau kat depan rumah nie....comfirm takde....he3

      Delete
    3. kena cari tu..kena cari pasar yg besar2 sikit kot remy..

      Delete
  10. rumah saya pun stok kurma pun bukan takat ramadhan saja. sepanjang masa. dah Nabi pun suka makan, kita, yang jadi umatnya pun paksa anak-anak makan. last2 jadi favourite pulak. tapi tang fresh tu, jangan banyak2 makan..boleh batuk you.. (beli di kawasan masjid quba@madinah cuma SR10 saja).

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. seronokkan kalau anak2 suka tamar.. esp sebelum depa pi sekolah..

      Delete
  11. Wow byk nye tamar bermcm jenis, mmg peminat tamar sungguh yer..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu..rasa nya dalam sebulan tu pun punya lah banyak tamar dimakan..

      Delete
  12. suka tamar yg ada almond kat tengahnya tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. we r in the same boat kak. saya pun suka sangat..

      Delete
  13. kt sini jarang org panggil kurma ni `tamar`... kalu kt kg selalu org panggil tamar je kan... suke bile akak panggil `tamar` rasa nostalgia...

    dana suke tamar yg kering, blh geng ngn mommi akak ni... yg gebus pun suke gk tp mcm cpt jemu, kalu berbuka mmg cari tamar dulu,pastu suap skit kt aiyan, walaupun dia bt muke mcm pelik tp dia ttp telan n nganga nak lg...

    ReplyDelete
    Replies
    1. We always use tamar.. rasa macam best je bunyinya..

      bg aiyan minum air dia dana..

      Delete
  14. kak, kalu nk mcm2 jenis kurma jmput dtg ke stall sy di Tesco S.Alm (Timur Tengah)..mcm2 tamar ada tmasuk la yg inti badam..harga blh bg special pnya...heheh..tapi kn sy lebih suka Tamar Mabrom & Ajwa dr Madinh, sdp sgt..ingtkn sy jer sayu n syahdu mlm td dgr imam masjid negeri...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke.. MakSuSue ada kat situ. Tp i dah lamaaa sangat tak ke Tesco..

      Tak pernah makan Mabrom tu. Mana tau silap2 hari samoai kat stall u.. boleh lah cuba kan...

      Delete
  15. alahaiii tamar inti badam tu mesti sedapkan

    ReplyDelete
  16. suka yg liat dan kering tu. mcm your mom suka .

    ReplyDelete
  17. as salam and salam perkenalan....

    i suka yg kuning2 yg fresh tu....
    walopun kelat tapi sedap....

    ReplyDelete
  18. Tamar..buah magic fav Rasulullah saw, sunnah nabi saw, buka puasa rhotab, tamaar segar, tamar atau air, ikut turutan so now kat umah semua kena makan tamar dulu sbb kita ckp sunnah, sunnah, semoga jadi alam anak cucu..insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masyallahhh... we always do like this.. so great kan..Bila buka je capai tamar terus.. SUbhanallahhh..

      Delete
  19. acu punya bekalan tamar masa balik dari umrah still ada lagi
    acu pun suka tamar yg fresh...kelat2 manis

    ReplyDelete
  20. Slmt berpuasa buat Yan sekeluarga. kami thn ni tak beli buah tamar...masih ada yg org bagi. thn lepaspun masih ada.yg fresh mmg kelat sikit rasanya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke. bagus tu.. tapi sellaunya stock kitarang ni pun memanjang ada.

      Delete
  21. Kalau kat Madinah ( masjid Quba) dia ada yang fresh tapi tak kelat..dah merah gitu...mmg sedap!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kat sini yg merah tu pun ada cik..mmg bit manis dri yg kunin tu..

      Delete
  22. Tapi kalau orang Arab mereka tak makan sangat kurma yang ada bnyak kat sini..depa makan yang cokelat yang keras tu..tu yang gigi mereka kuat kot!!

    ReplyDelete

cliks..cliks