cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, August 18, 2011

Cekodok Jagung


Masa pegi beli grocery di Carefour, i naik geram tengok sweet corn ni.. Langsung ambik 4 tongkol. Selang sehari terus teringin nak buat Cekodok Jagung.. Jom tengok cam ne i turun padang.. Hee... terperanjat dapur...
Gebukan..
Pakai pisau, i sagat isi jagung ni. Nipis - nipis tau.. I pakai 2 tongkol je.. Banyakkk..
I potong 2 buku bawang besar. Suka banyak - banyak.. Segengam Udang Kering. Ingat nak pakai Udang Basah, tapi tak ada stock. So, boleh lah.. Tak ada daun soup, i blasah pakai Celery.. Bolehhh... Then setangkai je Cili Merah.. Racik halus - halus.
Emmm bahan penting, tepung lah kan..Ikut suka je i letak.. Tengok seisi rumah lah kan..
Campakkan ke dalam tepung...
Letakkan air, garam..Kacau dan gaul rata.Ikut suka nak lembik, banyakkan air. Nak keras kurang kan air.. Simple..
I suka tambah kan 2 sudu Olive Oil.. Sunnah lah kunun.. Olive oil kan..
Tambah kan sikit flavor. letak bendalah ini.. Tak letak pun tak pe...I letakkan sikit kira - kira dalam 1 1/2 sudu teh baking powder.. Biarkan agak - agak sejam baru digoreng.... So... tadaaaaaaa....



Pakailah cicah ikut suka. Kitarang buat sendiri.. Cili blend tumis dan campur Tomato Sauce tumis lada dan tambah sauce... Kira dah terangat tu....

12 comments:

  1. la, baru nak terliur, mana gambar cekodoknya? huhu..

    ReplyDelete
  2. Assalam Yan...waaah dah masak ke? Apa menu petang nih...tengok jemput jagung tu pun best time pose2 nih... :)

    ReplyDelete
  3. Wahida,

    masalah technical...heee..Ni baru ok dah. INSYALLAH

    ReplyDelete
  4. Kak Umie,


    tapi tak leh lawan otai lah kak...

    ReplyDelete
  5. Nieza,

    buat lawak ye.. Gambar je yg nampak best..rasa tak tau lagii..

    ReplyDelete
  6. Sedapkan Mama Tims..Selalunya jadi makan tak hengat.

    ReplyDelete
  7. salam yan...ala la...my favourite tu...cucuq jagung....
    baru perasan...tuan rumah pasang tudung tingkap baru....he he...selamat hariraya yan :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. sesekali tukar langsir. kan dah nak raya..

    ReplyDelete

cliks..cliks