cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, January 22, 2013

ASIQS As Syakirin Institute of Quranic Science - new school for my boys

Till today almost 20 days dah anak - anak kita bersekolahkan.. kejap je masa.. nanti tup - tup dah akhir tahun. masuk sekolah lagi.. ok lah today i nak story about sekolah anak - anak i.. before this all my boys sekolah di S a f i n a t u n   N a j a h, Seksyen 9.. Before this from 2004, Abang Luqman started schooling at Sekolah Integrasi Assyakirin sampai lah he was in Form 1, and Abang 'Imran sampai Year 3.. Then moved to Safinatun Najah bila Abang Irfan started Year 1 bila no place for him at SIAS langsung i masukkan ke tiga - tiganya di Safinatun Najah. For first 2 boys, new environment, new frens, new place ,buatkan depa kept complaining about the school.. bagi si Abang Irfan, no hal.  new school pada dia.. Buttt still ada gak complaint about food.. itu lah ini lahh. then i just dengar je..

but then last year, suddenly my little one asked me weather he cud go to tahfiz school or not.. i didnt aspect sebenarnya bila dia kata nak ke sekolah tahfiz. maksudnya concentrate on hafazan.. i was happy for sure but then i tanya dia kenapa nak masuk tahfiz.. He said, "Ifan nak bawak ibu abah masuk syurga". YA ALLAH.. speechless.. Never thot dia boleh berfikir sampai cam tu.. Nak jadi penyelamat ibu abah ye Ifan.. Then i thot  nak antar dia saja lah. surveyed the school, tapi dia kena masuk bila umurnya 10 years..so means he has to wait for another 2 years.  He told My Mommi and My Daddi, sebenarnya (masa tu umur dia 8 tahun, last year lah) dia tak sabar nak masuk tahfiz.. then ALLAH is the best planner.. ALHAMDULLILAH that school open to student yang umurnya 9 tahun..

Bila tau Abang Irfan boleh masuk that school, Abang 'Imran told me, "tak kan Ifan je yang boleh bawak Ibu Abah, 'Im pun nak". so bila both of them decided nak ke sana, i pun just registered them to tahfiz school. Means Abang Luqman kena sendirian di Safinatun Najah... Actually he also nak ke tahfiz, but that school just sampai Form 2 je.. 
Maka January 2, bersekolahlah my two buddies ni di ASIQS, As Syakirin  Institute of Quranic Science, Shah Alam. They happy sangat - sangat.. Bangun pagi, no problem.. Bila i tanya, suka ke sekolah tu.. Nak tau apa jawapan Abang Irfan.. He told me,  sekolah tu macam SYURGA bu.. MASYALLAHH....Not only Abang Irfan, Abang 'Imran pun nampak sangat - sangat happy.. Dah naik level dah pun.. Means really good sign.. ALHAMDULLILAH...

Oklah.. for those yang berminat boleh lah refer ke tahfiz ni.. Tau tak IPK Seksyen 8, opposite SUK.. masuk ke dalam tulah area tahfiz.. Kalau dulu di Seksyen 13. but now in Seksyen 8.
masuk Jalan Monson 8/6..
Kalau dulu ASIQS ni under Sekolah Integrasi Assyakirin.. But now it stands alone. I still not sure about the new name.. 
Villa ASIQS


Villa ASIQS

Jalan Monsun 8/6Shah AlamSelangor 40100


Abang Irfan punya cita - cita nak berqasidah.. nak join macam group atas ni.. INSYALLAHHH...

As a parents, we just try our best.. mudah - mudahan all my boys jadi anak - anak yang soleh.. INSYALLAH.. Dua'a ALLAH give us long life so that dapat mengembirakan hati anak - anak.. dapat memberikan yang terbaikk  diberi barakah dunia akhirah. rezeki melimpah... INSYALLLAH... 
*******************************************
Volume 1, Book 3, Number 65 :
Narrated by Anas bin Malik
Once the Prophet wrote a letter or had an idea of writing a letter. The Prophet was told that they (rulers) would not read letters unless they were sealed. So the Prophet got a silver ring made with "Muhammad Allah's Apostle" engraved on it. As if I were just observing its white glitter in the hand of the Prophet .

43 comments:

  1. Alhamdulillah kak yan, bertuahnya kak yan dapat anak anak yang soleh cam tu, alhamdulillah... nway perfume CD cherie ada kak yan, kalau nak sms me at 010 3688 637 ya, nak yg lain pun ada, share link i sini bole ya, tqvm https://www.facebook.com/pages/MyPerfumeGarden-50-below-market-price/313261335380864

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. mudah2an hingga akhirat.. AMEEN..


      eihhh.. akak nak lahh.. sume dah habis ni.. have to ask hubby belikan satu dulu.. semua dah licing.. akak nak cherie tu...

      Delete
  2. alhamdulillah, bertuah nyer akak dpt hero yg sgt2 baik tuh... terharu tul ngn ayat nk tlg mak ayah msk syurga...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHH.. tapi still gak lasaknya tuuu.. hee

      Delete
  3. Allah hu robbi... tak tahu apa yg kakak rasakan Yan. Terharu, salute dan sangat-sangat berbangga dgn anak-anak Yan. Bukan senang nak dapat anak-anak yg begini tau. Syukur dan doa kakak moga mereka semua suksess. Amin..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Syukran kak.. mudah2an ALLAH dengar dua'a kita semua.. I sure semua parents want the best for the kids rite..

      Delete
  4. Alhamdulillah..... memang bertuah tul u sis, dapat anak-anak yang soleh sebegitu.... I yg baca jer your blog ni rasa terharu and bangga sangat wif your kids....

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLLAHHH.. moga ALLAH tetapkan iman diarang sampai akhirah..

      Delete
  5. Alhamdulillah kak yan..sejuk hati dengar. semoga anak2 kak yan terus jadi muslim yang cemerlang. In sha Allah.

    ReplyDelete
  6. alhamdulillah....suka dgr citer akk....rietta pown speechless bila dorg jwp mcm tu....dua dua plak tu....

    ReplyDelete
  7. Bestnya kak Yan ..... saya pun teringin nak hantar anak ke tempat macam ni ..

    ReplyDelete
  8. Tak sangka si bongsu akak tu boleh ada jawapan macam tu. Ternganga sekejap saya dgn jawapan dia. Bertuah kak yan dapat anak anak yang macam tu. Semoga Allah berkati mereka dan menjadi anak anak yang soleh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah Ita.. sometimes jawapan apa pun keluar dari mulut dia tu kengkadang buat kita ni sampai terdiam.. tak terjawab.. mudah2an sampai akhirah...INSYALLAHH..

      Delete
  9. Salam Kak Yan
    Semoga anak-anak Kak Yan menjadi anak-anak yang soleh dan menghormati orang tua. Semoga Kak Yan sekeluarga diberkati dan diberikan kebahagian dunia dan akhirat. Amin

    ReplyDelete
    Replies
    1. Assalam Gina.. Lama tak sembang.. bila lah kita ni nak jumpa..

      INSYALLAH Gina.. dua'a for the best lah kann... U too dear..

      Delete
  10. TQ kongsi tentang school ni Kak Yan....
    Saya & Fiza mmg bercadang nak hantar both my kids ni ke sekolah tahfiz..so mmg dalam misi mencari & mengkaji, sementara tunggu mereka membesar ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. Afwan..

      Great to hear that.. INSYALLAH i will share with u about this..

      Delete
  11. Alhamdulillah..semoga kedua2nya menjadi anak yg soleh dunia dan akhirat...aminnn

    ReplyDelete
  12. MasyaAllah... seronok sangat bila baca... rasa nak menangis pun ada. Semoga anak2 Yan menjadi anak2 yang soleh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHH..mudah2an diberkati ALLAH lah kan..

      Delete
  13. sejuk perut ibu..smoga mereka berjaya di dunia & akhirat..amin

    ReplyDelete
  14. seronoknya kak yan ... semoga anak2 kak yan jadi anak2 yang soleh... aminn

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... INSYALLAH dear.. dua'a for the best..

      Delete
  15. Ya Allah...Alhamdulillah...semoga anak2 kita terus menjadi anak2 yang menyejukkan hati sampai syurga...amin ya rabb....
    *tersentuh hati dil kak....

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH DIl.. kita buat yg terbaik lah kan for them..

      Delete
  16. alhamdullillah ....apa lagi yg dpt dikata.sejuk memandang wajah anak2 comel ini.

    ReplyDelete
  17. Assalam.

    Bagusnya anak2 you. I have persuaded my son to masuk sekolah tahfiz. Jgn kata masuk tahfiz, masuk aliran KAA pun dia tak mau!

    Semoga anak2 Azian menjadi penyambung sunnah Rasulullah yang berbakti kepada ummah.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam kak yangg...
      alhamdullilahh..without forcing..itu yg terbaik..kalau dia tak nak tak pe..asalkan ilmu akhirat tetap ada..for me itu yg penting...we just duaa for the best ye kak yang.

      Delete
  18. Alhamdullillah doakn yg terbaik utk anak2 kita.. n tq sudi singgah blog KA all this while.. kkdg x smepat nak jalan2 sebab kekangan masa... tq again

    ReplyDelete
    Replies
    1. insyallah ka..we just try the best...

      sama gak dgn i..asal sempat je...

      Delete
    2. insyallah ka..we just try the best...

      sama gak dgn i..asal sempat je...

      Delete
  19. Alhamdulillah... sejuk hati membacanya. Semoga terpelihara dan berjaya cita-cita anak-anak berdua tu...

    ReplyDelete
  20. alhamdulillah kak yan...... Sejuk perut kak yan...sejuk hati remy yg mendengarnya..... betapa bertuahnya memiliki anugerah tuhan yg tak ternilai...semoga perjalanan nya dipermudahkan..... Amin

    ReplyDelete
  21. Hi, can I know how the fees ? Sebab I rasa macam nak masukan jugak seorang anak pompuan ni.. Form4&5 Ade ke?

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum, sy tgh survey sekolah utk anak sy. Salah satu calon nya ASIQS. Boleh x puan bg review setakat tahun 2016 ni mcmana? Jazakillahu khair.

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum, sy tgh survey sekolah utk anak sy. Salah satu calon nya ASIQS. Boleh x puan bg review setakat tahun 2016 ni mcmana? Jazakillahu khair.

    ReplyDelete

cliks..cliks