cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, January 6, 2013

JAKEL YEAR END SALES means shopping time..

Dah lama berakhir.. memang berbaloi kalau shopping at this time.. just parking and also pack with people lah kann.. but memang amat - amat berbaloi lahhh..i was there during Jakel Sale. ada mission to be accomplished lahh.. kan Miz PiJa nak tawin..heee...the time just round the corner. April nanti..many things to do especially baju - baju lah kann...thot we wanna buy in Bandung nanti for the family uniform lah katanya..tapi since this sale really made us crazy, so better lah kat sini..

Another thing i kenal one of the top person.. ok sangat lah kann. besides the price offer, i dapat less lagi.. JAZAKALLAH to him.. Miz PiJa bought material to be given to her father's side.. pakai light blue.. offer to us RM15 per meter, but we got just RM12.. ok sangat lah kannn...:-) so Miz PiJa bought about 40 meters for 10 persons. 
then mission mencari baju pengantin for the reception. 
 of coz nak cari laces lah..
 orang yang belum kawin pun sama teruja.. heee...teringin sama..
 i berkenan yang ini..
orang yang dah kawin pun sama gak..teringin sangat..ye lah masa i kawin dulu dapat yang murah je.. itu pun for baju je..just cheap - cheap one lahh..but kan bila tanya to my tailor, she said..no need aziannn.. not enuf for u.. eeeeee.. tak suka..tak kan orang besar tak leh pakai lace...mencii.. then i decided, rather than i wasting my money buying something not worth for me, maka i tak beli..menci..menci..
 heee...ok lahh..sebenarnya for her.. she liked this very much..siap padankan dengan the lining..lining given not really suit with the color theme yang dikehendaki..BEIGE with pinkish..
ada pearl and and simple beads kat situ..rege package nya adalah RM1200. with baju melayu lelaki.. but we decided not to buy for the baju melayu.. depa just bagi kurang about RM850...eemmmm..still expensive lah for me.. Miz PiJa said, later lah kita beli... we go for Bandung first then tengok kat sana.. if ada, we buy in Bandung. If there tak ada, kita patah balik ke Jakel.. then fine with me, since we still got time.. INSYALLAH...
then my turn pulak.. need to buy material for my abaya.. since all abaya in black, and wanna suit   with the theme color, LIGHT PINK, LIGHT BLUE, and BEIGE, i have a reason to do little shopping.. hee..heee...(alasan kannnn..).
i love all this colors.. really..soothing colors. but i cant buy more than one here..it offered me 55%..actual price, RM290 per meter with length of 60".kira i dapat RM130 plus lah kan.. but i insisted less than that..heee..bargained sampai dia bagi RM100..heee..sukaaa..tapiii..since it looks so kosong, the girl tu kannnn...
saje jeee..tunjukkan laces to me...GOSHHHH.. i love this.. the lace tu looked bit blueish. ok lah kannn..ada bit crystal and beads too. rege semeter around RM880.. tapi i tak lah pakai sampai semeter lah kann. just about 0.3 meter je...ok lah kann.. just patch kat cuff baju i je...

just now i told u about the wedding dress tu kan.. here i bargained lagi for the cheapest lah kann.. i bargained up to RM600. at first she only cud offer me RM750. eemmm...please more..i asked for RM600..but after she called my fren, she agreed to give me RM650.. so, ok lah kannn...happy Miz PiJa..
 terakam di mirror tu..heee..material for this abaya pun i bought here..
ALHAMDULLILAH..we were so happy. Mission accomplished. kurang lebih 2K gak lahh terlebur....heeee..bahagia Jakel, bahagia gak kami.. heeeee..
i also happy masa ni..tak sangka masa i bersembang with my fren here (orang Jakel lah kann, one of the important person here.) tetiba mata i terpandang seseorang..YA ALLAH my ex-colleague  masa i mengajar di SK JALAN PEEL dulu.. almost 12 - 15 years tak jumpa dia.. MASYALAHHH.. langsung tak sangka.. dia dah pindah ke Temerloh before i quit from teaching..still sama.. tak berubah langsung.. just dia kata, dia tak perasan me at first.. ye lahh.. i tau lahh.. dulu badan i macam dia. noww...huu..huu... anyway it was happy time.. ALHAMDULILAH...then we terus balik dari Jakel. Miz PiJa wanted to go back to shop. but before that i decided to have lunch at Uncle K. 
masa ni belum lunch lagi. .. I took this.. Vietnamese Coffee...walla..i love it..
and Miz PiJa too this...

ALHAMDULLILAH..sikit - sikit preparation sudah dibuat for Miz PiJa wedding..since she's staying with me, i like a mom to her.. many things we have to do together. later i need to think about wedding favors. bunga telur, wedding gifts..nanti i update yeee..busy me like mak pengatin lah konon.. heee..INSYALLAH end of this month ke Bandung.. ada yang nak diusha di sana.. sampa nak ikuttt...
*******************************
 Volume 7, Book 62, Number 18 :
Narrated by 'Ursa
The Prophet asked Abu Bakr for 'Aisha's hand in marriage. Abu Bakr said "But I am your brother." The Prophet said, "You are my brother in Allah's religion and His Book, but she (Aisha) is lawful for me to marry."

40 comments:

  1. salam kak yan, dah nak balik msia dah saya, if dtg ausie, jgn lupa pergi tassie, hehe, Mak saya kalau dah masuk Jakel, susah nak keluar, orang jakel pandai amik hati, hahaha, time abang saya kahwin pon macam ni gak, abis banyak beli kain dekat jakel, ada je dia bagi offer, hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Zul.. mmg pandai sangat amik hati. pandai goda.. pernah beli kain sampai RM1200 dan 1300 (ada 2 helai). akak ingat akak dah tobat bila dah pakai abaya..tapi cam sama je. even beli yg plain, i tetap digoda habis.. luntur azam.. huuhhh.. but happy lah.. kain dia memang cantik2..suka..

      i will go to ausie one fine day but not now.. later2 lah.. may nak ke Istanbul lahh.. teringin..

      Delete
  2. Replies
    1. beb, bukan Leica..akak pakai Fujifilm X100. nape? gambar ok ke? tapi kalau suruh org amik selalu fail.. huu..huu..

      Leica tak mamfu dek non oiii..heee

      Delete
    2. hahaha ye ke tak mampu? ;p

      gmbr ctk 1 hal, tuh nmpk dlm cermin camera tuh ctk! fujifilm pon brand otai. bkn calang2

      Delete
    3. iyaaa..mahal sangat kann..but one thing Leica and x100 fujifilm cam sama je.. then fujifilm ni murah lah sikit. heee...hubby beli kan dulu plus accessories dalam RM7.. kalau leica mau akak berak emas baru boleh beli..... heeeeee... upsss sorryyy bahasa kasar... just kidding yee..

      memang gambar2 dia sangat cantik.. but only certain org leh gunakan.. eemm... i also still learning about it..

      Delete
  3. Salam, Yan.
    Pak Temuk seronok membaca macam-macam "aktiviti" Yan ni. Asyik merono-merene saja. Tapi tak mengapalah. Ada $ebab! Ada ke apa-apa yang boleh sub-con pada Pak Temuk, hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam Pak Temuk..

      hee..merono - merene ye...sub con yee...

      Delete
  4. Yan, dah belajar2 jadi mak pengantin. Ini baru tang baju. Teruja nak tengok barangan hantaran pulak..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh lah sikit2..sebab ada 2 adik dulu buat majlis tunang kat umah i.. so sikit2 lah. some more i anak yg tua.. jadi macam mak gak lahh..

      Delete
  5. Terima kasih kerana singgah blog IM. IM cuma pernah sekali saja singgah di Jakel, Sg Petani.

    Khabarnya, harga murah bila ada lelong. Lepas tu harganya boleh tahan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. harganya boleh tahan but boleh tawar gila2..

      Delete
  6. bahagianya membeli belah..hilang stress sekejap, hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hilang lepas tu mai balik lepas bayar..heee

      Delete
  7. Jakel kalau msk mmg gelap mata skjp.. Hee

    ReplyDelete
  8. Wahhhh, Selamat Bakal Pengantin to Miss Pija

    ReplyDelete
  9. syokknyer soping kain..sume lawa2 k.yan..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg serronok lebih2 lagi kalau fulus banyak...hee

      Delete
  10. bestnye shopping...nak nak bakal pengantin....bandung? nak ikut.....ekekeke....sedey...cuti awl february...this time....jln jln selangor jerr la....hehehe....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan takat bakal pengantin.. mak pengantin lagi terlebih nih...

      jommm kita pi bandung..

      Delete
  11. sypun pergi Jakel haritu nak cari langsir..sy suka cari bos jakel tu sbb kami sekampung..hehe

    ReplyDelete
  12. seronoknya menyopping dapat apa yg mahu

    ReplyDelete
  13. Kalo pergi jakel memanglah...promoter di mmg pandai layan...

    ReplyDelete
  14. kalau dah masuk jakel mmg rambang mata kan kak...cantik kain yg akak berkenan tu...great!!

    saya pernah mkn kat uncle K tu, mmg sedap2 food kat sana...tak menghampakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cantik yeee...tq..tak sabar now
      nak tgk dr tailor lak.

      akak br je abis mkn kat uncle k td ni..heee

      Delete
  15. Assalamualaikum,
    shopping sakan ni Yong? Kalau akak memang tak pandai pilih kain! Tapi memang cantikkkk!
    Btw, meh email address kat Akak, bukan ke Yan ada order beg etnik Turki kan? My email hellibra2@hotmail.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Yong...

      shoping sikit2 yong.. amik berkat org nak kawin. heee

      YOng ada kat sini ye.. kat Shah Alam? Ari tu mulan ada jumpa yeee...

      Ok my email is azianelias@yahoo.com

      Delete
  16. kak yan saya tak suka shopping macam tue..nanti saya pening. tak tahu nak pilih yg mana satu..selalu nya saya g dgn kawan2 (ciksue) biar kawan2 yg tolong pilihkan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ooo cam tu ye... kalau akak memang plih sorang2.. then hanyut sorang2.. hee

      Delete
  17. light pink tu cantik bila padankan dengan that laces, i like :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke... nnt kita tgk hasil yg tailor i buat kan... ok??

      Delete

cliks..cliks