cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, January 29, 2011

Tempahan wedding favors dari Bandar Baru Sungai Buluh.

Lama dah tak update blog.. Macam - macam nak dibuat. Kerja di office pun banyak.. Yelah ..kena settle sebelum berlibur ke Phuket nanti. Tambah sibuk lagi bila ada tempahan untuk wedding. I kena buatkan small hampers untuk pengantin Kak Aznam, NekCik's fren. My kerja simple je.. Buat hamper berisi a box of cookies dan one cupcake. Cookies dari Chef KoYa, dan cuppies dari Chef CiJu. I just bungkuskan jadi small hampers. Cookies, net, ribbons semua dah ready. Tinggal tunggu cuppies dari Chef CiJu. She made cuppies with fondant. Yang ni kena lewat - lewat sikit buatnya..

The cookies, cupcake with fondant. Dan jadi small hampers. I have to make 80 hampers.
The cupcake with fondant. First orang tempah for wedding. Biasanya just guna fresh cream.
Cookies yang dibuat Chef KoYa.
Malam tadi ramai yang berkumpul at my house. Masing - masing kena kerah oleh Chef CiJu yang almost macam zombi. Yelah..mana order for fondant cuppies. Mana nak buat wedding cake. dan cuppies with fresh cream lagi. Dah tu ada lak order Oreo Cheese Cake for Kedai Canggih. Hee...So, warga emas lah yang bersama - sama menunjukkan bakat.
Bersemangat warga emas sambatan mendecor cuppies.
Hasil kerja. Boleh lah mintak upah...
Siap panggil pekerja tambahan dari Setapak Jaya.
Then Chef CiJu prepared the cake. Chef CiJu made Marble Cheese Cake.
Hari ni, pagi - pagi lagi ingatkan nak hantar ke rumah Kak Nam. Tapi she said that no rushing. So, i pun terus prepared kan tiers for cuppies n wedding cake. Theme color pink, turquoise, and grey. Sap..sap.. soy lahh...
Tadaaa... siap dah.. kejap je.. Barangan yang lama dah ada dah..
Small hampers yang ready to be delivered
Cuppies with fresh cream.
The Marble Cheese Cake with fondant. Testing letakkan atas 3 tiers tu..
Muka cuak Chef CiJu. Fondant tak berapa nak elok texturenya. Tapi kira ok lah..
Bila everything ready, kitarang gerak almost 11.25AM. Chef KoYa drove there. Cake kena pangku. Takut terjatuh lakk.. Mau melalak semuanya kang..Kami tiba rumah pengantin almost 12.20PM. Baru lepas majlis aqiqah.
Penuh gak lah satu kereta.

Tetamu bagi majlis aqiqah baru je selesai makan masa kami sampai.
Masuk dalam rumah, suka sangat tengok pelamin ni. Simple dan cantik. Putih memang my favorite i.

Butter Almond Cake ni Chef CoYa buat untuk KakNam. Just untuk makan - makan.
Selesai terangkan pasal wedding cake tu, kitarang pun makan setelah dijemput oleh KakNam. Perut pun memang tengah lapar dan haus..
Masakan kampung untuk majlis aqiqah. Kambing masak qurma.
Ayam Goreng Berempah sedappp..
My portion. Tapi makan tak habis lak..
Seri Muka dan Kuih Talam.
Popiah ni ditapau KakNam buat kitarang.
Selesai makan kami mintak diri dari tuan rumah. Rushing kena balik pasal nak picked up barang Chef CiJu di Puchong.. Hari pun dah mula nak hujan.. Takut kena jam pekat. Maklum almost 13.30PM.. Esok kami sekeluarga akan datang ke rumah KakNam untuk wedding ankanya...

32 comments:

  1. bestnya Yan!!!mesti tangan yang berseni je boleh buat benda benda camni.Cm ni tangan batu hehe.Yang bestnya bila lihat pembantu Yan tu kihkih.Veteran yang rajin:)

    ReplyDelete
  2. Salam CM,

    alahh.. yg simple2 je kak.. Saja sesuka.. Memang minat.

    Tulah.. kesian kat depa tu..hee

    ReplyDelete
  3. cuppies with fresh cream tu, fuhhh tak tahan tgk, mesti sedapp

    ReplyDelete
  4. salam kak yan,

    seronok baca life kak yan ni..

    chef ciju tu siapa..adik kak yan ke?
    pandai betui dia buat kek
    and decorate pun sgt cantik..
    time buat tu nak mcm biasa2 je
    tapi bila dah jadi ..very2 nicelah

    5 star utk chef ciju!

    ReplyDelete
  5. kak yan ..

    bila nak ke phuket?

    boleh tak minta tolong
    kirim fridge magnet..
    kalau tak keberatan ^_~

    ati pun suka sgt dgn kambing kurma
    emm..ngancam..
    pasai tu badan makin menjadi2..ngeh3

    ReplyDelete
  6. Salam Mamashaza,

    mmg sedap kalau cuppies pakai fresh cream. Butter cream muak..

    ReplyDelete
  7. Salam Ati,

    yup.. my third sister. Dia suka masak, kitarang suka makan..hee..

    Seronok mmg bila menjadi.

    ReplyDelete
  8. Emm k yan akak ke Phuket on Feb 15, 2011 till 18. INSYALLAH. akan akak belikan.Kita punya sama minat lah..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. Kak Yan pun ambik tempah hantaran kahwin? haaa, senang la nanti!..hehe

    ReplyDelete
  11. Salam Afida,

    yup.. saja sesuka.. I like benda yg cantik..hee

    Kalau interested, contact je.. U leh tgk kat sini gak..

    http://mombizonline.blogspot.com/

    ReplyDelete
  12. sangatttt santeeeekkkkk...terus berkumandang lagu2an perut nih..ihiks...
    hari ni (ahad) ke wedding nya kak? hujannnn je kat sini ni...

    ReplyDelete
  13. Yup.. hari ni wedding nya. Kat shah alam ni pun ujan. Akak takut kat sana pun. Kami diundang sekeluarga..

    ReplyDelete
  14. nak g phuket ke nanti. aaaaaaaaa mcm best. hihi

    ReplyDelete
  15. wah2 kak sedpnya butter cake tuu .. aduh terliur saya :)

    waa rajinyer warga emas menolong nie ekekek leh lah lepas nie minta tolong layie ...
    oo akak ambik tempahan buat cc yer ...

    ReplyDelete
  16. wah..meriah kek tu..kalau dekat boleh tempah kek tu

    ReplyDelete
  17. ada tag kak yan

    http://creativmum.blogspot.com/2011/01/sudikah-anda-jadi-follower-kami.html


    akak cek kt ruangan komen ye. :)

    ReplyDelete
  18. Miss B, jom kita ke Phuket.. Tak penah p. Hope best lah nanti.

    ReplyDelete
  19. Salam Ieda,

    butter cake tu dah ditambah almond kat atas tu.

    warga emas ni patut diguna tenaga nya..Kalau tak nanti depa tak de keje..hee

    Memang amik tempahan cuppies. Adik yg buat. Akak tolong mendecor sometimes.

    ReplyDelete
  20. Salam K Sal,

    cantik ye kak.. tulah..kalau dekat sure saya amik dah tempahan akak.

    ReplyDelete
  21. akak..serius seronok tgk kek2 tu..actually sue pun teringin jugak nak buat tapi of course lah kena amik class nya dulu kan..kalau tak karang ke tu dah jadi rupa apa pulak..

    cute sangat!

    ReplyDelete
  22. Kak Yan...comelnya cupcakes tu.. best lagi ramai buat.. ramai sungguh import pembantu.. apa yg penting? kerja-sama!

    ReplyDelete
  23. cantiknye kak....hujan2 ni kl tgk mknn...mmg rasa lapar truz...

    ReplyDelete
  24. Salam Sue,

    sebenarnya my sister jenis yg belajar sendiri je. Ikut buku then try. Cuppies pun dulu kitarang main decor je. Lelama mahir sendiri.

    Tp kalau amik kelas lg bagus lah.

    ReplyDelete
  25. Salam Cyana,

    kitarang ni mmg rajin kumpul. So, seronok gak bila ada kerja tu, kerja ramai2. tak terasa sangat penatnya.

    ReplyDelete
  26. Salam Erienz,

    Thanks.jom lah makan..

    ReplyDelete
  27. i luvvvv cakes... k.yan & friends mmg buat kek utk kahwen etc eh?

    ReplyDelete
  28. Kak Yan, popia tu macam mengancam le....best2

    ReplyDelete
  29. cantik la cik yan :) sukeeee! kaler pink biru tu kin pakai time wedding..terkenang zaman muda :p

    ReplyDelete
  30. Salam Maya,

    adik akak yg selalu buat cake. Kalau akak just tolong2 decor cuppies to lah. More on craft. Buat bunga telur ke.. Nak tempah boleh lah..

    ReplyDelete
  31. Salam Fadzli,

    popia tu mmg nampak cantaik mengancam. Tp the taste not really lah.. Mcm tak de umphh..hee..(nak mintak maaf tuan rumah).

    ReplyDelete
  32. Salam Kin,

    apa dah tua?? malu akak.. Lg lah tuek akak.. Akak mmg suka color pink gak.. sweet kan..

    ReplyDelete

cliks..cliks