cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, January 17, 2013

Bergumbira di Sungai Congkak

YA ALLAHHH.. tak ter catch up agenda dalam routine i ni now.. macam - macam nak buat, nak kejar... kalau kat shop lak, nak check stock take.. habis BACK TO SCHOOL season, new stock nak masuk. then sibuk dengan co-curriculum uniform pulak.. then hal kiddos sekolah pulak.. settled fees lahh.. settled transport pulak since Abang Luqman and other 2 rascals  pulak dah tukar sekolah lain.. also busy with new project pulak.. macam - macam lah.. but even penat i happy. even rasa letih sampai back bone pun complained, still i ok je.. tempuh je.. and coz of all these lah.. blog ter abandon kejap.. banyak benda nak story mory.. 

then malam ni i tak kira, i nak story about cerita tertunggak ni lah. heeee.. dah nak basi dah.... but never mind.. as i told u before, this journal is about my life, my travel experiances., about my family, about frens.. so, tak nak cerita berkubur begitu saja, i pull all my strentgh mengadap lappy tonite.. ok lahhh.. actuallyy i nak cerita hal my family bergumbira di Sungai Congkak. macam lah ke mana sangat.. obersee ke.. ghopa - ghopanya just ke Ulu Langat jeee.. Sorry gak sebab tak leh nak reply the comments.. but i will do some day even dah lapukk.. SORRYYYY...but i tetap baca.. thanks..

All this without planning.. spontaneous je.. so berangkat lah me and family plus TokNgah family, plus NekCik family.. as usual lahh.. tu lah my EXTENDED FAMILY... so kalau singkap my journal ni, story nya tetap characters yang sama.. :-)
kami berangkat pagi - pagi lagi. bawak food gak.. tapi all the way nak ke Sungai Congkak tu kami singgah beli breakfast.. nak rasa food orang kampung Ulu Langat ni. Banyak gak yang kami borong kat sini.. ALHAMDULLILAH..
Sampai lah kami di Kem Herba ni.. Kawasan ni kira macam private property lah sikit.. gated.. banyak kawasan di sini macam dah cater for school activities. Banyak lah tents kat sini.. ada program yang dibuat.. but kami dah sewa 2 chalets di sini.. 
kereta just parked kat luar.. so we brought all the things crossed the bridge. 
 and 2 abduls ni dah tak sabar.. 
but we had to prepare the food. nak kena breakfast dulu.. mana leh nak mandi  perut kosong kann.. so prepare mana yang patut lahh..tengok apa yang kami beli dan bawak dari rumah.
 Honey Hickory Chicken.
 Spaghetti Olio. 
 Nasi Lemak ni kami beli masa nak mai tadi..
 i bought sikit Paru GOreng Berlada.. sedapppp...
 Yang ni NekCik bawak.. plus ada Nasi Impit. 
 and all the kuih - muih ni.. sedap - sedap belaka.. 
 ni lah barisan food kami dannnn.. 
 ini lah barisan our chefs...
 dan barisan tukang makan. heeee..
k lahhh.. tengok je lah ye keseronokan kami di sini. actually dah lama sangat tak ke sini.. i think almost 5 years maybe.. i kalau ikut - ikut tak berapa suka sikit water fall ni.. macam - macam cerita kan about water fall ni.. especially kalau air pasang kann.. mengerikan kalau tengok nahas di water fall ni.. but this area i noticed very nice.. ada part yang memang really suit to young kids. yang tak berapa pandai berenang.. 
dan ada part for adults.. the current memang kuat.. so memang kena hati - hati even si tua - tua yang berenang..
ini sebenarnya dah ada di compound orang lain. tapi kitarang tak main kat sini lah.. 
 TokNgah yang memang rajin melayan cucu - cucunya.. 
 penat melayan, he layan diri lak. heeee..
 macam - macam kannn..
 see the current...
 haiiii... kemain lagi NekCik and TokPuCu...
 bila dah puas bermain air, hujan pun turun. but memasing dah puas main air dah..
tetap hujan gak.. sooo..
perut jadi laparrr.. hee. apa lagi bakar marshmallow lahhh.. makan dengan biscuit marrie.. 
ada balance  ikan.. so panggang. 
dan panggang ayam pulak...
 bila dah lepak - lepak baru lah nampak luka sana luka sini.. ini lah Abang Irfan..dalam masa ni kami hanya berkemas - kemas dan berehat kejap.. 
 bila  hujan dah reda kami pun beransur pulang lahh.. dah penat seharian di sini.. 
 arus pun beransur reda.. nak bagi tahu. sewa rumah kat bawah tu hanya RM30 untuk sehari.. ok lah kann.. 
saje je nak mengabadikan kenangan di sini bersama N e k C i k.. Ini lah mak saudara ku seorang... 
ALHAMDULLILAH our family gathering ni sungguh menyeronokkan... sesekali kann.. but we plan nak bermalam di sini pulak.. kiddos leh stay dalam tents. tapi mak daras sume dalam chalets lah kannn.. bapak - bapak pulak  leh duduk kat chalets tepi sungai tu.. ok lah kannn.. nnati lah plan lain.. INSYALLAHH.. guysss.. esok ingat nak pi jumpa Kak Yong Halimah (M o h   K e m b a r a).. Harap - harap menjadi.. Jom NekCikkkk..
****************************************
Volume 5, Book 57, Number 2 :
Narrated by Imran bin Husain
"Allah's Apostle said, 'The best of my followers are those living in my generation (i.e. my contemporaries). and then those who will follow the latter" 'Imran added, "I do not remember whether he mentioned two or three generations after his generation, then the Prophet added, 'There will come after you, people who will bear witness without being asked to do so, and will be treacherous and untrustworthy, and they will vow and never fulfill their vows, and fatness will appear among them."


31 comments:

  1. Masa anak-anak kecik dulu, I rajin bawa mandi sini. Pastu macam jemu. Sekali sekala I pegi sana sebab terlibat beberapa project dgn kawan.

    Sekarang ni Sg Congkak dah cantik. air pun makin laju dah.

    Back to nature, kata orang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasa best lah kan sekali sekala... esp kids.. happy jee..

      Delete
  2. meriahnya dengan makanan...yummy...

    dah lama juga PM tak pergi sungai congkak...last zaman belajar dulu...huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. weihhhh...lama bonar tuu..keno lah poie...bestlah this area...esp for yr kids lah..

      Delete
  3. Meriah sungguh.. One Big Happy Family.. Alhamdulillah...

    ReplyDelete
  4. Itulah. Kat sini mmg laju arusnya. I dah rasa n takot sket..heheheh

    ReplyDelete
  5. hemm.... sesekali ke waterfall memang best kan... saya pun dah lama sangat tak ke waterfall, sebab takut dengan cerita2 yang berlaku kat air terjun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tulahh..so better avoid masa musim hujan.n kalau tgh main.tu.hujan jgn lah mandi lagi...then jgn main kat yg laju2 n dalam..

      Delete
  6. Seronok nya tgk tokngah berendam tu...terasa sama kesejukkan air sungai...best!! I pun lama tak mandi.sungai pun sbb mcm2 cerita tu.kan...mmg menakut kan tapi klau pegi tgk je mana syok kan? Mesti nk terjun jugk heheee

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. tokngah memang buddy anak2 i.. suka melayan cucu2.. then lepas penat dia layan diri sendiri lah..

      memanglah rasa takut tu mmg dah pasti.. just hati2 lah kann.

      Delete
  7. macam kt janda baik la..suasana best..sejukk je..

    ReplyDelete
    Replies
    1. i rasa Janda Baik lagi best kot.. sana lagi lah sejuk. kawasan berbukit..

      Delete
  8. Tempat bersih, nak makan dan mandi dan bersantai pun berselera jer. Nice family outing kak.

    ReplyDelete
  9. sedapnya kak yan... berkelah pulak tepi sungai....... mesti laju jer makan.......

    ReplyDelete
  10. Dah lama tak pi air terjun...air yg sejuk...bestnye....

    ReplyDelete
  11. Seronoknya, suka tengok gambar akak and family, such a lovely family:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang menyeronokkan..

      ooo kitarang ni hingaq.. kecoh. heee

      Delete
  12. yeahhh bestnyaaaaaaaa
    saya pernah sampai sini kak
    zaman2 belajar college ..
    memang cantik .. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. happening kan kalau picnic zaman2 sekolah dulu. memory..

      Delete
  13. seronoknya berkelah mcm ni....meriah pulak tu ngan aneka makanan..mmg ngam ler ngan air sungai sbb perut akan terasa laparrr jer bila mandi kesejukan..hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee..memang pun.. makan je lah kami.. tambahan hujan lak tuu..

      Delete
  14. suke tengok belog ni..merata berjalan..


    anyway, jemput mai belog saya..

    ReplyDelete

cliks..cliks