cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, May 19, 2011

Bibik dah balik Tanah Jawa

Ada yang tertanya - tanya ye kenapa my N3 agak jarang - jarang dan comments pun tak terbalas. (eh ada ke yang curious). Ada lah kan macam Cik Sue. You nak tau ye Cik Sue. Akak dah tak de pembantu rumah. Dah balik for good..Huu..hu...Memang perit lah bagi sesiapa yang dah biasa pakai pembantu, tetiba hilang..hee.. Yelah i dah almost 11 years pakai pembantu. Nak tunggu yang baru masih tengah process lagi.. Haru lah i dalam masa 2 bulan ni..
Tapi ALHAHDULLILAH..seisi rumah membantu.. Anak - anak terutamanya Abang Luqman is so caring. Siap boleh sidai kain, buang sampah, dan kemas tempat tidur sendiri.. Abang 'Imran gak.. Boleh lah takat nak prepare meja makan tu. Cuci pinggan. Suruh kemas ruang TV..Cuma yang sikecik tu aje lah.. Hee.. ye lah.. si kecik lah katakan.. Menyerak ada lah.. Tapi selalu lah dia kena tegur dan jerkah by Abang Luqman..
Anyway, sebagai uapan terima kasih pada Bibik Turipah yang sudah berkhidmat dengan kami sekeluarga for almost 2 years, a nite before dia balik, kitarang makan luar di Section 17 dekat dengan bus station. Tengok lah apa yang kami makan ye...
Otak - otak Kempas.. Sedap gak lah..
Chicken Wings
Sate for me yang the best setakat ini lah. Cuma kuahnya malam tu pedas sangat..
Abang Irfan yang suka cilok air orang. Tu air ibu.. Dia punya teh panas tak minum..




















Ni lah teman, ini lah musuh.. suka gaduh berdua. tapi suka gak ketawa berdua.. I dengar je lah..
Maka pada 17 May, 2011 berakhir lah perkhidmatan Bibik Turipah di rumah kami. Bibik ni seorang yang buta huruf. Memang tak tau apa. So, susah hati i gak.. Sampai tak dia ke Solo nanti...Buta huruf bibik ni bukan sikit - sikit you. Kalau hari ni i beli kicap Hablal, bulan depan i beli kicap Adabi, dia sure tak tau.. SURE...
Ni lah best fren Bibik.. TokNgah.. Rupa - rupa nya Tok Ngah lebih banyak simpan rahsia Bibik dari i.. Bila Bibik dah balik baru tau cerita macam - macam tentang Bibik ni.. Pandai depa...
Ni lah charge luggage bibik.. Entah apa yang diangkut dia.. Tapi memang banyak jajan yang i bekal kan buat Bibik untuk diagih - agihkan di sana nanti. Akhirnya bibik pun selamat sampai di Solo malam hari.. Jauh kampung nya dari Bandara (airport).
Lepas balik dari LCCT, kitarang kelaparan. Belum breakfast lagi. So, singgah Restoren Gembira.. Ni Nasi Lemak Abang Luqman.
Since Bibik dah tak ada ni, routine i berubah.. Pepagi send the kids. Then buy breakfast for Hubby. Hubby lak kengkadang masak Nasi Goreng. I makan roti je. Before that buat laundry. Tiba rumah, sidai baju, kemas dapur and BW..At 10.30 p office kejap. At 3.30PM fetch kids. Bring the kids to makan. Tapi tak sempat nak buat N3. Lagi tengah adjust.. So, hari ni baru sempat. Kena lah work smart kan..

72 comments:

  1. Ada pengganti dak ni kak yan? alahai...seronok ya bik Turipah dapat balik kampung.. he he

    ReplyDelete
  2. bibik tu tak niat unk sambung ke yan?

    ReplyDelete
  3. ape rahsia bibik tu k.yan? koreklaa dari tok ngah tu..ihiks;)

    ReplyDelete
  4. Sedang diuruskan fida..

    seronok mmg dia fida. katanya nak berehat sebulan..hee

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum.
    Lepas nie anak-anak kenalah berdikari. Kalau asyik bibik yang buat, boleh demam tu...

    TQ

    ReplyDelete
  6. saya yang tak nak kak..saya jenis yg kalau dah tak berapa suka cara kerja saya hentikan aje..

    so tak banyak dosa saya.,.heeedia agak lembam lah kak.. cuma dgn anak2 memang sayang esp yg kecik tu..

    ReplyDelete
  7. bibik balik kg utk selama2 nya ke kak?
    ala siannya...sedihkan....

    ReplyDelete
  8. untung bibik dpt keje ngan fmly kak Yan....kite kena treat dorg mcm keluarga kite sndiri kn..insyaAllah, elokla nnt...

    ReplyDelete
  9. maya dia story kat tokngah dia ada pacar di kg mak abah akak.. terkejut badak akak.. hee

    ReplyDelete
  10. Admin P@P,

    ALHAMDULLILAH semuanya membantu. cuba gosok baju je lah pandai..hee

    ReplyDelete
  11. Utk selamanya Leez.. Leez sedaihkan siapa ? akak ke dia.? heee

    ReplyDelete
  12. Sha,

    ALHAMDULILAH akak tak pernah treat like maid sampai teruk2 lah.. suka kalau dia balik, bawak cerita kita yang baikk..

    ReplyDelete
  13. patutlah Yan senyap je dua tiga hari ni... bz amat rupanya

    sebulan dua aje kan, nanti ada bibik .. banyaklah free smula

    ReplyDelete
  14. Tak de lah bz mana kak. just try nak adjust balik. Memula nak kena tgk dapur.

    DI tgn bibik of course tak sama kan.. sambil kemas2..

    ReplyDelete
  15. akak...
    mmg kene tunggu 2 bulan ye???
    takpe2...sy yakin akak ok....
    bagus anak2 akak...yg kicik tu tolong babapkan dia ye....tukang wat sepah ea...hehehhe
    akak sihat???

    ReplyDelete
  16. selamat pagi kakakku kak yan

    alahai.. patulah yan dah lama tak BW.. dan update blog.

    tak apa memahami

    ayukan, tak pernah ada pembantu rumah.. hehehheh

    ReplyDelete
  17. akak sy kdg2 bila dah penat dgn kerja rumah terfikir gak nak guna khidmat pembantu rumah... tp slalu cerita org keliling saya dpt pembantu yg 'menyusahkan' bukan membantu lagi tambah beban buat saya fikir 100 kali lagi nak guna khidmat org lain ni...

    pas ni akak buat la tip mcm mana nak ambil / pilih pembantu rumah...
    pas tu tip mengajar / mengawal pembantu rumah sekali... ;p

    ReplyDelete
  18. if buta hurup takpe lagi kak..yg panjang kaki, panjang tangan tu payahhh...

    okla..nnti dah dpt pengganti beronggeng balik dalam dunia blogging..wekekkeke

    ReplyDelete
  19. as salam k.yan, terbaca komen yg satu kt ats nun...bibik ada pacar kt kg mak abah k.yan....wahhhh baguih dia...dia xnak smbung ke?

    ReplyDelete
  20. aah yan kalau dah biasa ada bibik memang susah sikit bila dia x der .. ermm susah kejap je tuu .. nanti dah ada yg baru kan :))

    adehhh x menahan tgk nasi lemak kerang nie .. kalau di KL senang jumope kerang sambal ngan nasi lemak .. di ktn nie payah huhuu

    ReplyDelete
  21. kak yan, kalau bibik tu bagus memang rasa sayang nak bagi die balik kan..

    ReplyDelete
  22. dah ada pengganti ke kak? kalu tidak ai nak keje part time.. hehehe

    ReplyDelete
  23. dah lama tak ada bibik....dan sekarang dah terbiasa dgn lintang pukang rumahtangga.

    ReplyDelete
  24. Untung Bibik Turipah yang dapat majikan sebaik Yan. :)

    ReplyDelete
  25. untuk bibik turipah tu dapat majikan yang memang baik giler cm kak yan ni kan... hope bibik selamat sampai kt kampung halaman die kn :)

    ReplyDelete
  26. Assalam Sis..
    Cian kat akak yea no more bibik..Tapi x per abg Luqman dah bole diharap memeudahkan kerja akak..Tapi jgn la plak sampai x ada masa nak update vlog yea kak!!! hehehe nanti saya x ada cite nak bace...

    ReplyDelete
  27. rumah saya tiada bibik.

    kami semua akan ditempik utk buat keja rumah

    kekekekekkeke.

    tp kebanyakannye mak buat sbb mak POWER!

    ReplyDelete
  28. bukan senang nak dapat org gaji yang baik skrg ni..bertuah kak yan..ngee..bibik tu pon bertuah sbb ade majikan mcm kak yan..hehe~

    ReplyDelete
  29. waaa..lamer tu 11 tahun..dah macam kuarge sendiri... sayang kan kalau hilang bibik yang ley diharap.. tak ley panggil balik ker...??

    ReplyDelete
  30. patutlah lama tak keudara..windulah..

    ReplyDelete
  31. bibik tapau Milo banyak banyak tak? hihihi...bibik2 my in law suka tapau Milo!

    kena get used lah hidup tanpa helper for the time being..kena jadi superwomen! :)

    ReplyDelete
  32. salam yan...oo patut la lama tak nampak dkt blog....teringin juga nak tau rahsia bibik tu ye...he he...cuciter...cuciter....

    ReplyDelete
  33. smakin sibuk lah akk yerr,...sib baik bibik dh slmt sampai, yer la kannn, dia dh ler buta huruf.

    harap2 akk dpt pengganti maid cpt2 & leh update slalu...hehehe

    ReplyDelete
  34. Lambat process Yan..sebab tu kena tunggu 2 bulan.. maybe lebih..

    ReplyDelete
  35. Ayu..

    kena sambil2..sambil g opis,
    sambil wat keje rumah lah.. cam tu lah

    ReplyDelete
  36. Maria,

    kalau nak difikir2 kan sangat mmg lah rasanya tak akan pakai pembantu. Tp cam ne ek.. akak mmg kena lah..

    ReplyDelete
  37. ALHAMDULLILAH Rose..

    pembantu akak dari yg mula sampai sekarang..semuanya baikk..

    ReplyDelete
  38. Itulah Umie.. terkezut akak.. nak jd bini no 2 u..

    akak kalau service bagus sure sambung.. tp akak malas kalau dia cam tu je. nnt akak tambah dosa lak..hee

    ReplyDelete
  39. Ieda,

    dah biasa manja. payah kan..hee

    hubby mmg suka sambal kerang..

    ReplyDelete
  40. Yang ni tak lah berapa bagus sangat Shaza.. kira ok lah.. tak panjang tangan. tak merapu bersembang..cuma susah sikit communication breakdown.

    ReplyDelete
  41. Ye ke NIeza,

    dialu2kan.. lepas wat kejap umah, u BW ye... huuuhh haru tu..

    ReplyDelete
  42. Idashazana..

    alah bisa lah kan.. tp kalau tunggang langgang sure

    ReplyDelete
  43. Kakcik,
    kena gak sesekali..dia ni jenis buta huruf then jarang nak dengar cakap org..

    ReplyDelete
  44. Taufiq Arifin,

    ALHAMDULLILAH akak try as best as i boleh lah.. kena marah kena gak.. kalau degil..hee

    Dia selamat dah sampai sana.

    ReplyDelete
  45. Tulah CikSue..
    u kalau lepas keje nak part time, mai lah..

    INSYALLAH akak akan update new N3.. Macam2 ada ni..hee

    ReplyDelete
  46. Miss B,

    kalau dah mak je yg buat, sure kawin nnati nak kena pakai bibik...

    ReplyDelete
  47. Kira macam give and take lah Nani..

    ReplyDelete
  48. Tak Aty. akak dah menggunkan maid ni almost 11 yrs. So, kalau tak de..mmg susah sikit lah.

    ReplyDelete
  49. Alin,
    windu ke.. akak pun windu nak BW..

    ReplyDelete
  50. Daddy Ziyyad,

    bukan Milo.. dia suka minyak cap kapak..hee

    ReplyDelete
  51. Eni,

    mmg gian rasanya.. tp tu lah kan..hee

    ooo dia ada mambang kat kampung my parents..

    ReplyDelete
  52. INSYALLAH Syariza..

    akak pun susah ni.. Bukan apa risau bila rumah tak ada org..Kosong..

    ReplyDelete
  53. "ohhh..sek 17 s/alam..10 thn dok kat flet situ kak yan..selalu gak mkn2 kt tempat akk mkn tu..restoran gembira tu pun..hari ahad kami suka beli pulut kuning+sambal bilis...~huh..siann kak yan,bibik dah balik...nasib baik ank2 memahami.."

    ReplyDelete
  54. ooo tengah tunggu pembantu baru la ni ye?

    ReplyDelete
  55. kesiannya dia.. buta huruf
    mesti kat sana susah sangat sampai tak dpt masuk skolah

    tapi.. kira duit dia pandai tak kak yan?

    ReplyDelete
  56. dapat bibik yg baik senag hati kan?
    moga dapat ganti yang lain nanti secepat mungkin .

    ReplyDelete
  57. saya pun terasa susah bila mula-mula takde bibik .. tapi now ni dah boleh manage sendiri walaupun kadang rasa macam tak terhandle

    ReplyDelete
  58. as salam,skg nie susah kan akak nak cari bibik baru..dtp yg baru nak train balik...

    ReplyDelete
  59. nak komen gak..
    as usual..computer problem..haha..

    oooooo..tu la rupe bibiknye..amacam kak yan..sebelum balik ada licin tak itu dapur..hehe..

    ReplyDelete
  60. Piasara,

    akak pun suka restoren gembira tu.weekend suka ke situ. hubby suka pulut dgn kari tu lah.

    ReplyDelete
  61. Iya Kak Aya.. mmg sedang menunggu.

    ReplyDelete
  62. Hanie,

    memula tu mmg akak risau.. tp bila dah sampai tu kira lega hati akak.

    duit pun tak berapa pandai lah Hanie.

    ReplyDelete
  63. Yes Zmah..
    pandai - pandai lah sendiri.

    ReplyDelete
  64. sayangsayangibu,

    betul tu.. ALHAMDULLILAH so far dpt yg bagus semuanya.

    ReplyDelete
  65. Chik Na,

    akak agak susah lah kalau tak de pembantu. Akak tak berapa kuat physical..

    ReplyDelete
  66. Betul tu BSB. letih melatih yg baru.

    ReplyDelete
  67. Kesian kat Kass..


    tak de makna nye kass. akak gak kena kemas...hee

    ReplyDelete

cliks..cliks