cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 3, 2011

Cuti di Kampung 1

Ni kira sambungan cerita cuti balik kampung on Labour Day lah ni. Tengahari tu we attended lah wedding. Nak cerita sikit kelainan dalam food serving kat majlis ni. Yelah..nowadays macam - macam kelainan kan. Ada dessert lah. Yang ni lak, ada Nasi Impit lawan Kuah Kacang dan Serunding. Ada gak French Toast yang boleh dimakan dengan Kuah Daging Masak Beriani. Tapi masih ada gak Nasi Minyak dan Nasi Bukhara.



Pengantin.. comel pengantin perempuan tu. Orang Melaka.

Ni i punya.. Sedapppp......

Ada Bubur Cha Cha..
Abang Irfan makan Nasi Impit dengan Serunding.
Di majlis - majli cam ni lah baru dapat jumpa saudara mara yang sudah lama tak berjumpa. Mak Ning sebelah kiri i ni almost 20 years tak jumpa. Maklumlah kekangan masa kan..
Lepas saja majlis di sini, we went to Tanjung Piai Resort. Sebenarnya kitarang book satu malam di sini. Saja sesuka. I took a bungalow dan NekCik took 2 rooms yang dekat dengan bungalow i.
Nak masuk ke resort ni punyalah jauh.. Bertatih - tatih i nak sampai..So, we stopped for a drink first. Lagipun hari ni panas sangat.
Stop minum sambil menikmati keindahan alam...Sebelah belakang tu adalah Singapore.
Sebelah kiri tu Bungalow Naira dan sebelah kanan tu kalau tak silap Deluxe Room. Bungalow RM500 per nite. Deluxe RM150. NekCik took 2 rooms.
Tatkala senja menjelma..
Cantikan??? View waktu petang masa i tengah melayan perasaan.. hee.. Tu banyak tanker q nak masuk port di Singapore.
Singapore waktu senja.
Malam tu kitarang ada BBQ. Nak bakar sate lah, bakar ayam lah.. Macam - macam.. Makannn lagi..Sebenarnya this was our first time here. Even though this place kat kampung sebelah je.. Yelah... Dah selalu p tempat orang, tak perasan tempat sendiri pun banyak tempat yang tidak dikunjungi..
I tengah marinated udang dengan BBQ sauce.
Hubby prepared api utk bakar.. Bakar jeeee!!!
Ni adalah Berasak atau Burasak. Food orang Bugis.
Ayam Bakar yang terbakar... heee...First attempt.
Otak - otak Kampung bukan Otak - otak Gelang Patah tau..
Udang Bakar
Bahagian balcony ni memang besar.
Hubby sibuk dengan memancing.. Tapi.. dapat belut je..
Kami tidur almost at 2:00AM. The boys lak almost at 4.00Am or 5.00AM.
Pagi - pagi lagi dah dah menikmati keindahan matahari terbit. Seronok sangat..
Nampak tak keindahan matahari pagi ni.. Takjub i..
See what the mess have been done..
Ni kitarang prepared nak pegi breakfast..
Kitarang ke Warung Fatimah dan Fadzli. Masuk je kitarang sefamily, penuh warung tu. Tak leh orang lain masuk...hee
Ni best fren NekCik. Chinese..tapi cakap macam Melayu. Kitarang pun panggil dia, Mak Ala..
Lepas balik dari breakfast i terserempak dengan my old school mate. Sebenarnya beliau adalah pemilik resort ni. Dato Hj Jeffrydin b Hj Atan, pembantu khas bekas perdana menteri, Pak Lah.. Almost 28 years tak berjumpa. Sakan kami menyembang. I lahirkan rasa tak puas hati dengan resort beliau. Beliau faham dan berjanji beri dia masa dua tahun lagi. Dan dia suruh i datang lagi..INSYALLAH.
Time to checked out. Berangkut lah kami. Dah siap semua, kami pun balik lah ke rumah my parents. Tengahari ni adaj wedding invitation lagi.. Kali ni majlis oramg Bugis..INSYALLAH ada masa i akan stay di sini lagi.. Mana tau banyak perubahan yang telah dilakukan..

45 comments:

  1. sukanya tengok view...cantik...terutama time matahari terbit dan terbenam

    ReplyDelete
  2. dulu kat sekolah pernah menang pertandingan masak sebab masak bubur chacha..ngeee~

    ReplyDelete
  3. yan, ni kat mana? cantik la, teringin nak pergi kalau tak jauh

    ReplyDelete
  4. happening nye bwt barbeque...best!

    ReplyDelete
  5. indahnyer prmndgn tmpt tu ....bestnyer......:-)

    ReplyDelete
  6. ASSALAMUALAIKUM
    amboi yan, dh sampai johor..
    kak sal perasan tempat tu..
    dah pergi dulu..
    memang seronok membawa famly kt sini..
    sb mrk seronok dan leka berBBQ dan mancing...

    ReplyDelete
  7. cantiknya gamba matahari lagi tu.. subhanallah ;))

    ReplyDelete
  8. menarik tempat tu, tanjung piai tu kat mana yer, daerah mana yer....

    ReplyDelete
  9. best dpt balik kampung.. lya lak ke luor kampong.. dh duk kat kat family jer.. xdela rasa nk balik2 kampong ni...

    cantik pmandangan waktu senja tu

    ReplyDelete
  10. lauk pauk pengantin tu layan makan cicah roti lagi best kan kak.. payah nak dapat cara mcm tu...

    ReplyDelete
  11. seronok nye gi bercuti je yer kak yan ni...mcm nak pergi juga je kalau dapat gi ramai2 dgn family lagi best kan...

    ReplyDelete
  12. Assalam Kak Kasihredha,

    saya memang gemar amik gambar waktu2 ni..

    seronok..

    ReplyDelete
  13. Nani masak bubur cha caha sekarang ni sedap tak? heee...

    ReplyDelete
  14. Kak Aya,

    ni kat kampung saya di Kukup Pontian Johor.

    Blog dia ada gak. Tanjung Piai Resort.

    ReplyDelete
  15. Memang happening sha..

    kitarang dah macam buntal..hee

    ReplyDelete
  16. menarik dan lain daripada yang lain la menu kenduri tu kan kak yan...

    blh wat idea utk open hause raya nnt..ihikss (tapi slalu tak kira hari mmg open saja)

    ReplyDelete
  17. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  18. tempatnya biasa je Dil tp view bila sunset tu yg cantik. nampak singapore lagi..

    ReplyDelete
  19. Kak Sal,

    ni kg saya. jejak kaki kat sini tahun 97.. takpenah p lagi lepas tu..

    tp bila abah ajak ke mari, terus kitarang p. Stay kat bunglow tu.. best lah...

    ReplyDelete
  20. Khairul.

    akak suka yg matahari pagi tu.. macam dalam lubang kan..

    ReplyDelete
  21. Usop,

    tempat ni ada di Kukup Pontian Jorhor.

    Tanjung Piai Resort. Sebelahnya tu Taman Negara Tanjung Piai.

    ReplyDelete
  22. Biasalah tu Lya..

    tak kan nak terperuk je kan...

    ReplyDelete
  23. Nieza,

    tu kira lain dr yg lain kan.. akak suka lah concept cam tu.. tak lah jemu makan nasi minyak je..

    ReplyDelete
  24. Ekin,

    tu terlanjur balik kampung..

    saja reramai dgn family member..

    ReplyDelete
  25. Best kan Tanjung Piai.... Kakak pun kekadang makan kat sini juga dgn family....

    Kalau alam lagi cantik....

    ReplyDelete
  26. Betul tu Sz..

    kena varieties kan.. so seronok sikit org nak makan..

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  28. tenang betul jiwa tgk all the pics :)

    ReplyDelete
  29. Tempat nya pun kira best gaklah.. Cuma facilities je yg masih kurang.

    ReplyDelete
  30. seronokkan bile berjumpe dan berkumpul ramai2 mcm tu...sambil menikmati keindahan alam...

    ReplyDelete
  31. kakyan...cantik nyer view...tapi sayang x boleh mandikan?nampak macam berlumpur jerrr

    ReplyDelete
  32. Eloooo..elooo sis..
    1st time ar tgk kenduri makan roti..ingatkan kenduri Willian ngan Kate jer ada loti...hehehehe

    ReplyDelete
  33. haa.. Yan, rindu lah kat resort tu

    akak pun dah pernah bermalam kat sana, viewnya memang cantik

    suami pun enjoy memancing di sana, kami pergi dengan 2 family

    ReplyDelete
  34. saya 3-4 kali ke tanjung piai ni..tak pernah terfikir pulak nak bermalam di sini...OK tak biliknya?

    ReplyDelete
  35. Kak Yan.>Alin tak tgk pun Berasak tu..

    ReplyDelete
  36. Ain,

    memang menyeronokkan, badan penat, tapi happy sangat.


    tempat ni dah gazetted as Taman Negara.

    ReplyDelete
  37. BSB,

    memang pantai lumpur.

    ALHAMDULLILAH.. tempat tu memang cantik view nya..

    ReplyDelete
  38. Eloo.. Cik Sue..

    dun play2.. loti bukan sebalanag loti.. Loti cicah dgn beryani u...

    ReplyDelete
  39. Malu saya dgn Ibuintan..

    Saya org kg pun baru pertama kali duk sini..

    ReplyDelete
  40. Daddy Ziyyad,

    kira oklah.. standard chalet 3 bintang..

    ReplyDelete
  41. Alin,

    berasak ni sepatutnya hanya ada pd hari raya. but now dah komersial dah...

    ReplyDelete
  42. tu dia..
    family gathering..seronoknye..

    ReplyDelete
  43. Mmg cam tu lah Kass.

    family akak suka gather2.

    ReplyDelete

cliks..cliks