cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, December 1, 2011

Devil Bread Pudding with Toffee Sauce

Hiii.. last time i janji nak bagi recipe Devil Bread Pudding yang i makan on awal muharram tu kan.. I memang saja je suka bubuh nama this pudding macam ni.. Sebab i think this is the best bread pudding ever.. FOR ME ok... maybe orang lain lain rasa tekak nya.. But i loveeeee this..Jom kita buat...

Nampak macam hangus kan..Tapi yang hangus tu lah yang sedap..crunchy...

Bahan
1 loaf raisin bread. - cut into cube.
1 1/2 cup whip cream
2 cups fresh milk
1 cup sugar
1/2 stick butter - 113gm - melted kan
4 eggs grade A
60 gm semi sweet chocolate chips
1 cup chopped pecan


How?

1. whip cream, butter, sugar, milk, eggs, whisk kan dalam bowl.
2. masukkan adunan ni ke dalam bread yang sudah di potong cube tu..
3. gaulkan ratakannn...pakai je tangan...baru best.
4. biarkan dalam kurang lebih 15 minutes.
5. meanwhile, roast the pecan wt 160 degree for 7 minutes - turbo or till brown. chill it.
6. then masuk pecan and chocolate chips dalam adunan roti yang direndam tadi.
7. glaze loyang wt butter.
8. masukkan 1/2 of the adunan dalam loyang tadi.
9. then drizzle dengan whip cream and brown sugar.
10. then pour the balance of the adunan on the top of it.
11. lastly drizzle again on top of it dengan whip cream and brown sugar.
11. Bakar dalam 170 degree wt turbo. - for 40 minutes.
Dah siap sejukkan. U boleh makan dengan custard boleh. Dengan honey boleh, dengan ice cream pun boleh. Dgn Chocolate Hersey's boleh.. Apa saja lahh.. Tapi i makan dengan Toffee..Yumm..yumm..

Ini lah Toffee.. Macam syrup lah cam tu.. sedap uuu. for those yang tak suka manis, adjust - adjust lahh..

Toffee Sauce

1 cup brown sugar.
1 stick butter - 113gm
1/2 whip cream
1/2 plain water
1 ts vanilla
Cara
1.Combine brown sugar and butter.
2. Let it melting with medium heat till boil.
3. Reduce the heat and stir in whip cream and plain water.
4. simmer for 4 minutes.
5. remove from heat dan masukkan vanila.

I love this lady, Paula Deen.

SELAMAT MENCUBA..
**************************************************************
Narrated by 'Aisha
The Prophet used to love to start doing things from the right side whenever possible,
in performing ablution, putting on his shoes, and combing his hair. (Al-Ash'ath said:
The Prophet used to do so in all his affairs.)
Hadith Sahih Al Bukhari


19 comments:

  1. Kakcik suka makan makanan yang manis berbanding dengan yang pedas atau masam. Tapi di usia ini, kena berhati2 dan berpada2 juga. Tak boleh nak ikut selera sangat. :)

    ReplyDelete
  2. tapi i tell u kakcik..this is the best bread pudding that i ever have..mmg sedap..hee..

    saya pun suka manis.

    ReplyDelete
  3. Yan...akak kurang sikit makanan manis ni...tu sebab jarang nak buat kuih manis...hehehe..

    ReplyDelete
  4. Puding roti memang feveret saya..nampaknya saya kena cuba resipi ni pulak...mungkin kena dengan tekak saya..saya pun suka yang manis tapi tak kerap la..

    ReplyDelete
  5. kak yan..
    ayu pun like yang hangus2..

    nyammmmmmi

    ReplyDelete
  6. Kak aNIe,

    sesekali ok lah kan.. lagipun umur dah meningkat ni kena kawal sikit lah kan..

    ReplyDelete
  7. Insyallah Huda,

    i believe u sure suka giler this bread pudding.

    ReplyDelete
  8. Hee.. betul tu ayu. yg ni pulak kira hangus but still lembut cam tu.. yummmmmiiii..

    ReplyDelete
  9. wah! nampak sedap sangat2!! salam kenal Yan.. :)

    ReplyDelete
  10. wah! nampak sedap sangat2!! salam kenal Yan.. :)

    ReplyDelete
  11. wahhh sedapnyaaaa...thanks kak yan, nanti nak cubalah, terbayang dah ngap yang rangup2 tu...

    ReplyDelete
  12. whitecappuccino,

    tq ye singgah sini..

    well mmg sedap Bread Pudding ni..

    ReplyDelete
  13. Hanis,

    u sud try.. INSYALLAH pasti sedap.

    ReplyDelete
  14. salam kenal....
    betul....nampak je hangus tp sedap...:)

    ReplyDelete
  15. dah plan nak buat puding roti dari minggu lepas... bahan ada... tapi asik pegi kenduri je... jd malas nak masak... hehehe... bila tengok akak punya puding roti... owh... semangat balik nak buat... ;p

    ReplyDelete
  16. I memang suka desert ... sedapnya puding ni. Weekend ni, mesti cuba. Thanks kongsi resepi Yan.

    ReplyDelete
  17. Aishah,

    salam kenal gak.. tq follow ye..

    cuba lah.. mmg sedap untuk dimakan.

    ReplyDelete
  18. semangat2 maria.. silakan sure mmg seddap.

    ReplyDelete
  19. Ita,

    bila jadi nanti N3 kan tau..hee

    ReplyDelete

cliks..cliks