cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, August 14, 2011

Jom ke Wilayah Mosque

ALHAMDULLILAH, akhirnya tercapai hajat i nak beriktikaf di Masjid Wilayah ni. Just berniat. And ALHAMDULLILAH gak i dapat bersama - sama menunaikan Solat Jumaah di sana. Actually pasang niat nak ke sini, dah lama. Since my oversea fren selalu cakap pasal masjid ni. I felt so shy that i sendiri as Malaysian, tak pernah langsung ke sini. Minggu lepas, masa duk kat rumah on Firday, i bukak channel RTM1 dan dapat tengok khutbah Jumuah from this mosque. Maka bertambah - tambah lah keinginan untuk ke sini. And i made it on last Firday, August 12, 2011.
Let me put some facts about this mosque. It is one of the main mosque in Malaysia situated near government and MATRADE complex in Jalan Duta. It was built between 1998 to 2000. It was officiated by 12th Yang DiPertuan Agong , Syed Sirajuddin Syed Putra Jamalulail. This mosque can accommodate 17,000 people at one time.
It has Middle Eastern and Malay architecture and also is influential architectural Blue Mosque in Istanbul. It has 22 domees which made of a composite material of glass fibre fabric mixed with epoxy resin to make it durable and light. This 4-storey mosque costing 225Million to complete.



MASYALLAH.. besar dan indahnya..



After melilau - lilau, akhirnya...





This mosque is as if in the middle of the lake. Di sekeliling nya adalah air.



Me at the Anjung C. There are 4 Anjung.



The dome with carving stone .



The wood carving door. Katanya hanya ini dari Malaysia.



MASYALLAH.. how beautiful..This area also can accommodate huge jemaah during Eid Mubarak prayer.

Once we arrived ther, ALHAMDULLILAH, one of the volunteer, Puan Sharifah (she was so generous and very friendly) greeted us and offered us to her office. MASYALLAH we met many nice people here. Diarang ni boleh tunjuk or terang kan kat kita pasal this mosque. Really helpful. Tak dijangka.


Chef CiJu bersembang dengan one of the volunteer.



Akhirnya dapat lah i berada di atas ni untuk bersama - sama jemaah lain mengerjakan Solat Sunat Jumuah ( for us, ladies lah).



After solat, kami dibawa ke bahagian bawah dan diberikan penerangan berkenaan minbar di sini.

Stone carving were made at the main gate and the chamber. By using Makarana Marble which was staged in three centers located in Agra, Jaipur, and Makarana, India. Carved by skilled craftsmen in India and installed at the construction site by local workers and refined by Indian workers. It says that they are descendants of sculptors Taj Mahal.



Ramainya jemaah di sini.



Ni pulak selepas solat jumuah.



This chandelier using solar systems and can illuminate the whole inside of the mosque.



Amazing...



The minbar. Foreigner imam was practicing Solat Tarawikh, i think.



Simply Amazing..



How blessed i m. Siap dapat token. Ada door gift n fridge magnet.. MASYALLAH..

ALHAMDULLILAH... my visit here really remarkable visit. INSYALLAH kalau ada kelapangan nak mai lagi dan berjumpa new faces here. Kenapa i cakap cam ni. Masa solat tadi tu, i met one lady from Tunisia. Dia cakap, Malaysia is the best. Dan dia berhajat nak ke Blue Mosque one day.. Hei... bukan Blue Mosque Turki ye.. Shah Alam...hee..
Sebagai renungan bersama - sama..

38 comments:

  1. Kak..fida pun tak pernah sampai. Lalu tu...selalu lah..err;)

    ReplyDelete
  2. MasyaAllah....sesungguhnya rumah Allah ni semuanya indah.

    InsyaAllah, nak singgah bila ke KL 16 Sept nnti

    ReplyDelete
  3. snugguh sejuk dan damai hati melihatkan Rumah Allah..

    ReplyDelete
  4. Lya,

    masih ada yg reconstruction. Maybe baik pulih tu..

    ReplyDelete
  5. Fida,

    kita ni jenis kalau tak kuat kan semangat selalu lambat nak jadi. Macam akak lah jugak.

    ReplyDelete
  6. CM, silakan,, sure u suka sangat...

    ReplyDelete
  7. Kak Aya..Masyallah.. memang sejuk je hati..

    ReplyDelete
  8. masa masjid ni dibina, saya kerja besebelahan ngan tapak masjid ni. Dah lama berniat nk ke sana tp lom sampai2 lagi. Dh beberapa kali niat nk solat raya tp x kesampaian juga.

    ReplyDelete
  9. Kuat kan semangat Syariza. Sure nnt boleh terlaksana..

    ReplyDelete
  10. Mashallah...i tak pernah sampai ke masjid ni. Cantik betul...thanks for the nice pictures.

    ReplyDelete
  11. MasyaAllah...thanks for sharing this info sis..Nie yg buat teringin nak pi masjid wilayah nie...

    ReplyDelete
  12. selalunya gitu la kak yan,
    yang jauh2 kita masukkan list "must visit" tapi yang dekat2 terlepas pandang...

    ReplyDelete
  13. TQ Rozita.

    P lah.. sure u jatuh hati..

    ReplyDelete
  14. Sila kan Cik Sue.. Seronok sangat. volunteers nya baik sangat.

    ReplyDelete
  15. Betul2 tu Suzi..
    akka siap pasang angan2 nak ke Jamia mosque di Kashmir. Seddangkan di mesia ni tak terkunjung2 lagi.

    ReplyDelete
  16. kak yan sya dan keluarga di masjid s.alam petang semalam, cuma singgah asar sebab nak pergi berbuka puasa di sunway alam suria.

    ReplyDelete
  17. cantiknya senibina die..
    tingin nk berjemaah sama..
    soon, insyaAllah.. =)

    ReplyDelete
  18. Alahhhh Sya.. dah dekat dgn umah akak tu.. patutnya call lah. at least leh jumpa sat.. eeehhhh lupaaaa..semalam g shopping baju anak2..heee. tak pe..nanti kita jumpa ye..

    ReplyDelete
  19. salam kak yan, selamat berpuasa...masyaallah mmg cantik masjid ni...bilalh dapat ziarah ke sana...

    ReplyDelete
  20. cantiknya masjid ni. subhanallah...

    ReplyDelete
  21. dulu anak2 akak pernah ikut kelas hafazan (waktu cuti sekolah) kat masjid ni. Memang cantik.

    ReplyDelete
  22. la... bila akak pegi sini? kat opis kite ni.. akak perasan tak ada bangunan opis yang mcm lubang kat tengah. tu opis kite le... ^_^

    ReplyDelete
  23. Hello Yan, very nice.....as well interesting too.
    You keep well, have a nice day.
    Lee.

    ReplyDelete
  24. Erienz,

    INSYALLAH one fine day.Sure u leh ke sana.

    ReplyDelete
  25. Effa,

    memang kena mai lah kalau cam tu.

    ReplyDelete
  26. Yelah Kak Kasihredha, masjid ni so active. Mcm2 program cuti sekolah ada.

    ReplyDelete
  27. Laaaa.. ye ke Nieza??

    kalau tak posa, sure akka nak ajak p makan..heee

    ReplyDelete
  28. Hi Uncle Lee..

    How r u.. Hope u doin ok..

    See ya..

    ReplyDelete
  29. Cantiknya masjid ni..akak pun kerja dalam masjid sbenarnya( masjid negeri<kuantan,,)Tapi tak lah sebesar masjid wilayah ni..alhamdulillah, sungguh selesa rumah Allah ni utk hambanya beribadah kan..:)

    ReplyDelete
  30. Kalau turn KL, boleh lah akak singgah di sini. Sure tak rugi kan...

    ReplyDelete
  31. Saya selalu dgr kat radio IKIM siaran langsung solat terawih dari masjid ni...belum ada kesempatan nak bersolat di sana...Wah, siap ada FM lagi...harus saya beli, buat collection..jual kat mana tu ye?

    ReplyDelete
  32. Daddy Ziyyad pegi lah. tak rugi..

    Fridge Magnet tu tak beli lah.. Dapat souvenir dari Masjid..

    ReplyDelete

cliks..cliks