cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, January 31, 2013

Bandung Shoppinggggg (2) - Soto Sadang Asli n Cabe Rawit

ini sambungan  cerita  kami naik T I G E R   A I R W A Y S  hingga landed di Jakarta...Dari Jakarta i langsung ke Bandung.. i dah cakapkan why i turun di Jakarta. sebabnya tambang ke Jakarta menggunakan MANDALA adalah lebih murah berbanding i amik return AA,  KL-BDO-KL.even i was charged bila menggunakan mobil dari Jakarta ke Bandung.. i menggunakan   H a y u k a   B a n d u n g, I used this company  when i visited B a n d u n g   f o r   t h e   s e c o n d   t i m e with my whole family.. Memang kira i chartered lah depa ni.. and highly recommended for those yang nak pegi ke Bandung.. dan kali ke tiga ni pun i just asked Iyan, the driver untuk booked the hotel. in fact i mintak dia uruskan. Kira i tinggal datang je dan masuk hotel.. malas nak internet booking bagai.. okkk.. cerita sambung yeee... 
Keluar je dari immigration gate tu, Pak Andre, the owner of the Hayuka Bandung, ( Iyan tak amik we all sebab Pak Andre sudah sedia ada di Jakarta) dah tersenyum - senyum menanti kedatangan kami.. 
Kami langsung meneruskan perjalanan ke Bandung. ALHAMDULLILAH cuaca amat baik walau hanya sedikit mendung.. Pada permulaan nya kan kami nak naik train ke Bandung.. Tapi sudah dinasihati my Indonesian's fren, Yanti adalah lebih baik batalkan je niat we all tu sebab banjir lah kan..
the journey from Jakarta ke Bandung mengambil masa dalam kurang lebih 3 jam.. Mak aiiii.. penat dah terasa badan walau belum seperempat perjalanan lagi.. heee..we used highway.. jimat masa lah gitu..traffic pun ALHAMDULLILAH.. memang baikk.. Sebaik - baik waktu dari Jkt ke Bdo adalah tengahari.. Kalau petang, kita bakal makan roti lah gamaknya.. JAMMMM....ada yang dari Jkt jam 4 dan tiba di Bdo jam 10PM.. waktu banjir dulu dari jam 4 dari Jkt dan tiba di Bdo jam 2.00pagi.. jadi i just wanna share with u giuys. nampak belah kanan tu, itu kenderaan yang mau ke Jkt...Orang Bandung bila weekend ke Jkt. Org Jkt bila weekends akan ke Bdo pulak.. 
okkk..since perut dah bagi warning, we stopped at the KM57.. Ini macam rest area lah.. Macam - macam ada kat sini.. Malas nak fikir panjang, kami singgah di sini. SOTO SADANG ASLI.. nak makan soto..
 and this small resto ni bukak 24jam.. 
after took the menu,  Chef CiJu decided amik yang atas ni.. eemmmm..soto santan??? well dear.. soto depa tak sama dengan soto kita.. soto kita soto ada nasi impit. soto depa soto makan dengan nasi putih. kira makan nasi dengan lauk sup lah gamaknya....most of us makan dengan nasi except me.. 
i took SOP BUNTUT BENING.. macam yang atas ni, tapi kuah sup macam yang biasa kita makan..SEDAP WEIIIII.... soupy - soupy gitu..jangan panic yee... BUNTUT tu maksudnya EKOR... i memang peminat ekor tegar.. heeee...
 Acar Mentah ni memang i suka.. seddap gak..
 dan ini tambahan menu kami.. SUBHANALLAH bebbbb... sedapnya TEMPE dan TAUHU dia.. teringin nak ordered another portions even we already took two. tapi the service agak slow dan orang pun agak ramai.. batalkan je... kalau dah tekak Jawalah kan.. tapi i tell u, memang sedap.. MEMANG...
perut dah kenyang, nafsu masih tinggi.. ALHAMDULLILAH iman kuat sikit, tak jadi nak beli yang kat luar ni.. melingas mata kami memandang keliling tu.. macam - macam makanan yang berjenis - jenis..
  ini entah apa tah.. i tak ingat sangat namanya sebab tak  minat nak beli..
 rasa kagum... rest area depa ada BIG MUSSOLAH.. cuba tengok mussolah di rest area kita... kalau tiba waktu perayaan, menyedihkan.. bersesak - sesak.. but now i think bit better lah kan.
anyway, kita sambung perrjalanan.. dan akhirnya kami sampai di  KOTA KEMBANG, Bandung after traveled about 3 hours journey..hujan agak renyai..
kami terus ke hotel.. mandi dan berbuat apa saja lah yang patut pabila tiba di bilik hotel kan.. mission nya adalah SHOPPING sampai muntah.. heeeeee.... dah kata nak mai Bandung sebab nak shopping kann.. i lak in stead of shopping, i nak makannnnn. hee.. nak coba segala macam indonesian cuisines.. so i skipped about our crazy shopping time lah kan.. malas lah nak citer about FO sebab semua orang ke Bdo tau apa tu kannn... 
 i nak cerita pasal makan. pasal food.. pasal resto di Bandung.. for me HEAVEN.. Bandung selain dipanggil KOTA KEMBANG, dipanggil juga KOTA KULINER... kota makanan..Maka i wanna talk about our DINNER on the first day in BANDUNG.. Kami ke C A B E    R A W I T..sebenarnya ada sejenis masakan yang i nak makan, tapi resto nya dah berpindah.. katanya ada di CABE RAWIT..tapi bila di sini, apa yang i hajatkan lagi kosong katanya. KOSONG means tak ada.huuhhh...
kalau cakap pasal rumah makan di Indonesia i, i memang salute lahh... cantik, bersih, ramah... semua ada.. plus food sedap - sedap..
 tengok je lah kann...
 ini our drinks..LYCHEE ELXIS tu i punya... 
 my food..sedappp.even ada nasi, i tak makan nasinya... soup yang berkicap.. but whatever... sedap.. itu paling penting.
 ini Miz Pija punya..
 ini Chef CiJu punya.... I love the presentation.
 Ini Mem Aji Zizah punya.. NASGOR tu adalah Nasi Goreng,.. Creative tak?? heee
 and this was our starter.. sedap weiii.. bukan apa sangat.. just KACANG BUNCIS je.. alamakkk..i tulis buncit.. hee. BUNCIS sebenarnya..
ehh..lupa.. ini our driver aka my fren dah now..IYAN... i tiap kali makan, pasti ajak dia.. kesian kann kita makan seddap - sedap, dia duduk menjauh...
sebelum melangkah ke mobil, pelayan ini kami ajak bergambar yang dia sebenarnya pada mula nya memetik gambar kami.
ingat nak terus balik ke hotel.. heee.. ternampak lak Holland Bakerry ni.. dari memula datang ke Bdo ni, this bakery really caught my attention.. tapi tak perrnah berkesempatan nak massuk.. Terus Iyan tanya, "kakak mau ke sana?". I tanya, "apa bisa?".. "iya bisa lah". terus aje dia ke Holland Bakery.. Tak ada yang tidak yang keluar dari mulut Iyan ni.. Semuanya bisa..
sayang nya dah tak banyak yang ada. just sikit - sikit je.. tapi tetap ada yang dibeli.. buat cemil - cemilan.. boleh minum dengan Radix panas kat hotel nanti.. FOR SURE...ok lahh.. badan dah terlalu penat.. Masuk bilik, urus diri apa sepatutnya.. Letak kepala, sedar - sedar azan subuh at 4.30AM.. YA ALLAH.. it's so early...But sebab badan terlalu letih dan mata diberati syaitan, dilanjuti tidur nya.. But ALHAMDULLILAH tidak sampai kesiangan.. :-)
****************************************************
Volume 2, Book 20, Number 219 :
Narrated by 'Aisha
(the mother of the faithful believers) I never saw Allah's Apostle offering the night prayer while sitting except in his old age and then he used to recite while sitting and whenever he wanted to bow he would get up and recite thirty or forty verses (while standing) and then bow.

39 comments:

  1. Replies
    1. iyaaaaa... mmg ngak nampak nasiknya..nyaman lhooo..

      Delete
  2. kak... nanti kalau pergi lagi - nak ikut... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. just let me know dear.. u will enjoy the moment.. INSYALLAH.. i m serious..

      Delete
  3. salam kak
    syoknyee jalan sahaja akak nie
    'jelesss tau
    sbb saya x sampai layie bandung nie ekek ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam ieda..


      pasti satu hari nanti. believe me.. INSYALLAHH..

      Delete
  4. Bandung... Masakan Sunda, kan kakak? ^_^ best nye ke sana.. Cuma nai kurang suka masakan Sunda.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss makanan sunda..akak.cuba semua...kenapa.nai tak.suka. kan sedap..tak.macam.padang food..berlemak...

      Delete
    2. Ntah la, kak.. Tak suka, yg makanan Padang semua nai suka, kecuali yg urat @ organ dalaman. ;)

      Delete
  5. salam kak... sy pun suka tauhu dan tempe
    seronoknya tgk akak gi jenjalan... bila turn sy nie? hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam JH..sedap wei tempe tauhu dia..

      jom ikut..

      Delete
  6. mmg best journey kak yan ni..jauh perjalanan mmg luas pengalaman kan..
    pssstt..k.yan pon dh mengarang bhs jakarta dh..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dear, ALHAMDULLILAH bermusafir mengajar kita banyak benda.. mengeratkan silaturahim antara kita.. sesuatu yang berharga..

      ooo i love talking in Indonesian slang.. suka..

      Delete
  7. Ya I pun pernah makan Soto bersantan macam tu di Bandung.

    I masih pasal Iyan tu. Yang banyak tolong your family masa hantar barang ke rumah anak yatim dulu.

    Betul, tiap kali kita makan memang wajar mengajak sekali pemandu or pengiring pelancung kita. Depa sangat hargai dan kita nak singgah mana pun, they will always say, Bisaaaa....!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I kureng suka yang bersantan. i suka yang bening..sodappp..

      Iya..Iyan is a goog guy.. memang banyak memabantu.. kami dah rapat.. sama family dia gak..

      ALHAMDULLILAH. berbagi rezeki kann..

      Delete
  8. best nye travel n szhopping...mkn2 semua enak2...ni yg best bila ke bandung kan... mknan halal dan lazat...yg lagi best shopping le...

    ReplyDelete
    Replies
    1. makan main tempuh je masuk resto sebab almost 99% halal.. dan pelbagai sangat..

      Delete
  9. arghh im a fan of indo food. so memang rambang mata tengok lg lg tempe tu kak. temptingnya. confirm sedap kan T___T

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahaaa...sama akak lahh. BIG FAN.. gilo bonar akak ni. balik mesia, risau timbang melompat..

      Delete
  10. Salam K Yan

    Dah penat menuai hujung tahun, awal tahun lak pegi berbelanjer le miker yer...seronok sungguh....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hasil.alhamdullilah..tp.x petik.lg...ada yg br pertama kali ke bandung..tolong bwk kan..

      Delete
  11. k.yan!!!!!!!!! bejalan lagik.. syiok nye....

    lepas ni plan ke macau n hk k? mmg tak perlu amik TA. plan kemana berkenan, google. n pergi je. smua mudah kat sana, and insyaALLAH mmg slamat.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iyaaaa!!!!!!! alahhh..jalan2 dekat jeee...

      tulahh..teringin gak menuju ke daerah sana tuu..insyallah..nnt akak refer kat u..

      Delete
  12. best nyer...holiday lagi...yg pneting makana2 mesti ohsem...sama ngan remy...ada jer makanan yg tak pernah jumpa mesti nak rasa......

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestkan remy..food ni kira heaven.balik, weighing scale melompat lompat...heeee

      Delete
  13. gila banyak kereta kat hwy tu...kalah NKVE Malaysia ni..hihihih

    tempat solat kat R&R dia dah macam masjid...bagus betul..

    saya tak pernah terfikir pulak nak buat FOOD TRIP kalau ke Indonesia ni...hmmm..bleh tiru style akak ni...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak gerak langsung masa akak lalu tu...

      indonesia bab musollah ni mmg salute...mesia je kunun..haru

      Delete
  14. Nyopping makanan jek buk..tu yang berbondot bondot tu apa ya???

    ReplyDelete
  15. seronoknya tengok akak jalan2 cari makan n shopping....:)

    ReplyDelete
  16. Yeahhhh...syurga Shopping kat sana....

    ReplyDelete
  17. salam nak tanya stay di hotel mane yea dan berapa rate dia? sy bercadang hendak ke bandung bulan 5 nie in sha allah seramai 9 org dan boleh rekemen tak pak supir tu....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Nor Asmah..

      wahh.. travel ke Bandung yee.. best kan.. masa baru2 ni akak stay kat Asoka Hotel. kira ok lah..just bit far from town.. but still ok since u ada pak supir.. rate for family room just dalam RM150 kurang lebih semalam...

      sebelum ni akak stay kat Pop Hotel.. kat situ pun bagus.. murah.. kat sini dalam RM90 semalam but just standard room.

      Delete

  18. Assalamualaikum Tuan/Puan.

    Salam dari Kita Holidays Travel & Tour Indonesia.
    Kalau Tuan/Puan nak melawat ke Indonesia, jangan risau hati sila hubungi :

    KITA HOLIDAYS TRAVEL & TOUR INDONESIA
    Tour operator & Travel Agency

    Sebuah serikat yang punya legalitas di Indonesia, memberikan pengkhidmatan tour ground handling di beberapa daerah yang favorit untuk di lawati. Kami arrange secara profesional dan dengan penuh rasa kekeluargaan, juga dengan harga tour yang sangat berpatutan sekali seperti ke : Padang dan Bukittinggi Tour, Aceh Tour, Medan Tour, Jakarta dan Bandung Tour, Jogjakarta Tour, Bali Muslim Tour dan sewa kenderaan.

    Contact person : Amsyahril
    Mobile : +6285263007445
    E-Mail : am_holidays@yahoo.com / kita_holidays@yahoo.com / kitaholidays@yahoo.com.


    ReplyDelete

cliks..cliks