cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, August 13, 2011

Iftar pertama dan bibik baru

Almost 13 days sudah kita berpuasa. Cepat sangat masa berlalu kan. Tak sedar pun. Tup .. tup.. dah tengah bulan. Maksudnya dan nak raya dah.. Semua orang sibuk tayang juadah berbuka lah. Iftar sana iftar sini. I tak tertayang - tayang pun. Ok lah hari ni baru i dapat nak tayang pasal our first iftar with my family. Walaupun tak ramai yang ada, tapi tetap my big table tak tertampung. Heee... 2 families tak ada ni. Family PakManMie dan CiRah. Tapi, tetap meriah lah kan.. So, saksikanlah..
Meja tetap tak muat dengan food dan orang.
Kami kena tambah 2 meja lipat.
ALHAMDULLILAH, my parents pun ada sama.
Sebenarnya My Mommy and My Daddi kunun - kununya nak posa kat Johor saja for the first week. Nak posa dengan CiRah yang dah tak bersama - sama family for 3 years sebab stayed in Holland. Now, she back for good. ALHAMDULLILAH. Kami planned, after a week, booked flight for them on August 8, then diarang will stay kat Shah Alam for 2 weeks baru balik Johor balik. Tapi ALLAH pun rancangan sendiri. My Mommy tak sihat. So, a day before posa, dah terjonggol depan rumah i ikut my cousin balik Shah Alam.. Heee.. So, sampai sekarang my parents still dengan i kat rumah posa sama - sama. ALHAMDULLILAH.. Oklahh.. cite kita cut.. Kita tengok apa yang kitarang makan for first iftar.
Nasi Dagang yang dimasak oleh My New Bibik. Jangan jeles yeeee... Sedap. Memang sedap.. Terror dia..
Dia masak Chicken Curry sebab semua orang tak makan Ikan Tongkol. Bukan orang Terengganu kan.. Ini for first Iftar.
Then she cooked this cekodok for second iftar. I tak ingat apa nama dalam Indonesian version.
Hubby beli Ayam Panggang.
Ni pulak Mee Goreng on the first day My New BiBiIk berkhidmat dengan kami. ALHAMDULLILAH. Sedapppp...
Dan mesti ada keropok.. Haiii.. i takut badan kami tambah tembun.. Pasai Bibik Jumi pandai masak..
Last but not least saja nak tayang muka Abang Irfan yang seronok berbuka. ALHAMDULILAH sudah 12 hari Abang Irfan puasa full. Fail satu hari on the first day sekolah.. Hari terlalu panas. So, dia menangis - nangis nak minum. Kesian sangat. Well fail dia.. Now, he's ok...Keep it up dear..

38 comments:

  1. Assalamualaikum Yan

    Alhamdulillah
    dapat bibik yg pandai masak..
    tapi risau takut baju raya yg ditempah nanti tak muat....(gurau ajer)

    Wassalam

    ReplyDelete
  2. Walaikumusalam Bro Rozali..

    betul lah tu kan.. Tapi ALHAMDULLILAH.. now i weight shrink. Tak tau pasal apa. Maybe sebba my health kot.. Atau kita buat besar sikit kot..hee

    ReplyDelete
  3. Salam Kak Yan
    Alhamdulillah, seronok dengar maid baru okay..hmm harapya mmg terus elok sampai bila-bila pun , kan

    ReplyDelete
  4. kak yan, BSB kalau kumpul ramai2 suka makan kat bawah jerr..

    ReplyDelete
  5. senang sikitkan bile bibik pandai masak ni..tak payah nak diajar dah boleh buat semua...

    selamat berposa yan...

    ReplyDelete
  6. syukur..
    rezeki ramadhan agaknya yan..
    kamu dapat bibik yang dah pandai..

    ayu masih tension dgn pekerja ayu sampai skrang asyik salah dan silap..
    sabar2.......

    PS: moga u mother cepat sembuh

    ReplyDelete
  7. Gina,

    mudah2an berkekalan sikap dan kerajinan nya tu..

    ReplyDelete
  8. BSB,

    akak pun suka duk bawah. tp ruang bawah pun tak cukup besar..hee

    ReplyDelete
  9. Hikmah mommy kak yan tak sihat, dapat bersama2 depa berpuasa berbuka bersahur semua. Alhamdulillah....

    Fida, 1st day puasa tu je la dapat bersama2 mak ayah pun. Sedih:(

    ReplyDelete
  10. betul tu Ain. I m so happy. Ringan sikit pala ni hah..

    selamat berposa to u too.

    ReplyDelete
  11. Sabar je lah ye Ayu.

    ALHAMDULILAH my mom dah ok..

    ReplyDelete
  12. ALHAMDULLILAH Fida.. Bersyukur sangat. sebenarnya akka pun risau diarang ada kat kampung.. bila depan mata, rasa senang.

    ReplyDelete
  13. Kak Yan... bestnya dpt bibik pandai masak... kena letak menu diet nie lepas raya.. hehe

    ReplyDelete
  14. hee.. betul tu Cyana.. kalau tak, parahhh..

    ReplyDelete
  15. "Alhamdulillah,bibik baru pandai masak..seronoklah famili akk dpt makan sedap2..hehe.."

    ReplyDelete
  16. Bestnya dapat bibik yang pndai masak...terer dia buat nasi dagang.....

    ReplyDelete
  17. untungnya kak yan
    so pasni keje masak memasak, 100% jadi kerja bibik ye? hehe

    ReplyDelete
  18. aduhhhh...shedappppnyaaa.
    bestlah bibik pandai masak...pandai akak cari yea...hehehe.

    ReplyDelete
  19. wahh seronoknya Yan, daapt bibik pandai masak...kalah kita org trg ni, tak pandai masak nasi dagang.

    ReplyDelete
  20. murahhh rezeki tu kak yan...ramai tamu datang memeriahkan rumah akak! :)

    ReplyDelete
  21. untungnya yan dpt bibik yg pandai masak .. sedap2 tgk menu tuu ... kalau ramai2 dtg nie memang perlukan pembantu kan :)

    bila berbuka nie makan ramai2 memang best , banyak menu dan pastinya berselera kan :))

    ReplyDelete
  22. Wahhh Kak Yan...
    Tak sia2 berlari kesana kesini dipejabat imegresyen aritue.
    Alhamdulillah, ada hikmat disebaliknya.
    Semoga bibik baru setia disamping kak yan

    ReplyDelete
  23. alhamdulillah...mudah kerja akak...heheh...suke jenguk blog akak sebab ada kemeriahan makanan dan hubungan yang erat :)

    ReplyDelete
  24. MP, dia penah keje kat kelantan. Cakap kelantan pun dia pandai..hee

    ReplyDelete
  25. Hanie,

    mmg pun Hanie.. Bibik mmg pandai masak dan cekap buat keje rumah. ALHAMDULLILAH.

    ReplyDelete
  26. Leez,

    rezeki lah dear.. Bersyukur sangat.

    ReplyDelete
  27. Kak Aya,

    tulah..mmg kalah org Terengganu.

    ReplyDelete
  28. SZ, ALHAMDULLILAH..

    rezeki harap2 sentiasa dikurnia
    ALLAH.

    ReplyDelete
  29. Ieda,

    rezeki bulan ramadan. Bibik baik dan pandai masak.

    makan ramai2 memang meriah.,

    ReplyDelete
  30. ALHAMDULLILAH CM. AKak sendiri pun bersyukur sangat. There is silver lining behind the cloud. kata mat salleh lah kan.

    ReplyDelete
  31. TQ Awe..

    awak cam ne.. Masih susah nak dapat keje.

    ReplyDelete
  32. memang meriah...penuh meja panjang,kalah anak-beranak haji amir...hehehhe....best la kalu ada bibik yg betul2 best kan...

    ReplyDelete
  33. dah macam kat restoran la plak...untung akak dapat bibik yang pandai masak

    ReplyDelete
  34. uuumak ai... tgk nasi dagang tu, terliur habes. lama sungguh tak makan. raya ni kompem mak buat punyer

    ReplyDelete
  35. Fadzli,

    memang kita leh lawan lah kalau bab berrkumpul ni. tp akak ramainya seddara mara. awak, adik berradik.

    alhamdullilah bibik akka bagus sangat..

    ReplyDelete
  36. kayrul,

    sebab tu kitarang tak perrnah makan kat luar lagi masa iftar ni..susah nanti..

    ReplyDelete
  37. Nieza,


    akka pun tak pernah buat. Bila Bibik cakap dia nak masak, macam tak percaya je. bila makan, terus cakap nanti buat lagi..heee

    ReplyDelete

cliks..cliks