cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, July 18, 2012

My Abaya

Lately i just feel so comfortable wearing abaya. Especially when i started using shawl. And lately i noticed that abaya banyak dah sudah in the market. so, maybe it is about time for me to use abaya. kalau dulu i takut tak ada size for me. Al maklumkan i m a big lady. Tinggi je dah 171cm. So i only can wear the long dress yang hemline is about 57 to 59 inches baru i feel ok... I just wanna share with u guys i abaya collection..
My first abaya.. I bought about 3 years ago. Masa company buat annual dinner with arabic theme.. Bagai nak rak mencarinya. And i found at Anggerik Avenue  at SACC.. Desperately nak beli and i spent about RM490 for this. and yet i tak berapa suka coz of the lengan tu.. But still i can wear..Sayang nak let it go.. So simpan je lah.. MY FIRST ABAYA..
 Coz of the lengan tu lah yang buat i tak selesa.. Macam lebih - lebih pulak..
this is what i bought about two months ago. This abaya from Eygpt. Materialnya agak tebal dan heavy.. I bought at RM250.
Got cut in front of it with some details of beading. But i dont like the workmanship.. Bit lousy..Not neat. I just pakai few times, then i noticed the dah mula berbulu - bulu..But still one of my favorite..Ada a bit design on the hands. Suka..
Masa i bought the above one, i also bought this. Bit simple. Also RM250. But workmanshipnya bit ok. Maybe coz it is simple. Materialnya pun agak heavy..Suka gak. Both i bought at the same shop kat Plaza Masalam. 
this is the second time i bought at the same shop kat Plaza Masalam tu. Also from Eygpt. Still workmanship jadi tajuk utama. Tak prihatin. Cuff link tu sebelah boleh tarik sampai ke atas lengan, but the other one tu half way je.. Haru kann... I bought ni with another one abaya.. But simple je that one. Like normal abaya.. Still workmanship.. Kat bahagian neck terasa gatal after i noticed depa terbalik pasang lapik.. For 2 of these i spent about RM490. 
Material (Satin)
Last week i added up my collection. I bought this kat Plaza Alam Sentral.  I bought umbrella satin abaya. Shining gitu. From Qatar. Hemline memang labuh from others. My hemlime 59inches. But this one longer about anothe 1.5 inches.
Qatar abaya with umbrella cut - RM280 and i bargained to RM250.
This abaya, kalau u pakai bit tight, sure figure u akan nampak.. But then i m using shawl. So, safe...

i love this color of the details. turquoise and white beading. 
Actual price is RM190 but i get just RM170. The hands made of lycra while the body from sandwash. The design also like umbrella shape with tight hands. I bought at Plaza Alam Sentral.
at the same day i also bought this last week. Hee...Crazy. This is Dubai abaya.. Blink blink you...Tapi for me, it is not so obvious since i m wearing shawl. I will cover most of the chest area. So memang tak nampak beads tu...
see the details on my chest.. Full kan..If u wear this at nite, sure menyerlah betul.  The actual price, RM280 but i get  just RM250..
Denim with nice hand cuffs.
this is from Pearl Haya - RM249 and i got 10% discount with the discount card. 
I love this.. actuall the color bit bright for me.. shocking pink. tapi i tetap suka coz it is cotton. From Eygpt. I bought at RM160. I have another one abaya but just simple one. Like normal abaya which we always see. Simple design and  no beads. Itu CiLi yang tolong beli kan  di Mekah..

I think cukuplah ye i menayang abaya i.. If i nak jual abaya rasa - rasa nya ada ke orang nak beli ek? But now trendy kan... Some people yang tak pakai hijab pun suka pakai abaya. Like more to fashion, bukan pakaian yang menutup aurat for some people..Well individual punya view.. For me, i dah fall in love with abaya..
************************************************************
Volume 7, Book 72, Number 679 :
Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle, "Allah will not look, on the Day of Resurrection, at a person who drags his Izar (behind him) out of pride and arrogance."

63 comments:

  1. Salam sis..sejuk mata memandang wanita menuutup auratnya, cantik abaya ..yang satin tu cantik dan selesa barangkali...ingat nak beli sehelai abaya satin untuk Puan Bini, sesekali berabaya tentu cantik kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH..cantik dan pastinya amat selesa.. I love abaya now..

      Delete
  2. Kakcik suka pakai abaya walaupun tahu ia akan menyebabkan kita tak perasan yang badan kita semakin kembang! :)

    Abaya milik Yan semuanya cantik. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak.. heee...

      thanksss... baru nak mula pakai..

      Delete
  3. amboi kemain lagi ya menayang sakan...syukur alhamdulillah hati terbuka kepada perkara2 yang dituntut. lps ni aku pun nak nayang abaya gak lah, jelous gitu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee..heee...saje jeee..

      well, abaya is not yang dituntut. yang dituntut itu pakaian yang menutup aurat. tak semestinya abaya...

      jommm kita tayanggg...

      Delete
  4. Dalam banyak-banyak tu I paling suka yang warna biru tu. Menawan! Orang yang tinggi memang sesuai pakai abaya ni. I ada 3 lai jer koleksi. Jarang naka pakai sebab I rendah ketot, memang tak lawa pakai abaya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke... maybe coz of the cutting kot.

      alahhh..ok je ape kalau pakai. u je yang terperasan tak lawa. heee.. ada2 je u ni..

      Delete
  5. tinggi nye sis..
    saya suka abaya satin kaler itam n lik dark blue tu..
    sweett ajek..;)

    ReplyDelete
  6. lawanyer abaya collections sis tue
    suka...teringin nak try
    OMG baru tahu tingginyer u sis @.@

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear...

      baru nak mencuba2..harap2 tak berpindah fashion i lah...

      memang i tinggi. my son umur 15 tu dah 6'..hee

      Delete
  7. tetiba rasa nak shopping abaya untuk raya ni...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pun decided nak pakai abaya je taun ni. senang.

      Delete
  8. sy suka abaya akk yg last pic tu..cantik warna dia...sy krg gemar pakai abaya sbb susah nk jumpa kain yg lembut x heavy..

    ReplyDelete
  9. Sis..tinggi kita lebih kurg sama..I pn love abaya..pernh tgok d Plaza Masalam..mmg cntik2..tapi yg pling I suka kain lycra biru tu..CANTIKKK..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. Ye lahh.. tinggi kita ye.

      plaza masalam tu most of them egyptian abaya. rege mostly 250.

      lycra tu melayu yg buat..

      Delete
  10. Makchaq jarang pakai abaya.. rendang.. he he
    org tinggi memang nampak cantik berabaya ni..

    ReplyDelete
  11. alahaiii cantik2nye abaya akak. saya baru ada 2, tak suka sgt pasai abaya pasal saya pendek...hehehehe

    ReplyDelete
  12. xblh pakai sbb sy tak tinggi...nmpk makin pendek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. maybe kena pakai yang tak terlalu loose.. but not too fit..

      Delete
  13. kak, i love the satin abaya tu..cantiknyaaa..tp yela sure nampak sket la kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahh...npk fugure sikit lah.. tp coz of loose, not so lah.. some more akak pakai shawl. so tka nampak sangat.

      Delete
  14. cantik2 sume koleksi abaya kak yan. sy baru ada 2 itupun jrg pakai sbb takde majlis yg sesuai..

    ReplyDelete
  15. wambaoii sejak bila lak jadi model abaya ni yer???

    ReplyDelete
  16. CANTIK2 KAK.....
    meriah dgn abaya........paling remy suka yg ade kaler biru tu.......

    ReplyDelete
  17. kak Yan, cantik2 la abaya akak... zareene suka tengok... esp. yang from dubai and yang turquoise tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. akak pun suka terlebih dgn yg itu..

      Delete
  18. cantik2nyer abaya akak... sume kaler gelap2 gitu kecuali yg last tuh.... kalu dana pakai msti nampak perut... heheheh kadang tingin gk pakai abaya, bt masa nih ada 1 je

    ReplyDelete
    Replies
    1. nampak perut? asal lak.. jangan pakai yg fit2 sangat lahh..

      Delete
  19. huhuhu kak .. cantikkkk
    & mahaii nyeeeeeeeeeeeeeee huhuh
    saya punye jubah paling mahal 150.00 kak ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. itu tak lah mahai sangat ieda.. ada yg sampai RM1000 pun ada. tp bg akak nonsense lah tu kan..

      Delete
  20. kak yan, saya suke yg turqoise tu cantik sangat n abaya memang suit ngan kak yan sebab kak yan tinggi.org yg tak berapa tinggi + besar cam saya ni tak sesuai.kalau pakai jadi macam almari.hahaha

    ReplyDelete
  21. byknye sis puya koleksi abaya...cantik..
    js kalau beli mesti under 100 je...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. i ni kena pakai yg size mak arab..tu yg tak boleh dapat under RM100.. if not , lagi i suka..

      Delete
  22. alhamdulillah kita pun niat nk start berabaya tiz ramadhan n seterusnya, pakai shawl tu bagus kan, tudung chest as required. :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHHH.. mudah2an ye...i try. shawl tu mmg buat u rasa safe..No need to worry chest and hip part.

      Delete
  23. Wah model abaya sudah...cun..cun.cun...
    Sy suka abaya yg gmbr no 4 & 6 cntik!

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik2 semua kak...paling suka yg no 5 dari bwh tu...serius cantik!!

      Delete
  24. kak, mmg teringin nk pakai abaya.. ada gak survey2.. insyaallah, one day akan beli gak.. =)

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pe.. nnt beli akak punya tau. i m going to sell abaya.. INSYALLAHHH..

      Delete
  25. salam kak yan! :))

    saya pun sangat love love love dengan abaya. cuma ada 2 perkara :)

    1> saya pendek. nampak lagi kemetot.
    2> takut org kata saya budget bagus :( camno tu?

    sepatutnya takut pada Allah bukan manusia.. i know i know. mudah2an Ramadhan memberi lebih kemudahan .. amin..

    selamat menyambut ramadhan kak yan!!! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear,

      tak semestinya org rendah pakai abaya lagi tambah kemetot.. jgn pakai yg terlalu loose. but not too fit too.. i m sure u nampak ok.. well, at first je u feel uncomfortable. After that ok dah..

      Delete
  26. Kak Yan,

    I love turquoise and white beading tu. simple and nice. you look good in abaya. sekali cuba mesti dah jatuh cinta kan? same goes to me. Abaya dah jadi pakaian harian my family. btw sekarang dah banyak la koleksi HITAM kak Yan kan? hiks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. MASYALLAH, since back from Kashmir i found something in me. I wore shawl at first just to cover my chest. Feel so comfort. but then i met my qatar fren, and since then i fall in love with abaya.. Starting sikit2 beli. Until my crazy mood, i bought 4 abayas in a week. heee. But happy..

      I know yr family members. All in black and all of u looks so nice in abaya.. Like Kak Lin, i love wearing shawl even wearing abaya, kannn.. Heee...

      Delete
  27. Salam sis..boleh cek our fb page Abaya Outlet, kami ade menjual abaya dari Dubai dan yaman. Harga kami lagi murah...jemput tengok http://www.facebook.com/pages/Abaya-Outlet/300439836722377

    ReplyDelete
  28. Cantik koleksi abaya Puan... Agak2 boleh suggest x kedai mana yang jual abaya yang paling selesa & affordable?? Ty...

    ReplyDelete

cliks..cliks