cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, July 6, 2012

Iftar for Nisfu Syabaan then shoppingggg..

Two days ago, i got a call from my kids' school. the teacher informed me that on Thursday sekolah akan mengadakan iftar among students. Means the kids kena puasa. Well for Abang Luqman, no hal. Dia dah puasa since Monday for sunnah one. And on Tuesday for 13 Syabaan, Wednesday for 14 Syabaan, so for 15 Syabaan, INSYALLAH for Abang Luqman.. Untuk yang si kecik tu yang bit problem kot.. Tapi bila i tegaskan yang sekolah said, COMPULSORY..Maka depa pun have to admit. Waktu sahur je Abang Irfan told me, Ibu, ifan boleh puasa separuh hari tak?.. Well i said to him, sahur dulu. then we'll see tomorrow.. Balik je semalam dari sekolah, dia menjerit lapar.. Heee..Kesian gak. But i diam kan aje.. At last i noticed he fell asleep. Well, ok lah kan..


But then bila nak keluar for iftar, dia tak nak bangun..Maybe letih. So for him better tidur dari makan.. Lepas berperang dengan dia, we went to SACC.. Nak cari makan.. Ini gara - gara Chef CiJu gantung periuk sebab sibuk dengan sample biscuits dia.. What to do. Anyway, lagipun dah lama tak makan luar, i think elok gak lah.. So...jom layan...
tengah tunggu food.
ada orang memang dah tak tahan..
tengok tu.. letih jugak menyabarkan diarang ni.. heeee..
Kami makan di Only Mee
Spaghetti Bolognese memang pilihan Abang 'Imran - RM7.90
Chef CiJu punya..Curry Laksa Ipoh - RM7.90
Chef KoYa punya..Wanton Mee - RM7.90
TokNgah took Lemon Chicken Rice - RM9.90
Black Pepper Chicken for me..RM7.90
Favorite drink here, Cream Soda Ribena - RM 5.50
Chocolate Ice for Abang Ayip - RM6.50. 
Well we spent about RM114.20 here. But since Chef CiJu has a discount card here, i just paid about RM96.85. Dapat discount around 20%..Best kannn..Ok..after that kami ke SenQ. Ada benda yang i really looking for.. Nak ganti rice cooker yang dah uzur di rumah tu.. Kan dah nak puasa ni.. So, ingat nak cari baru lah..
Macam - macam brand ada. Then we took Panasonic one. Itu je yang besar. for 2.2kg. The rest takat 1.8kg..Sikit tuu..Since i m a member, dapat lah kurang. Just RM189.00
Eh.. ingat rice cooker je. ada orang mintak deep fryer pulakkk..Layann..ambik Elba Deep Prayer for RM219.00.
Then keep looking.. Weiii..sudahhhh..heee.
Sempat lagi tu.. 3D TV..Cantiknya..
Masa i did the payment the sales girl told me that i had 1200 points to be redeemed.. Emm tengok - tengok, we took Panasonic Blender which cost about 80 points and RM85..Okk..cukupp..Sesiapa yang member for SenQ boleh lah redeem point..
And ALHAMDULILAH.. tengok tu.. ada 3 boxes yang dibawa pulang..


NISFU SYAABAN 

Berikut adalah antara amal ibadah di hari Nisfu Sya'aban: 
1. Selepas solat maghrib (15 Sya'aban,) 

   - Solat sunat nisfu sya'aban, 2 rakaat 
     Rakaat 1 : baca Al-Fatihah, surah Al-Qadar 1x 
     Rakaat 2 : baca Al-Fatihah, surah Al-Ikhlas 3x 


2. Membaca Yasin 3x selepas solat Maghribnya (15 Sya'aban, jumaat malam) 

   - Selepas Yasin pertama : mohon dipanjangkan umur untuk beribadat kepada Allah 
   - Selepas Yasin kedua : mohon rezeki yang halal untuk beribadat kepada Allah 
 - Selepas Yasin ketiga : mohon ditetapkan iman dan Islam, mati di dalam iman dan pohonlah         segala yang baik. 

3. Kemudian baca Istighfar 11x dan selawat 11x Baca doa nisfu Sya'aban (ada didalam Yasin Majmuk) 

4. Baca surah ikhlas 1000x 
5. Berpuasa pada siangnya (Jumaat) 

32 comments:

  1. Wah..meriah menu buka..Tq sis yan info psl Nisfu Syaaban di atas..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tulah.. kalau kat rumah semacam je lah jawabnya.. Ikut rentak anak2..

      INSYALLAH infos itu boleh membantu kita in future.

      Delete
  2. Sama kalau anak saya yg kecik tu kalau berpuasa mmg nnpk letih sangat..tapi bila time berbuka pose kemain semangat lagi..mcm2 permintaanya tuu...

    Belum pernah try mkn kat situ lagi..selalu lalu jer,harus cuba nnnt...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karenah anak2 ke arah kebaikan, ok lah kan. hee... senang hati kita..

      Ooo ye ke.. I actually kureng suka sikit. tp kids requested there.

      Delete
  3. nampak sedap le makanan disitu.. selalu anak2 saya pun macam tu juga, kalau bulan puasa memang le puas memujuk... Qayyum pun puasa semalam di sekolahnya, satu sekolah puasa tu yang dia call minta hantarkan nasi arab tu...

    salam perkenalan dari saya juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH..anak2 faham kenapa kita nak dia buat baik kan...

      Delete
  4. seronok puasa ramai2 dan iftar macam nie ..
    sedapnyee kak choc ice tuu kak
    pembuka selera betul ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. nak encourage n support the kids.. esp yg kecik2 tu.. hee

      Sedap mmg. then murah..

      Delete
  5. seronoknyer berbuka ramai2 camtu..;)
    senQ tu pon best..alahaiii deep frier tu impian sy nk membeli tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH...

      deep fryer tu ada discount for member tau.. better go now.. hee

      Delete
  6. Salam. Kita datang menjengok blog..hihihi. Wah! Bestnya berbuka ramai2. Meriah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sila kan..sila kann..

      memang meriah dan banyak bunyi semuanya,.. hee

      Delete
  7. seronok nye dapat berbuka dengan ahli keluarga
    acu berbuka sorang2 je...sob..sob..
    mula lah rindu kan kampung nie..uwaaaaaaaaaaaaaaaa

    ReplyDelete
    Replies
    1. sabar ye acu.. jom lah mai umah akak nanti.. pening u nanti..

      Delete
  8. teringat waktu kecik2 dulu nak bangun sahur susah sangat ;p

    tapi skrg dah besau hihi

    ReplyDelete
  9. tq bekongsi,, mmg kalau part2 posa anak2 yg menjadi keutamaan kita.. luv the black pepper chicken too hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu.. anak2 the first.. biar depa bersemangat sikit..

      Delete
  10. kak yan sok nk terjah la kt only mee tu.. sy ada kt SACC sok ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo lunch time ye.. Friday is women's day..

      Delete
  11. wah meriah nya shopping kak......
    rasanya tak sabar nak sambut posa kan.......
    anyway...thanks kat for the nisfu saaban info kak.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping mana yg tak meriah weii.. heee... remy akak tgh enjoying lagu kat blog u ni.. usah ..usah..usah..heee

      Delete
  12. bestnye shopping...best juga menu2 kat rstoren only mee.selamat menyembut ramadhan buat k.yan n famili.

    ReplyDelete
    Replies
    1. shopping mana yg tak best kan.. hee.. seronokkk..

      Delete
  13. nmpk sedap2 mknn tu sume. Harga pon not bad.. Sy pulak nak tukar blender yg agak nazak kat rumah tu..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tukar baru lah tu.. kang kalau jalan, lagi susah.. hee

      Delete
  14. Meriah makan...meriah layan anak2...

    ReplyDelete
  15. Pinjam blender boleh??? sebab saya punya dah mogok!!!

    ReplyDelete
  16. seronoknya makan ramai2. kalau adik beradik Ella kak, time makan ramai2 camni mmg meriah. Akak tau la adik beradik saya tu .. jenis kecoh dan riuh rendah. Hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Plus minus lah Ella.. Sama je.. heboh satu kawasan tu. heee
      tak pe..Bahagia namanya tu. Berkah..

      Delete

cliks..cliks