cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, December 21, 2011

Kebun Durian

Semua orang suka makan derian kan. Kalau orang tak suka tu umpama hilang nikmat hidup..heee.. Itu pandangan i lah kan..Since i was kid memang rumah arwah atok tu penuh dengan derian. Bila musim je, bangun pagi, celik - celik je hidung dah tangkap bau derian.. Ye lah kann.. pagi - pagi arwah dah kutip derian yang gugur.

Bila my family moved to our own house but still kat kampung gak, kawasan rumah pun penuh dengan pokok derian. Tapi masa tu i jadi muak derian. Tak leh bau langsung pun. Teruk sangat. Then bila pregnant kan Abang Luqman, tetiba i teringin balik.. Macam kemaruk gitu. Since then i suka balik. Hubby tak payah cakap lah.. memang suka..Hari ni i saja nak tayang cam ne kawasan kebun derian My Daddi. Keliling rumah je.. 
Ini cuma 1/3 hasil kutip setiap pagi kalau dah musim derian.
Sebelah rumah je.. Sekeliling..
Pokoknya pun dah besar - besar. I mean dah tua..
Bila tengah musim.
Halaman yang luas. Kalau dulu depan rumah ada 3 4 pokok. But akhirnya ada yang mati..
Terasa nyaman je bila ada di kampung. Seronok kita masih punya kampung.. Tapi since my parents selalu datang ke rumah i, i pun jadi jarang - jarang balik ke kampung. Waktu eid ul fitri je selalunya balik kampung.. Eh..masa ke Ipoh, Hubby ada beli banyak derian.. Ingat nak akan Roti Jala berkuah derian lah. Serawa derian.. Jomm..masakk..
*************************************************************************
Narrated by Anas bin Malik
Allah's Apostle said, "There is none amongst the Muslims who plants a tree or sows seeds, and then a bird, or a person or an animal eats from it, but is regarded as a charitable gift for him."

23 comments:

  1. bestnya kebun durian ni..luas dan bersih je..

    ReplyDelete
  2. alangkah nikmatnya kalau dapat mengadap pulut durian time cam gini. bestnya halama rumah luas dan hijau.

    ReplyDelete
  3. seronoknyer kalu ada dusun durian.. tp umah dana dikelilingi kelapa sawit je kak heheheh...bestnyer umah daddy akak penuh durian...msti seronok time musim durian..msti mcm2 jenis durian blh rasa...best2

    sgt suke durian di warisi dr abah yg mmg antu durian... heheheh rugi sapa2 yg tak mkn durian...

    ReplyDelete
  4. kg arwah pak mentua pun
    ada gak tapi sejak meniggal
    rmh pun dah sewakan..
    kami pun tak balik sana dah

    mesti sedap kak yan masak
    nak sikit :)

    ReplyDelete
  5. bestnya akak ada kebun duyan...
    rindu kat dusun arwah nenek... dulu ada... skrg makcik yg duk kat kampung dah tanam sawit semua dusun tu... jadi takde la dusun lagi... :(

    ReplyDelete
  6. Kebun abah akak amirah. akak tak ada kebun..hee

    ReplyDelete
  7. JunAina,

    semalam kami baru lepas makan bubur kacang derian.. Yummmm..

    halaman kami mmg sentiasa penuh kalau time raya. sennag nak parking..

    ReplyDelete
  8. mmg seronok dana..esp musim derian lah..sampai tak lalu makan..
    kitarang semua mmg hhantu derian..

    ReplyDelete
  9. Sayang kan Ati. dah tak de kebun derian.. That moment tu yg mahal tu kalau musim derian..

    ReplyDelete
  10. seronok kalau ada kebun derian...
    puaslah makan ni..

    ReplyDelete
  11. Betul tu Qhaifa Nur. That's y sampai suatu masa, akak sampai jadi muakk.. Langsung tak boleh bau derian..

    ReplyDelete
  12. alangkah indahnya rumah yang ada halaman tu....

    ReplyDelete
  13. jelesnyer!!!!!!!!!!!!! terasa sgt nyaman umah akak.. mmg duk kampung la yg paling best.. nasib baik tgh duk kt kg ni, kalau x mmg jeles tahap golek2 nih. hehe

    ReplyDelete
  14. bestnyer kak yan.. luas dan lapang kawasan umah parent kak yan..

    ReplyDelete
  15. ish, jeles ngan org yg ada kebun durian tau....

    ReplyDelete
  16. Ish ish ish..jeles betul ngan orang yang ada kebun derian nih

    ReplyDelete
  17. Kak Yan!!!!! Durian!!!!!

    {bukan kak yan yg durian tau ;)}

    teringat sy masa mengandung ank sulung, nak makan durian tembaga. Waktu tu plak bukan musim durian, bosah mencari smpi ke sempadai Thai. hehehehehe, seb baik hubby nak layan.

    ReplyDelete
  18. uwaaa bestnya.. tiba2 nak makan durian namun apakan daya sob sob...

    ReplyDelete
  19. u org perak ke? derian perak esp batu kurau memang the best kan? my parents pun ada dusun tapi nun di changloon..musim tk terkena dgn cuti sklh so memang dah jarang sgt merasa derian arwah..kesian bdk2 tak merasa cari derian dan makan kat bangsal kat dusun..

    ReplyDelete

cliks..cliks