cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Wednesday, January 30, 2013

Bandung Shoppinggggg (1) - Mandala/Tiger Airways LCCT or KLIA..

Baru je sampai rumah malam tadi.. PENATTTTTTT...sangat - sangat..Macam nak lerai tulang belulang Macam - macam experiences yang kami ada for this trip. heee.. Lawak pun lawak.. cuak pun cuak gak.. What i cud say, CRAZY.. heee,,Nampak itinerary we all tak kat bawah ni..??? Since i pernah nampak my fren punya detail flight ( dia wrote all the flight details on just a piece of paper bila dia gunakan LION AIRWAYS.. very small paper..tadak print - print bagai.), tu yang i berani cakap dengan Chef CiJu just on the paper. tapi bukan ini yang i nak story kat you guys.. 
believe me, lepas ni tak kose i nak print bagai berhelai - helai.. just write down in yr book note. enuf.. yang penting details. 
I nak tanya ada tak sesiapa pernah guna TIGER AIRWAYS???? well maybe adalah kann.. we all lak baru this was the first time.. selalu guna AIR ASIA lah kan.. kalau AA pasti ambil nya di LCCT lah kan.. so selain dari AA, for sure di KLIA lah kan.. dan i pun pernah hantar my fren menggunakan LION AIRWAYS di KLIA.. maka pagi tu punya lah ramai sedara mara i menghantar ke KLIA..hee..lawak.. macam ke Mekah.. tak pe lah.. saje sesuka..

setibanya di KLIA i terus ke counter yang paling last tu.. L ke M ke N.. tak hengat.. terus cari kat screen. mana ek TIGER AIR...tak jumpa!!!!!...tanya lah kat counter, terus the lady cakap kat LCCT.. hambekkk..then nak confirm kan lagi, i tanya kat counter MAS.. then depa cakap kat LCCT.. Sahhh.. kat LCCT...then terus one guy ni cakap, Puan tak print itinerary ke.. I jawab, "TAK PAYAH"..dia terus macam mencebik.. laaa..awat nya lah.. i hanya nak tau TIGER AIR tu amik kat mana. tu je..

masa the rest sibuk cari parking, kepala i ligat.. kitarang MESTI amik Cab to LCCT.. if not, sure tak sempat... hanya tinggal one hour plus je lagi.. terus lari ke counter cab. cab dari KLIA ke LCCT just RM50. we all suruh driver tu pecut.. buat lawak pulak dia.. gurau - gurau dengan we all.. haru.. after about 15 minutes, we all sampai kat LCCT...berlari terus dan ingat nak terus ke self check in.. TAPI tak bolehh.. kami kena ke counter khas, MANDALA aka TIGER AIR.berlari ke counter bagai orang gila.. heeeee...anddd ALHAMDULLILAH kami sempat..huuuhhhh...pheww!!!! MORALE of the story... pleaseeeee...double check.. double check..
MANDALA aka TIGER AIRWAYS. rupa - rupanya MANDALA is partner of TIGER AIRWAYS..eemmm...under DRB-HICOM kalau tak silap i.. (kalau ada sesiapa tau, let us share the info yee..).
 tu je luggage  kami.. heee..tapi dalam tu kosonggg..
 selesai urusan check in, terus gate dibukak..
menuju kami ke cabin...
 perut rasa lapar sangat.. terus ordered Tuna Croissant.. tak sedappp..
 Chef CiJu ordered Nasi Kuning.. 
 flight details.
After about 2 hours, sampai lah kami. cuba tengok tu, banjir masih kelihatan.. rasa cuak gak.. tapi my driver dah kata, DONT WORRY.. INSYALLAH everything's gonna be fine.. Banjir nya di tempat lain..


 otw ke Terminal kami naik shuttle. 
 sebelum bertemu our driver, sempat lagi berrphoto barang ama stewardess TIGER AIR.tapi tup - tup ada sorang lak menyelit kat situ. heee...
ALHAMDULLILAH..kami selamat sampai di Jakarta pada jam 12.55PM waktu local..waktu kita 1.55PM tau. kami disambut our driver dan memulakan perjalanan ke Bandung..kenapa kami pergi ke Jakarta?? sebabnya ticket dari KL ke JKT lebih murah berbanding JKT ke BDO.. tujuan asal setiba di JKT langsung ke train station. but kami takut banjir jjadi makanya i asked our driver to fetch us kat JKT..Dalam kereta we all just tidur.. the journey dalam waktu 3 jam.. Masak... tapi tak pe lahh.. yang penting kami tak menempuhi banjir. Happy sangat.. tunggu cerita i nanti yeee... cerita passal makan - makan, jalan - jalan, dan shopping - shoppinggggg....

ok guys.. just wanna share with u.. kat sini ada sikit info about airlines yang ada di LCCT..


Airlines Using LCCT

Airlines that use LCCT and their contact information are as follow:
Airlines
Contact Information
Air Asia & Air Asia X
 +603-8660 4333
Tiger Airways
 +603 7849 4608
Cebu Pacific
 +603 2142 1741 (Tel no. of their local agent)
Mandala Airline (partner airline of Tiger Airways)
 +603 7849 4608
Airphil Express
 +603 2142 3030 (Tel no. of their local agent)


**************************************************
Volume 9, Book 93, Number 478 :
Narrated by 'Abdullah
We used to pray behind the Prophet and used to say: "As-Salamu 'Al-Allah. The Prophet said, "Allah himself is As-Salam (Name of Allah), so you should say: 'At-Tahiyatu lil-laihi was- sala-watu wat-taiyibatu, as-sallamu 'Alasia aiyuha-n-nabiyyu wa rahrmatu-l-lahi wa barak-atuhu, As-salamu 'alaina wa 'ala 'ibaldi-l-lahi as-salihin. Ashhadu an la ilaha il-lallah, wa ash-hadu anna Muhammadan 'abduhu wa rasuluhu."'

48 comments:

  1. Rietta pown xtaw...igt lcct utk air asia jerr....mmg xpernah nek yg laen..AA pown bru sekali...biasa dgn mas jerr...sronoknye tunggu citer akk....

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH i boleh share something with u.. hopefully in future orang dah tau...

      Delete
  2. fuhh berdebar baca pengalaman akk..
    apapun tak sabar baca the next entry :D

    ReplyDelete
  3. Aslmkum sis Yan.
    nasib baik sempat check in...sypun ingat hanya AA saja di LCCT.
    dulu ke Bandungpun sy ambil flight ke Jakarta sbb murah dan ambil van ke Bandung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. And ALHAMDULLILAH with my experience kita dapat tahu pasal ni kan.. nanti senang boleh dirujuk..

      tapi tu lah kann.. penat sikit.. sebab perjalanannya agak lama. 3 jam..

      Delete
  4. Oh.....maknanya semua flight tmbg murah mmg kt lcct. Tq 4 d info yan.....k.ani pn br tahu...... :)

    ReplyDelete
  5. wahh....... shopping like millionnare la kat sana ye

    ReplyDelete
  6. Salam K Yan

    uish...saspen sungguh jalan citer...berdebor teruskan bacaan...hehe

    ReplyDelete
  7. Kak Yan, I pernah gi Singapore naik Tiger Airways.... okay jer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok jer if u know all the info..if not, cam akak lah..hee

      Delete
  8. huru hara jadi nya kalau tak double check..double check. yang tukang hantarnya terus balik ke.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak tau lah bedahhh...

      aku siap tak jumpa zamri pun.. mak gak.. cuma dpt jumpa abah, p ngah, baini dgn irfan..

      Delete
  9. best2!..x sabar nk tggu gambar dan gambar lg ni..hehe

    ReplyDelete
  10. tak pernah naik lagi tiger airways KA, pengalaman yang menarik and kelakar, hehe...tapi bagus jugak, info untuk kitorang yang tak pernah tau pasal ni :)

    ReplyDelete
  11. Waah bestnyaa..jln2. TQ bagi info pasal airways nie.. :)

    ReplyDelete
  12. betooolll... kl-jkt lagi murah dari ke bandung..

    hhmmm... rasa nk terbang ke sana lah... makan batagor & beli brownies..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah.. yang penting kena selalu search lah kann..

      batagor kami pekena on the last day.. sedappp.. brownies bawak balik je..

      Delete
  13. suspen nya kak...mujur sempat nak check in. kalau saya dah cuak sgt dah, boleh nangis..huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..heee.. kalau nangis lagi tambah ok tak ape lahh.

      Delete
  14. Cek Ya baru blk dari Bandung, tapi Cek Ya ambik air asia jerk senang terus sampai destinasi... hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masa kita pegi tu AA terlalu mahal. sangat mahal. itu yg ke Jkt..

      Delete
  15. Best kan travelling...adventure...mcm2 kita dapat pengalaman....nice to meet you.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu Hajjah..kena macam sy yg kaki penjalan

      Delete
  16. fuh tau2 ajer akak pergi bercuti lagi...bestnya...

    ReplyDelete
  17. i pernah naik tiger airways....from batam to surabaya, tapi sebab company selalu travel to indonesia, so i alert la pasal mandala air ni, rate lebey murah berbanding air asia kalau kena caranya........nak senang tau, low cost punya flight semua kat LCCT ye!
    tapi kalau setakat nak ke jakarta, i suka amik KLM, bleh nek from KLIA main terminal building...rate pun not bad tau! siap makan lagi!

    ReplyDelete
    Replies
    1. i tau that low cost tu kat LCCT..tapi tah kenapa boleh blur sebab baru hantar member ke KLIA naik LION Airways.. then terus fikir TIGER AIRWAYS kat KLIA jugak..

      Delete
  18. awat la kak yan x tanya acu dulu??
    i know Mandala naik kat LCCT sebab selalu nampak flight tu setiap kali acu ke Ho Chi Minh :)
    apa2 pun syukur la selamat semua nye & x terlepas flight..hehehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah lah acu. heee.. lawak gak lahh..but ALHAMDUULILAH.. sampai gak..

      Delete
  19. So, maknanya kalau amik flight AA Kul-Jkt lagi mahal la ya kak berbanding mandala(Tiger Air) ni?...

    Jap..saya confused, taknak gi tempat lain kat Indon ni selain Bali..hihihi...mmg takde DIRECT flight KL-Bandung ya kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebenarnya kitarang ke JKT first after searching direct flight ke BDO n return agak mahal.. bila dihitung2, terus ke Jkt then ke Bdo, then Bdo KL adalah agak murah..itu yg amik tu..

      Delete
  20. ibukk yang menyelit kat sebelah i tu.. pak pilot.. hehehe

    ReplyDelete
  21. Lain kali ni gi Bandung nak turun Jakarta dulu jugaklah. Pusing2 jakarta terus ke Bandung. Good idea Kak Yan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak suka.. mmg tiap kali ke Bdo pasti singgah ke Jkt first..naik train is the best idea.

      Delete
  22. dah ada pengalaman berlari kejar pesawat. nasib baik sempat....hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hiii.. ALHAMDULLILAH lah sempat kejar. kalau takkkk.. hee

      Delete
  23. Pengalaman ngeri kalu sampai airport tersilap. Phiewww...! Cuak giler beb!

    Betul, tiket ke Jakarta lebih murah compare direct ke Bandung. I dah pernah rasa dua-dua tu, memang ada beza.

    Luggage tu kosong sebab memang tujuannya nak borong sakan-sakan, kan? hehehe cepat boh gambar hasil buruan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. U pernah kena gak lah yee.. heee

      Luggage kosong ada makna.hee

      Delete
  24. nasib baik sempat kak yan ye...... pengalaman remy pun pernah camtu jugak...lambat check in...... tgk counter dah close...... nak menagis pun ada.... tanya counter sebelah nak merayu....rupa2nya dia ckp dah tukar kaunter...... pergh!!!! ada can lagi......

    ReplyDelete
  25. Assalamualaikum kak Yan...
    Just nak share dgn akak jer...bulan 11 thn lepas, saya ada ke Bandung melalui Jakarta dan naik flight Mandala Airline. malangnya, time tu kami ada tragedi Flight Cancelled...akak boleh refer kat citer kat blog sy nih... http://iedaasuzi.blogspot.com/2012/11/tragedi-flight-ke-jakarta-cancelled.html
    adik sy yg belajar kat Indonesia ada pesan, kalau nak ke Indonesia jgn ambil flight mandala,merpati...katanya, airlines tu sume pernah ada rekod buruk..Kes kami ari tu, next day baru boleh pegi...Skrg ni, tgh proceed nak saman..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it