- 500gm tepung beras
- 5 cawan santan (2 cawan pekat, 3 cawan cair)
- Gula dan garam secukup rasa
- 5 helai daun pandan
- Daun pisang
Macam mana nak buat ek??
1. Satukan tepung dan santan sambil dikacau, setelah mesra, letakkan di atas api. Kacau dan jangan ditinggalkan.
2. Masukkan garam secukup rasa juga air daun pandan .
2. Masukkan garam secukup rasa juga air daun pandan .
Gula Melaka ni pure dari Indonesia yang tidak dicampur sebarang gula pasir
3. Gula melaka diracik halus.
4. Ambil dua sudu adunan tepung beras tadi dan letakkan di atas daun pisang. Kemudian diletakkan gula melaka.
5. Bentukkan daun pisang seperti kon, dan sematkan dengan lidi..
6. Kukuskan. Angkat lebih kurang setelah 10 - 15 minit.. Sejukkan.
No comments:
Post a Comment