Kolak??? Bubur lah.. Wong jowo sebut kolak.. Kita sebut bubur.. Lepas tengok Min buat Bubur Keladi (tapi Min pakai gula pasir kan? I mmg tak leh celen dia lah) , dan kebetulan esoknya ke Carefour dan ternampak Tako atau dipanggil Baby Yam. I teringin nak cuba.
1. Nak buat bubur so i kupas 3 ketul Baby Yam, Keladi besar tu takat 1/4 bahagian sama seperti Keledek.
2. Potong agak besar.
3. I rebus kan dulu Baby Yam dan Keladi.
4. Agak - agak 3/4 masak, i buangkan air rebusan tadi.
5. Masukkan air lain dan jerang balik.
6. Terus masukkan Keledek.
7. Agak - agak semua dah empuk, i masukkan santan. I guna santan kotak je. Setengah portion.
8. Masukkan Gula Melaka kurang lebih suku juga.
9. Masukkan sikit garam.
10. Campakkan Daun Pandan.
11. Biarkan sedikit sebati dan mendidih.
I suka yang guna Gula Melaka.
Makan panas - panas pun boleh. Tapi i suka sejuk. Letak ice ketul lagi sedap. Baby Yam ni bit berkanji. Tapi sedap lah.. Cuba lah nanti.. Yan akak nak tayang kat sini.. Hee..
kak, kita suka sangat makan pengat pisang..
ReplyDeletehurmm..x penah mkn lg cmni..kalau pengat pisang tau la...ehehe
ReplyDeleteakak..terbayang2 kemanisan keledek tu..dulu masa saya kat cina..diorg jual keledek bakar besar2..murah dan manis..
ReplyDeleteya allah kak..rindu kat arwah opah!seba arwah opah je selalu buat keledek ni...huhu...dh lame tak mkn! :(
ReplyDeletewaduh sedap banget tu....yummy!:)
ReplyDeletewah2 sedap2 .. suke jugak nie .. ermm ooo disana panggil kolak ya .. :)
ReplyDeletePemgat pisang akak takboleh sangat esp kalau pisang tanduk. Masam kan. Mudah mudah dapat heart burn lah Shaza.
ReplyDeleteSedap Sha. Hubby makan bertambah2..kembang hati i..
ReplyDeleteChichi,
ReplyDeletekeledek bakar mmg sedap kan.. so sweet.
Mrs Eddy,
ReplyDeleteni akak campur keladi and baby yam. so ada sticky2 lah sikit. but still sedap lah.
Nieza,
ReplyDeletesedap dari tukang masak amatur ye.. takleh akak nak lawan awak..hee
Ieda,
ReplyDeletekolak ti orang jawa yang panggil..hee. saja je. tambah vocab.
sedap..saya kalo yg ni saya sebut pengat. dh lama x mkn mcm ni, tp last week baru jer buat bubur pulot itam
ReplyDeletewah sedap nya.. ;)
ReplyDeletesedapkan makan bubur ni...sambil minum teh O...
ReplyDeletetapi kat rumah anak2 tak berapa minat sgt...maknye je yg makan sampai habis...
minum petang dengan bubur ni..tambah roti keping..tentu berselera kan..
ReplyDeleteeh penah makan ni
ReplyDeleterupanya itu la nama die. saya tak tau pon.
hehe
Yan..sejukkan dulu, bestnye
ReplyDeleteuihhhh..
ReplyDeleteprojek bubur lah kak yan yek..
senaang je resipi nye tu..campak2 jek..nanti nak buat lah..
"senangkan masak bubur kak yan..main lebur jer kan..kebetulan saya ni pon tgh on de way masak pengat pisang untuk pot luck ke kelas ngaji malam ni.."
ReplyDeleteassalamualaikum...
ReplyDeletelama tak singgah sini.tgk menu yg mengancam buat baby dlm perut ni menjerit2 ..hik3
Thanks kak yan tuk resipi....nanti pi pasar nak cari la ubi tu..nak buat..
ReplyDeletehah...tayang pun akhirnya....sy pun suka guna gula melaka...gula johor ade tak ek????herhehehhehe
ReplyDeleteSyariza,
ReplyDeletesama je lah tu. CUma kolak tu bahasa org jawa..hee
InaNina,
ReplyDeletememang sedapp..
Sama je lah kita ni ain. cuma hubby yg suka makan pengat ni..
ReplyDeleteKak Sal,
ReplyDeletedengan pengat ni,cicah roti boleh, cicah biscuit pun boleh.
Miss B,
ReplyDeletepengat ke, bubur ke, kolak ke, benda sama lah tuu...
Ibuintan,
ReplyDeletemmg saya suka makan sejuk2. siap letak ice ketul lagi. Hubby suka panas.
Kass,
ReplyDeleteni org buta pun boleh buat.
Betul Piasara..
ReplyDeletekita lebur je.hee..