cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, January 28, 2013

Lunch di Kelantan Delights lagi then ke Ratu..

REPUBLISHED N3..
sorry.. i tak tau cam ne leh tersilap time.. ingat nak buat auto publish.. tup - tup bertindan..so i decided nak republish this N3.. sebab i wanna share about this topic.. EXOTIC FOOD..and masa ni pun i dah ada di Bandung... nanti kita share story..k??

I m sure some  of you  love  exotic food. exotic  food ni for some states masih lagi wujud dan masih lagi popular. but also some  very rare kita jumpa.. i m a person yang suka mencuba any food in Malaysia.. In fact, kalau i travel pun i kalau boleh nak cari local food. this time i nak story about this food...
^
^
^
^
^
^
^
^
^

pernah makan ni????this was my first time eating this.. Kelantanese sure suka this dan pernah makan this.. makan sireh??? nooo.. itu daun kaduk..kalau nak makan, kena letak semua bahan - bahan yang telah diracik halus ni.. Ada halia, cili api, bawang merah, kulit limau purut, udang kering, kacang tanah goreng, kelapa parut yang disangai, dan jugak sedikit pes or can be called as sauce dia lahh..for me, i suka.. no hal kalau ulang lagi..

satu lagi.. but i m not really like it. but still boleh makan kalau hanya food ni je yang dihidangkan for me.. wahy i tak suka ek... sebab hanyir sotong tu.. then hanyir plus manis.. ini dipanggil Sotong Sumbat yee..
Oklah. all these kami makan masa we went to Kelantan Delights di Subang.. we went for lunch here..
Mem Sue took Nasi with Ayam Percik plus ada sate gak..
Chef CiJu just took Sup Tulang.. Kira diet lah gituuu..
Mem Aji Sabar took lagi exotic cam tu.. Ada ulam cich budu, ada ikan bakar and ada daging gulai.. 
i againnn.. Nasi Tumpang.. heee.. kalau dah suka tuuu..
Nasi Tumpang depa ni yang best ny a tu ada Ayam Gorneg Rangup tu..
then tak best lah kan kalau tak pekena dessert.. Lompat Tikam kami pekena.. Sedap..Kami tak ke mana di area Subang Parade.. so, terus kami balik semula ke Shah Alam.. dan terus keeee......RATU..
nak cari tudung.. masa ni RATU ada SALE.. Half prize gitu.. Apa lagi lah depa niii..
sakan kann.. macam kumpulan nasyid pulak..
dan mereka lah duta RATU.. heeee.... sorang satu bag tersangkut di tangan.. bestnya adalah HALF PRIZE...ok lah kannnn...Ini merupakan activity pengakhir kami dalam tahun 2012...ALHAMDULILAH kenyang, dan happyyy..Esok leh pakai tudung baru..yeahhhhh..
***************************************
 Volume 3, Book 47, Number 803 :
Narrated by Abu Huraira
Allah's Apostle said, "The Prophet Abraham migrated with Sarah. The people (of the town where they migrated) gave her Ajar (i.e. Hajar). Sarah returned and said to Abraham, "Do you know that Allah has humiliated that pagan and he has given a slave-girl for my service?"

16 comments:

  1. Wow! Makan kenyang2 lepas tu shopping memang best!ng best

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss....tu lah keje kami.. makannnnn jee.. then shopping.. tapi bukan shopping yg berat tau..

      Delete
  2. ASSALAM YAN..lompat tikam tu acik suka..dulu kalau nak makan kena tunggu bulan puasa baru ada orang jual

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam Acik Erna...

      ye lahh all those food tu banyak kalau bulan ramadan..sedap je kann..

      Delete
  3. Nak try la Nasi Tumpang itiew.... ^_^

    ReplyDelete
  4. Alahai....nasi tumpang dalam gambar, tak bolehlah nak tumpang makan, hehehe. Kali terakhir Pak Temuk makan nasi tumpang, di Kota Bharu, rasanya dalam tahun 80-an. Lamanya dah tak ke sana! Di kawasan pucuk kon ada udang. Yang Yan makan tu apalah agaknya ramuan di dalamnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 pak temuk..sambal udang, serunding, ayam kari. apa lagi ek..lupa..heeee

      Delete
  5. amboi besar semacam jer sotong tuh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg besar sangat..tp sedap katanya..akak kureng sikit..

      Delete
  6. sedapnyer...... teringat salah seorg kenalan..... kelebihan sebagai peramugara digunakan sepenuhnya.... terbang semata2 utk mkn tghari kat kelantan.....dari klia....bestnyer...dia ckp nak rasa yg ori...kena pi kat sana...bertuah sebab ada kelebihan.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. bestnya Remy.. i wish i cud do the same.. bab makan tak boleh tahan,,

      Delete

cliks..cliks