cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, August 1, 2011

Kerenah Immigration - Menyakitkan Hati 2.

Ok..i nak sambung balik kemarahan i ni boleh kan..hee.. bukan marah, tapi sebel/geram.

Satu malam i rasa depressed pasal masalah maid i ni. Makan ke tidak, mandi ke tidak, tidur kat mane..Macam - macam. Tapi pasal badan i dah penat, hormon negative menjalar - jalar dalam darah, i felt like dead meat bila tidur. Woke up quite early in the morning pasal nak ke KLIA. Dalam pada i nak buat laundry tu sebelum berangkat ke KLIA, tetiba Chef CiJu bagi phone cakap orang Immigration nak cakap. Aikk!! cam pelik je.

"hello"
"Puan Azian ye?"
"iya".
"Pun ada maid nama Jumiatin, kan?"
"Iya..maid yang u all tahan lah tu".
"Puan kena datang sekarang ye. Kalau tak dia kami hantar balik pukul 9.30pagi ni . Boarding pass dia dah ada dah".

Aduoiiii.. macam petir keluar kat kepala i ni. Pagi - pagi buta orang Immigration ni dah buat tanduk i ni keluar.
"Puan, maid ni disuruh masuk sebagai pelancong, then semua syarat lengkap, tetiba ditahan, kemuadian cakap nak kena hantar balik kalau saya tak dapat cepat untuk ambik dia. Puan tau tak rumah saya ni di Shah Alam.. It will take sometimes kan nak ke KLIA pagi - pagi buta ni. Puan nak saya suruh drive 180km/h ke?" Eeeiiiiii..geram i.

"Tak pe Puan Azian, saya dah note kat sini yang puan akan datang amik." Hi YA ALLAH..kuat kan lah iman i ni..I just berdoa that jangan lah sampai maid i ni dihantar balik.. Masak i nanti. Dah lah nak puasa. Duit dah beribu terbang.

Maka dengan secepat kilat i pun berdesup ke KLIA. Tiba kat Immigration KLIA, parking problem pulak. Emmm.. tak pasai - pasai Mak Guard kat situ kena hamput dengan i.. Nasib lah. Bila tiba je kat dalam office Immigration tu i nampak then rest of majikan dah ada. So, kami sama - sama buat lah apa yang patut. Kami disuruh filled up form. Aiikk!! mana yang kata nak kena buat surat tu? Kami diam je lah.. U know wat?? berapa lama kami kat situ menunggu? Almost satu jam setengah. Then nama kami dipanggil, dan disuruh patah balik ke LCCT untuk amik maids ni lah.. Memang harem kata i.. semalam diarang bagi tau, amik kat KLIA. And now, LCCT.. Harem tak harem tu..

Tiba di LCCT, i naik terus ke counter di tingkat 1. Tiba je kat situ, Mak Polis tu cakap, "Puan, tolong buat kan copy for yr ic".
"Kat mane machine photostatenya?".
"Ooo Puan kena pegi ke bahagian departure luar negeri."
Maka berjalan lah i dengan kederat yang tak seberapa ni. Tiba je kat situ, "Sorry puan mesin photostate kami rosak. Puan boleh ke ..bla..bla..."

Pegilah i patah balik ke bahagian tengah. Tiba kat situ, depa kata tak ada pun mesin kat sini.
Tapi masalah ini akhirnya selesai bila one of the officer tolong copy kat ofis dia..Rezeki rupanya officer tu bekas anak murid my fren. ALHAMDULLILAH.

Then pegi lah kitarang mengadap muka - muka pegawai atasan immigration ni.. I tengok depa kat dalam tu sibuk dengan berrborak sakan.. Tepon memasing kat telinga. tak respect betul orang awam yang masuk ni..

Gitu gini gitu gini dan duk terpenguk dalam bilik tu dalam almost one hrs maka urusan maid i pun selesai.. ALHAMDULLILAH..Legaaaa.

Dan i terlebih - lebih suka, bibik i ni memang baik, rajin, pandai masak. pandai amik hati. Kira memang the best lah so far..hee.e.. Hopefully ok lah hendaknya sampai sekurang - kurang nya dalam tempoh 2 tahun.. AMEEN.

Then malam selepas 4 hari dia duk dengan i, i bawak dia makan kat Kampung Barru. Kedai Kak Som then terus ke Pasar Chow Kit beli barang dapur.. Senang nya dalam hati i.. tengok ye apa kami makan..
Abang 'Imran dan Bibik makan Nasi Lemak.
Bibik amikkan i Satay Kerang ni.. Sedappp..
I makan Nasi Kerabu.
Dan kuih ni.. I tak tau..
Tu lah Bibik I. sedang shopping barang dapur..

I m so grateful dapat Bibik sekarang. U all nak tau tak.. she is cooking Nasi Dagang for our iftar today.. See how bless we r rite...ALHAMDULILAH Ya ALLAH. Kau beri aku manusia ini agar sedikit bebanan kerja rumah dapat dilangsaikan oleh nya..Rasanya tak ralat kalau i gajikan dia lebih sikit. Al maklum isi rumah i ni agak ramai. Immigration suruh bagi RM500 kan. Ingat nak tambah sikit another 50 bucks. Doakan agar dia baik terus ye...

20 comments:

  1. Kak Yan, senang hati kalau dapat maid yang bagus mcm tu kan..insyallah buat baik dibalas baik ye kak..
    bestnya nasi dagang

    ReplyDelete
  2. alhamdulillah...wpun segala penat lelah melayan kerenah org2 tu,akhirnye kak yan bjaye dpt maid..pandai masak masakan kite lagi tu...alhamulillah..moga bibik baru ni akan bkhidmat dgn baik...kite tetap anggap dia mcm keluarga kita sndiri kn..br la harmoni semuanye :)

    ReplyDelete
  3. Hi Yan I enjoyed your this interesting post. As well the lovely food.
    Here's wishing you and all at home,
    telah berlabur tirai Syaaban menjelma pula Ramadhan.
    Saya ucapkan moga berjaya menunaikan puasa dengan Jayanya.
    My best regards.
    Lee.

    ReplyDelete
  4. best nye akak dapat bibik yg elok-elok...
    Maria takut nak ambil org keje kat rumah sbb pengalaman org keliling Maria (kakak, mertua, jiran) memasing dapat bibik yg ntah hape-hape... tak berani la Maria...

    ReplyDelete
  5. KakYan senang atikan kl dapat yang best,ok...nii maid sue tak abis abis nak balik indon rindu kt anak..padahal kita da berabis beribu.....last last sue sound....nak balik juga bayar ganti rugi heeee......syukur kak bukan senang nak dapat yg baik!!!!

    ReplyDelete
  6. Hai...I first time bace blog u ni. Baca plak pasal karenah immigration. Dahsat betul...kalau org lain yg kene cam tu, sure dah mengamuk dah. Semuga bibik tu kekal lama dengan u after all the experiences kannn..Salam perkenalan.

    ReplyDelete
  7. ALHAMDULILAH Emy. Memang akak bersyukur. Suka sangat.

    ReplyDelete
  8. INSYALLAH Sha. Akak harap dia tak lari dari akak lah hendaknya. Al maklum rumah akak ramai org.

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah ye kak... ape yg akak kalut ngan karenah immigration ni berbaloi la jugak dengan dapat bibik yg baik, pandai masak. harap dia kekal lama dengan keluarga akak.

    saya tgk muker dia, rasa kesian plak.. camner la keadaan dia dalam tempoh sehari dok kat lcct tu.. kesian kan kak

    ReplyDelete
  10. he he.. punyalah baca dari atas, kemarahan tak terhingga yan...last-last ada terselit makanan...

    Beruntung betul yan... Nasib baik yan tak bekerja 8 to 5 macam kitaorg, kalau tak sakit jantung di buatnya..terkejar-kejar macam tu.. Dgn nak hantar anak gi sekolah lagi..mmg lah... macam-macam ayat yg akan kita hamburkan... :)

    ReplyDelete
  11. Salam..lama tak singgah....sibuk..almaklumlah kuli..hehehe...
    mungkin dugaan dari tuhan, tapi bila dah settle allangkah syukurnye.....Terkadang fedup gak ngan kakitangan kerajaan ni...buat kerja sambil lewa...maunya ambik video masa diorg duk berborak tu pastu post dalam you tube /blog..

    Tang part makanan tu yg tak tahan tu..tghari yg hening ni boleh dengan bunyi perut ku ini...hehehe

    ReplyDelete
  12. Lagi satu...maid tu yang baju oren tu ke atau yang makcik sebelah kiri..???konpius...hehehe

    ReplyDelete
  13. Kak, akak fowardkan aja entri semalam & hari ni kat opis Immi. Menyusahkan org kan...Bayangkan kalau akak duduk kat Alor Star! Tak ke gila nak cepat sampai KLIA.

    Semoga bibik baru akak ni dapat berbakti dgn bagus.

    ReplyDelete
  14. biasalah tu..rakyat diutamakan..hahaha...

    ReplyDelete
  15. bersusah2 dahulu..bersenang lenang kedian..ehhhe wah nasi dagang?? terengganu mari ka? wekekekek sana pon ade nasi dagang ke kak?

    ReplyDelete
  16. alhamdulillah, akak dpt maid yg bagus...dan harap2 dia akan kekal bagus selamanya...bukan senang nak dpt maid yg bagus mcm ni, kira akak bertuah la ni..

    itulah hikmah bila akak bersabar melayan kerenah org2 tu, akhirnya dpt maid yg best!!

    ReplyDelete
  17. Maid saya pun lepas raya nie nak balik Jakarta daaaa...aduh tengah cari juga nie.

    ReplyDelete
  18. baca entry yan kali ni buat saya pun mcm nak kena darah tinggi je, nasib baik lah dapat maid cukup bagus, reda sikit kemarahan tadi.

    ReplyDelete
  19. alhamdulillah...walau pade awalnye sakit hati ngan kerenah2 orang tu..tapi berbaloi2 jugak akhirnyer dapat maid yang menyenangkan hati..tahniah akak...:)

    ReplyDelete
  20. aduh..SEMPUTTTTTTTTT...baca kisah kak yan nih..apa2 pn jd pngajaran wat kita..bnda yg plg xsuka dlm hidup deal ngn gov service la..byk kisah ngeri dr kisah gembira..cait..

    ReplyDelete

cliks..cliks