I almost forgot to tell you guys that masa i and family still ada di Bandung, my BIL ada called and mentioned that my MIL tak sihat. Agak risau juga masa tu. But just prayed tak ada apa - apa hal lah.. Then my BIL called lagi and mentioned that she's ok. Lega gak lah.. But then on the subuh that we all nak balik tu, again my BIL called. Bila call at this time, sure beritanya memang agak kurang baik lah kan.. My MIL just passed away.. Tapi kami semua tak dapat lah melihat jenazah buat kali terakhir.. Cuma boleh dikirimkan dua'a aje lah kan semoga arwah di tempatkan di kalangan orang - orang beriman... So, selang beberapa hari, family my Hubby pun mengadakan kenduri arwah..
Once majlis tahlil selesai, on the third nite, para jemputan pun dijamu dengan jamuan yang disediakan..
Rasa - rasanya apa hidangan untuk para jemaah agaknya ye.. Nampak tak tu.. ada kuih - muih, ada dulang yang tertutup, ada air...
Selesai berdua'a, makan para jemaah memulakan suapan mereka..
tapi para jemaah tak makan tau nasi yang ada dalam dulang tu..
depa makan yang ada dalam dulang macam atas ni..yang ada
kuih - kuih dan minuman sahaja.. kenapa ek... Oooo sebab jamuan yang disedaikan adalah Nasi Ambeng.. Tradisinya di sini, Nasi Ambeng diagih - agih kan sesama para jemaah.. Nak tau macam mana Nasi Ambeng di area Kuala Selangor ni...
Macam ni.. Emm unik kan bagi yang tak pernah lihat.. Dalam satu dulang ni ada macam - macam antaranya ada...
Mee Goreng,
Serunding,
Tumisan,
Sayur Kacang Tolo..
tapi yang ini saja dimasak bagi orang dapur atau orang rumah..
Nak tau macam mana Nasi Ambeng ini diagih - agih kan sesama jemaah?
satu talam besar ini mewakili 4 orang. Nampak tak Ayam Masak Kicap tu ada 4 portions yang besar.
Setelah dibahagi 4, lauk - lauk yang terletak di peringkat paling atas akan dipindahkan ke dalam bungkusan daun pisang yang telah disediakan berlapik dengan surat khabar.
kemudian lapisan kedua untuk nasi, pun dibahagikan kepada 4 bahagian dan dicampur bersama lauk - lauk yang telah diasingkan tadi..
nampak tak??ada lauk dan ada nasi dalam satu bahagian daun pisang.
kemudian bahagian - bahagian ini dibungkus rapi.. Hanya orang yang mahir saja yang dapat membungkus Nasi Ambeng ni dengan baik..Kemudian bungkusan yang telah dirapikan tadi harus digulung supaya segala nasi dan lauk tadi akan menyatu.
Kemudian diikat dengan kuat dan rapi.
dan terus dimasukkan ke dalam plastik untuk dibawa pulang dan makan sama keluarga..
ALHAMDULLILAH sempurna sudah majlis tahlil kami.
***********************************************
Volume 2, Book 23, Number 330 : |
Narrated by 'Abdullah |
Allah's Apostle said, "Anyone who dies worshipping others along with Allah will definitely enter the Fire." I said, "Anyone who dies worshipping none along with Allah will definitely enter Paradise." |
Salam Kak Yan
ReplyDeleteDulukan, masa mula kahwin dengan husband, balik JB cos nenek die buat kenduri nasi Ambeng nie, rasa memang pelik, tambah pelik bila makan nasi yang bercampur dengan mee and macam-macam jenis lauk, tapi sekarang nie hah ko..dah jadi peminat setia nasi Ambeng dah pun. Selalu makan dekat Seksyen 9 dulu
Org ingat macam nasi yang dah rosak dan berrcampur gaul kan.. hee...tapi bila dah pekena, eemmmmm..teringat2.. rinduu jadi nya.
Deleteni kalau dah masa ramadan ni banyak ada jual. tapi tetap tak sama kan.
Salam Yan. Alfatihah buat arwah MIL Yan.moga ditempatkan dikalangan mereka yg beriman.
ReplyDeleteUnik cara bungkus nasi ambang itu....ingatkan makan semasa kenduri tp bungkus bawa balik. last sekali mkn nasi ambang masa ke JB awal thn lepas...
Salam.. thanks.. INSYALLAHH.. dia dah lama menderita sakit. so, ALHAMDULLILAH ALLAH panggil dia.
DeleteMmg unik kan.. Tapi mmg sedap..
Salam Kak Yan...
ReplyDeleteAl Fatihah utk MIL Kak Yan.
Rindunya nak makan lauk pauk nasi ambeng esp tumisan tu. Adik beradik lelaki I skrg dah mahir jugaklah membungkus nasi ambeng ni. Kalau dulu, ask fail manjang, hehehe...
Salam Min.
DeleteThanks..
Rindu ye.. ni lagi lah Min, dah nak puasa. Ijok meriah dgn Nasi Ambeng ni. Lepas satu rumah, satu rumah.. Memang tak payah masak lah ye..
Hubby akak pun dah lupa sikit nak wrap kemas2..hee
Al-fatihah..........smoga ditmptkn dikalangan org2 yg beriman. Takziah utk Yan sekeluarga.... :((((
ReplyDeleteINSYALLAHH..
Deletetulah kami bersuka ria, balik2 berduka pulak.. Tapi ALLAH itu the best planner kan kak.. Kita hanya merancang, tapi DIA dah tetapkan..
Salam takziah.
ReplyDeleteYang benarnya, I sangat lama teringin nak makan Nasi Ambeng. Bertahun baca dan lihat, tapi belum pernah sekali pun merasainya.
Tengok pula Nasi Ambeng yg original camtuh, lagi la terliur youuu!
laa ye ke AA.. tak pe.. nanti kalau2 lah depa ni ada buat kenduri lagi dan food nya Nasi Ambeng, i akan jemput u.. Ok. I promise...Original cam ni lah lagi terliur.. Lagi menyentap.
Deleteoo ingatkan makan sama sama setalam tu...sib baik I tak bersila makan setalam tuh..terpukau diorang !!!
ReplyDeleteApa awak boleh habiskan setalam. Alangkan sebahagian dari 4 tu je i tak pasti u boleh habiskan you...Pengsan..
DeleteSama samalah kita doakan agar arwah ditempatkan bersama sama orang yang beriman..alfatihah
ReplyDeleteINSYALLAH...
Deletetak pnh mkn lg nasi ambeng... tp sayur kacang tolo tu pestime dgr...
ReplyDeleteSedap kalau u peminat exotic food. Kacang tolo tu Hubby yang masak.
Deletetakziah buat kak yan sekeluarga...iskkk..macam best je nasi ambeng ni...kena try nih..
ReplyDeleteThanks.
DeleteNasi Ambeng original lah yg sedap..
Salam Takziah.
ReplyDeletetak pernah merasa nasik ambeng.
Thanks..
DeleteNanti2 boleh cuba. Now banyak dah ada kat pasar malam.
kak yan....thanks!
ReplyDeletea new lesson for me.....
really selalu tengok nasi ambeng dijual tapi tak pernah tgk keunikan cara penyediaan.....
teringin remy nak rasa satu hari nanti.....
No problem dear..Saja nak share.
DeleteBoleh search now kalau ramadan.. dah mula banyak dah.. tapi of coz tak sama rasa dgn orinigal kampung.
lagi satu.... Alfatihah dari remy.....
ReplyDeletesemoga arwah ditempatkan dikalangan org2 yg terpilih... amin....
semoga seluruh keluarga kak yan tabah menghadapinya.....
Oooo thanks Remy.. INSYALLAHHH.. AMEEN.
Deletedah lame tak mkn nasi ambeng nih...
ReplyDeleteKena cari lah tuu.
Deletekakak saya duduk kat tanjung karang, kawasan orang jawa. memang famous nasi ambeng ni. suka makan sebab ramai2, sedar2 je dah habis :)
ReplyDeletebetul tu.. tapi akak tak pernah makan dalam talam tu sekarang.. masa kecik2 dulu adalah...
DeleteSalam takziah buat kakYan sekeluarga..semoga arwah ditempatkan dikalangan orang2 beriman....
ReplyDeletesue tak pernah try pon nasi ambeng nii...& baru tahu caranya kenduri cam tuu...haaaa
thankss..
Deletetulah sue. next time kita buat bloggers and nasi ambeng.. hee
Salam Takziah Sis Yan...nasi ambeng dulu dan kini kegemaranku.
ReplyDeleteIni dah nak puasa ni makin laku nasi ambeng dihantar ke masjid
dan surau buat sedekahan...kenduri alaf baru,makanan terus di
hantar ke sana aje...
thanks zaharin. mmg femes kan.. dah makin org suka. now semakin memudahkan..
Deletepenah mkn..tp org kg sy agk jakun sket.. mcm2 d kt nyer tp bla da mkn..hahaha amik ko! x leh stop hehe
ReplyDeletehee..baru dia tau ye penangan Nasi Ambeng.
Deletesalam kak. AlFatihah utk arwah MIL akak. ohhh camtu ye cara diaorang? dulu masa ella kecik2 .. kalau buat kenduri turun tanah untuk anak, hidang jugak nasi ambang ni. tapi tak la dibungkus tapi dimakan ramai2. kami biasa makan nasi ambang .. setalam utk adik beradi kitorang. best. meriah, kan.
ReplyDeleteitu khas for org kenduri. tp bagi family, ramai2 ramai makan setalam..
DeleteAL-FATIHAH buat arwah..
ReplyDeletemama pun sejak kawen dgn orang jawa ni, baru tahu tentang nasi ambeng ni hehe
tp tgk kawasan org jawa gak. some places dah tak ada dah.
DeleteTakziah... Al-Fatihah
ReplyDeletethanks..
Deletex pernah mkn tp pernah dgr... nmpk sedap...
ReplyDeletemmg sedap
Deletesalm takziah dari KA ye. Nasi ambeng antara my fevert juga
ReplyDeleteThanks KA..
Deletesedap wei Nasi Ambeng...
salam takziah utk keluarga mertua kak yan ... alfatihah ...
ReplyDeletecerita ttg nasik ambeng ni, saya biasa juga lah sbb kat kampung tu jawa johor, a little bit different gak lah ngan nasik ambeng jawa selangor ni ;)
pak enciknya pula mmg orang melayu melaka, masa bujang2 dulu ada kawan dia menjemput kenduri (orang jawa batu pahat), yang dia & geng ingatkan kena makan sedulang tu..jenuhlah habiskan makan ber empat/lima... dah habis makan tu kena gelak lah ngan kawan (tuan rumah) yg tak bgtahu sebenarnya kena bungkus bawak balik ...
thanks suzi..
Deletehee..macam2 cerita lah kalau kenduri Nasi Ambeng ni. hee..ada yg beriya2 nak makan sekali tgk org tak makan, frust gila diarang sebab perut depa tengah lapar..hee
am takziah kak...
ReplyDeleteTgk nasi ambeng tringat kt kg plak...sedapnya...kalo kenduri mmg nasi ambenglh yg ditunggu hihihihiSal
thanks..
Deletebetul tu.. seronok menyediakan, senorok memakannya..
esok ada nasi ambeng tak
ReplyDeleteelek lahhh.. esok kat mane. bukan k selangor..
Deletesorry k.yan.. i dah lama tak dtg your blog..sibuk sgt.. u've lost your MIL and i lak FIL..Al-Fatihah
ReplyDeleteeh i pun tak tau makan nasi ambeng ni gini gaya..i thot just makan jek dari dulang tu kat situ gak..
sama lah kita maya.. akak ni lak.. main kejap2 je BW.. mana sempat je..Ooo kita sama2 kehilangan ye..
Deletekalau family makan kat dlm dulang tu maya..
kak yan...rindu nak comment! haha... tak pernah tau pulak tradisi dia mcm tu... ish2, if rayyan ada kat situ dah termakan nasi dalam dulang dulu..hehe...lain ek tradisi...learned something new today! :D
ReplyDeletesila kan rayyan..akak pun dah lama tak BW ni..
Deletecam tu lah adat org Jawa. tp kengkadang pun tak sama antara satu2 negeri.
takziah utk yan, suami dan seisi keluarga.
ReplyDeletenampaknya tak jauh beza nasi ambeng kita (johor) dengan selangor cuma tak de sayur kacang tolo tu kan?
terima kasih...
Deletesama je kurang lebih, cuma kacang tolo tu hubby yg suka buat.
Salam Yan...dulu kita makan nasi dlm talam masa kat masjid buat Maulidur Rasul...tapi masa tu baru berusia 7-8 tahun...sekarang dah tak jumpa lagik dah
ReplyDeletemmg lah kan. cuma klau budak2 tahfiz masih makan style cam ne.
DeleteSalam takziah kak yan.
ReplyDeleteSaya tak pernah makan nasi ambeng ni. Terutama bila tengok ada bihun ngan serunding tu. Masa makan, kena gaul semua tu dulu ke baru suap masuk mulut ?
serunding tu mmg important dish dalam nasi ambeng.. kalau ikut2kan mmg kena gaul. dah sebati baru sedap.
Deletekita suka sambal goreng itu!! (>.<)
ReplyDeletemmg sedap..
Deletealfatihah... moga rohnya dicucuri rahmat..
ReplyDeletelama betol tak pekena nasi ambeng ni.. tak reti buat tapi tau makan je..
now banyak ada kat pasar malam esp bulan ramadan nya..
Deleteuniknya cara mengagihkan masi Ambeng tu.. x penah rasa pon..
ReplyDeletethen u kena cuba..
DeleteAssalamualaikum puan, boleh ke saya minta izin utk saya gunakan gambar2 kenduri tahlil makan nasi ambeng ni? saya pelajar master sedang buat kajian pasal amalan terkini nasi ambeng, jadinya saya baca blog puan ni dan saya nmpk nasi ambeng dihidangkan dalam majlis tahlil.. boleh ke puan?
ReplyDelete