cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 24, 2011

Balik kampung lagi - Part 2

I mau cerita ni.. Kisah my Hubby punya ceritera..Sunday morning tu as usual i, Hubby pegi breakfast kat Serkat. Kitarang ajak Kamarul (my BIL punya adik) and Amirul (future cousin - boleh gitu Chef KoYa???) to join us. Dalam masa tu Hubby planned to do fishing with these two young guys.
We bought something untuk diarang di rumah.
Masa orang di rumah bersarapan, Hubby and the gengs pegi dah cari cacing lah apa lah for umpan. Diarang gerak dalam pukul 10.30AM cam tu lah.. Nak cari kat bahagian dalam kampung.

Lebih kurang at 1.30PM, tiba - tiba Hubby called.. Mintak tolong jiran belakang rumah mai tempat depa memancing. My Kak Timah terbenam. Kawasan dalam sana tu tanah gambut. Semalam lak hujan satu hari... Emmm...Saksikan lah ye....
Sedihhh nyaaaa..Nampak tak tuuu!!!!Tah kebun sapa diredahnya. Bahagian depan paling teruk. Memula panggil lori untuk tarik, lori pun terbenam.. hee..Haru.. Terpaksa tunggu Kubota for sawit tu.. Pun tak boleh keluar.
Aduiiii...
Ntah apa yang dirancangkan tah depa ni..
Hubby dah tak larat nak buat dah..
Suka sangat lah Mamat ni..
Dalam pada terbenam tu, i tak faham lak.. kok depa enjoy the durians.. Haru tul....
Orang yang menolong ni pun dah habis kederat nak tolong dah.. Katanya bila semua kenderaan tak dapat nak masuk dan tarik Kak Timah, akhirnya mereka ramai - ramai pakat tarik.. Sampai luka - luka tangan...
Sambil boleh menikmati keindahan kebun sawit..heee...
Kesan lama yang ada di situ...
Orang sibuk tarik kereta, depa sibuk main.. Memang depa ni seronok sakan.
Habis semua tanah naik ke muka dan badan TokYayi..
Tiba rumah almost at 17.40PM. Ni belah yang tak terbenam.
Aiiikk!!! Hubby pun macam terbenam gak..
Huu..hu... dalam pun haru..Actually on the day nak balik i dah cuci kereta..Kilat ting..ting..
Kalau cam ni, sure tak tercuci sendiri.
Sambil layan Kak Timah, sambil layan durian..yumm..yumm....
Because of agak sukar untuk dicuci, maka Kak Timah dihantar ke specialist di Serkat. Bila hantar je ke sana, kitarang tak lah menunggu.. Kitarang meronggeng ke Kukup Laut..heee.. Lama tak ke sana.. So, singgah kat satu warung, kita pekena Roti Canai..
Dari jauh dah nampak jetty Kukup Laut. Kalau nak ke Batam, ke Tanjung Balai, boleh dari sini.
Di Kukup
Kami pekena Roti Canai.
ALHAMDULILAH cantik dah Kak Timah.. Upah cuci RM10. Budak cuci tu mintak RM15. I kesian, kitarang bagi RM20..Ok lah kan. Maka kami berangkat balik ke Shah Alam agak lewat. Tiba rumah dalam pukul 2.30AM.. Letih amat.. Akhirnya 'Anak - anak Sidek' ponteng sekolah..

56 comments:

  1. bestnye mkn reramai cmtu..meriah..tang selut tu, mmg menguji kesabaran..nk pulak tgk durian tu..haihhla kak yan, geram sgt!

    ReplyDelete
  2. durian tu mmg sedap sha.. durian kampung lah katakan..

    tang selut tu, u bayangkan lah dari kul 12 hingga 5.30ptg baru ok..

    ReplyDelete
  3. salam kak yan..memang best balik kampung duduk ramai2...dan lebih2 lagi kampung yang masih banyak pokok2..sedap je lepak kampung kan kak :)

    ReplyDelete
  4. Betul tu Hawa. Panas2 pun still masih nyaman. Fresh je..

    ReplyDelete
  5. aduhhh kes kete lekat nie lahh yg haru .. x leh ingat kes hilux hubby lekat kat dlm longkang besar huhuh siap kren tarik huwaaaaa melayang hari 150 ..

    hermm penat2 dpt diyan .. adehhh sedap tuu :))

    ReplyDelete
  6. kalau suv 4WD boleh tarik kot Estima akak tu....huhuhu..abes comot interior...

    ReplyDelete
  7. Ieda,

    ni melayang RM200..hee.. rezeki orang..

    sedap tau derian tu..

    ReplyDelete
  8. Daddy Ziyyad,

    sebenarnya lori dah boleh tarik. Tapi disebabkan stuck dalam tanak cam tu, tu yg susah.

    kenderaan lain pun tak leh masuk situ...

    ReplyDelete
  9. huish

    kalo kete saya dah cuak da. haha

    ReplyDelete
  10. ni pun cuak lah Miss B..

    haru gak tu.

    ReplyDelete
  11. Astaghfirullah..... yg hubby Yan guna kereta dalm kebun sawit tu apa ke halnya? Dia bukan org kampung kita kot itu yg tak tahu tanah lembut macam apam.

    Kakak tengok sampai dlm kereta sekali disapu dek tanah tu. Sedihnya....

    Kakak confirm mesti dah serik tu...

    ReplyDelete
  12. Entah lak Kakzakie.

    kemaruk memancing lah tu.. dia tak tau penangan tanah gambut tu. Kuala Selangor mana ada tanah gambut..hee

    mmg haru kak. Cuci kereta tu nasib baik ada org yang nak cuci..

    ReplyDelete
  13. "kak yan...kesian kat cik timah tu..belemoih(comot)..penangan memancing punya pasai la kan.."

    ReplyDelete
  14. KAK...
    SGT2 MERIAH... MMG BEST SUASANA KAMPUNG..
    SIAP BLH MSUK LADANG SAWIT LAGIK

    ReplyDelete
  15. subhanallah kak yan..
    teruk betul tenggelamnye tu..tapi tanah tu kalau tanam pisang cantk tu..hehe..

    tak jd lah mancing ye..alahai..dugaan betul..sian kak timah..

    ReplyDelete
  16. wahhhh kak yan.....dalam semua da ok...leh cuci....kl sue da gabra...heheh nasib kt kampung kan.....

    ReplyDelete
  17. Piasara,

    kak timah tu akak dah solekkan balik dah..cantik dah sekarang..hee

    ReplyDelete
  18. Lya,

    kampung mana yang tak neriah.. lagi2 lah kampung baru..heee

    semua org rasanya suka balik kampung.

    ReplyDelete
  19. Kass,

    tanam pisang ye.. rasanya ok kot..hee

    tulah org mancing pakai motor.. ni p pakai kereta..

    ReplyDelete
  20. ALHAMDULLILAH dah ok dah.. cuma kena lah bayar lebih sikit kan.

    ReplyDelete
  21. ishhh seronok bc entry part 2 nie... best tgk kebun org tu, tgk dorian pastu mkn reramai..

    ReplyDelete
  22. Seronok nya berkumpul ramai2..
    Ish..paling risau kalau keta stuck dlm selut..rasa keta hal kecil je, asal semua gembira kumpul ramai2..:)

    ReplyDelete
  23. Jendela Hati, memang best
    yang tak best nya stuck tu..hee

    ReplyDelete
  24. Kecil tak kecil gak lah Zatil. Dari kul 12 sampai kul 5.30 ptg tu..hee

    ReplyDelete
  25. wah teruknya terbenam...tapi tak pe ada durian :)

    ReplyDelete
  26. hahaha,... siannya kak Timah

    dalam sibuk melayan kak Timah sempat jugak melayan durian lagi... memang tau

    ReplyDelete
  27. Memang teruk sangat kak kasihredha..

    hee...hee

    ReplyDelete
  28. Ibuintan,

    mmg kesin kak timah saya.. kotor sangat..

    durian tetap layan kak..

    ReplyDelete
  29. wah dlm susah hati keta terbenam buleh layan durian lagik tuh..errkkk bila la hubby nk belikan sy durian neh..

    ReplyDelete
  30. walaupun mobil sempat stuck di tanah, tapi perjalanannya sangat menyenangkan sekali, apalagi ditambah dengan makan durian....wuih nikmatnya....durian oh durian....hehehe

    ReplyDelete
  31. alah tak payah nak tunggu dibeli. tepi jalan tu kengkadang ada..atau g je Giant.. sure ada kalau musim.. hee

    ReplyDelete
  32. Hee..he iya lah made.. penghibur nya ada sih. kalau nggak, nggak bisa ditarik kereta nya.. waduhhh..

    ReplyDelete
  33. kak yan...
    ya allah.....


    teruk betul kak timah tuh...heheheh


    dah lama tak g kukup....addehh....taun depan la plan nak balik tg balai...

    ReplyDelete
  34. aduhai..nasib ada orng nak tolong kan.. kalau saya dah nangis dah sorang sorang kat situ.


    *off topic - kak yan.. pais dah buat solat hajat untuk akak yer last week lagi..saya lupa nak inform akak.. nnt akak buat jugak yer.. insyaallah.. kita berusaha.. tuhan menentukan.. semalam dia dah sampai madinah.. ari jumaat sampai kl.. yehahaaaaa

    ReplyDelete
  35. aaaaaaaaaaaaaa........teringat keluarga belah mak kat kampung... huhuhu

    ReplyDelete
  36. wah baguih...memang pernah kena macam....habis macamana ngan xtvt memancing?...ni nak carik port haruan ke dalam kebun kelapa sawit ni, tapi kalu kata umpan cacing tu, bukan pun....

    ReplyDelete
  37. Yan,

    teruk sangat u.. nasib baik hantar tukang cuci. kalau tak mau sampai besok pagi tak siap2..hee

    akak sendiri dah lama sangat tak berjalan2 kat Kukup Laut tu..

    ReplyDelete
  38. Cik Pah,

    org yg tolong tu org seisi rumah. cuma yg master mine yang tarik je org luar..

    TQ CIk Pah. Cakap kat Pais akak berterima kasih. INSYALLAH.. sekarang ni pun akak tgh berusaha cara Islam. As Syifa..

    ReplyDelete
  39. Ikan ke mana, kereta ke mana. Mmg nak mancing puyu dgn haruan lah fadzli.. Katanya banyakk. akhir nya satu pun tak dapat..hee..

    ReplyDelete
  40. tensen2 pun, durian jgn lupe..kite kasik kopek dulu;) jenuh laa budak tu mencuci kereta..mesti die pikir, ni masuk bendang ke hape.. tapi roti canai tu terbaik betul..nmpk garing arghh sedap sungguh:)

    ReplyDelete
  41. kalau tak terbenam dalam selut tu.. kak timah tak merasa la kene mandi sampai kene rm20..hehehe

    ReplyDelete
  42. tengok gambar memang meriah, seronok berkumpul gitu

    teringgat kereta sya terbenam dalam parit sbb tak perasan ada parit kecik di jalan tu.

    ReplyDelete
  43. uishhh...teruk terbenam tu...mmg kesian kat budak yg cuci tu...mesti hazab...hehe...

    kak, bestnya mkn kat bawah ramai2 mcm tu kan...

    ReplyDelete
  44. lain kali bawa 4WD ok..hehe
    sian keta cantik tu...

    ati tak pernah sampai lagi ke johor
    walaupun kg di singapore :)

    ReplyDelete
  45. Maya,

    bebudak tu bila tgk kete je dan tanah dah tau ni terbenam dalam tanah gambut..hee..

    derian tetap number one..

    ReplyDelete
  46. Betul tu Chichi..selalunya takat RM15 di Alam Sentral ni tu..

    ReplyDelete
  47. sayangsayangibu.

    haru mmg kalau bab terbenam2 ni..

    ReplyDelete
  48. Wahida,

    hazab2 pun banyak gak depa dapat. sekali lipat sih..hee

    keluarga kitarang kalau tak makan reramai, memang tak sah..

    ReplyDelete
  49. Ati, lori pun terbenamm...yelah..tanah gambut...

    yelah kg singapore bukan johor..he

    ReplyDelete
  50. terkejut lily, ingatkan kak timah mana yg terbenam..ekekeke

    ReplyDelete
  51. As-Salam YAN
    Paman Temuk lihat banyak dapat ikan gambut dlm kereta tu! Seronoknya cerita2 Yan, dalam kecemasan hati, ada kisah pengisian usus. Hihihi. Sesuatu pengalaman biasanya mengajar kita banyak perkara & kita wajar bersyukur dgn pengalaman itu. Kon kakange tambah tuku 4-W drive pulaklah.

    ReplyDelete
  52. seronok baca entry Yan...ada makan-makan...ada suspens sikit bila tayar terbenam...semua ni kita boleh simpulkan menjadi satu, semangat kerjasama dan tolong menolong antara satu sama lain.

    ReplyDelete

cliks..cliks