Since ramai yang tertanya - tanya kenapa i namakan sambal ni sambal setan, so, i reedit N3 ni dari my first blog yang dah lama gone tu..So, boleh lah Cik Sue dan Maria mencobak ye...
Nak cuba???
Bahan - bahan yang diperlukan:
Lada besar merah
Lada rawit - cili padi.. Lagi banyak, lagi pedas, lagi terangkat..
Bawang besar...
Bawang putih
NO belacan - selamat untuk pengidap resdung...heee...
Semuanya main agak2 je...
Cam ne nak buat??
1. Chilies blend..suku cili merah ditumbuk kasar..
2. Bawang besar blend halus.....
3. Bawang putih tumbuk kasar
4. Lepas tu, tumis lah..Minyak kena banyak, tumis bawang putih sampai agak - agak kuning
5 Masukkan bawang kisar,
6. Then masukkan cilies. biarkan sampai cilinya benar - benar masak...
7. Letak garam, serbuk perasa, dan gula sikit...
8. Ready to eat..makan dengan nasi panasss....peerrgghhhh......
Bekas sambal dan sudu, i bought in Bali...
Since balik dari Bali, kitarang asyik teringat je makanan Bali terutamanya sambal..kat sana banyaklah perkataan yang menggelikan hati kalau cakap pasal benda - benda yang pedas ni..Tu yang timbul kami panggil sambalnya sambal setan...Means that it is too hot...
You all boleh buat sambal cam ni..Memang laju je makan..Tak yah lah nak sebut pasal nak diet ke apa ke? Renti kan..kalau terkena virus sambal setan ni, eeemmmm pakai nampak, setiap selang 12 jam kena p swimming je...
Nak cuba???
Bahan - bahan yang diperlukan:
Lada besar merah
Lada rawit - cili padi.. Lagi banyak, lagi pedas, lagi terangkat..
Bawang besar...
Bawang putih
NO belacan - selamat untuk pengidap resdung...heee...
Semuanya main agak2 je...
Cam ne nak buat??
1. Chilies blend..suku cili merah ditumbuk kasar..
2. Bawang besar blend halus.....
3. Bawang putih tumbuk kasar
4. Lepas tu, tumis lah..Minyak kena banyak, tumis bawang putih sampai agak - agak kuning
5 Masukkan bawang kisar,
6. Then masukkan cilies. biarkan sampai cilinya benar - benar masak...
7. Letak garam, serbuk perasa, dan gula sikit...
8. Ready to eat..makan dengan nasi panasss....peerrgghhhh......
DICOBAK YA...........................
yeszaa harus di coba... tapi bila ya =)
ReplyDeleteSalam Elly, memang sedap beb..
ReplyDeletewaduh... harus dicoba ni
ReplyDeletewaduh2 ..harus di coba ni Bu..
ReplyDeletegawat kalo pedas banget...fuhh
pasti coba sambal setan ini..menarik!
ReplyDeletesedap makan ngan ulam ya..
ReplyDeletepasti masi bertambah
tergelak setan...sambal pun letak nama dia..heh
ReplyDeletekak... kita amik copy resepi yer... nak cobak ;p
ReplyDeleteWoii takutnya dgr nama sambal akak ni...
ReplyDeleteSala kak Yan,
ReplyDeleteowh!! ini resepi datangnye dari Bali yea!! ingatkan resepi org Jawa...hehehehe..mari kita mencobanya hujung minggu ini..Thanks kak kerana sudi berkongsi resepi.
name sambal nyer pun mcm takut nk mkn.kekekekeek...sure rase dia sedap nih!:D
ReplyDeleteSalam Ibuintan,
ReplyDeletesila kan.. pasti seru deh..hee
Salam Kak Kasihredha,
ReplyDeletesilakan ya Buk.. sediakan aje air dingin...
Salam Sue,
ReplyDeletemakan panas2 lebih enak sih.. tak nampak telinga.
SAMBAL SETAN NI KIRANYA CAM BELACAN LA KAN???
ReplyDeletemesti sedap ni, family saya kalo yang pedas2, memang laju, boleh bertambah nasi dibuatnya
ReplyDeletesedapnya kak yan. kena cuba.. ni bawang besar yang merah atau kuning?
ReplyDeleteHahahaha.. lagi pedas lagi sedap.
ReplyDeleteTapi jangan plak lemas makan, mengilai macam setan. hikhikhik!
Ni sama macam Nasi Goreng Beracun tu, nama dasat.
*Psssttttt.. YAN, your blog ni memang susah nak masuk la, sori to say. Loading lama betul.
suker nyer tengok sambal ni... ai like it... nak cuba lah...
ReplyDeleteakak... aii dah follow tau... kita tuka link yooo
singgah la ke teratak ambo deh
http://hyazz.blogspot.com/
cute jerk nama...tapi malangnya saya ni xleh makan pedasss!!~~ terliur nyaaaa!!
ReplyDeletejom join colourful contest saya..klik link ini
kalau saya makan,
ReplyDeletesure seminggu jumpa dr tan 2 jam sekali.. huhu
Salam Kak Sal,
ReplyDeletekengkadang tu tak yah berulam pun, mkn dia saja pun sedap..
Salam Afida,
ReplyDeletehee...kira cam bagi credit kat dia lah.
salam Maria,
ReplyDeleteno hal. kalo udah dicobak, dikasi tau ya..
Salam Alida,
ReplyDeletejangan takut, mari lagi rapat baru tau..
Salam Cik Sue,
ReplyDeletehee.. kan gila sangat dgn Bali tu..So, amik nama sempena ke sana lah
Salam Mrs Eady,
ReplyDeletesedap terangkat..
Salam Lya,
ReplyDeleteadik beradik cuma bg org ada resdung pasti bagus. tak ada langsung belacan.
Salam Mamashaza,
ReplyDeletebukan takat nasi bertambah, berat pun bertambah kalau hari2 pekena..hee
Salam Effa,
ReplyDeletemmg sedap..pakai bawang besar merah tu..
Salam Azieazah,
ReplyDeletehee.. nama makanan pun kengkadang boleh rangsang tekak.
Salam hyaaz,
ReplyDeletetq ye.. Nnt akak follow balik.
Salam ♥WEIYDAWEINGWAFFA♥,
ReplyDeleteeemmm miss satu nikmat Tuhan..hee..
Salam h4ni3,
ReplyDeletekalah perut ye...jangan buat pedas2lah..
salam kakyan, dengar nama jer dah takut mesti penas niee...
ReplyDeletesalam BSB,
ReplyDeletenama je..makan ok jeeee...
sedapnye sambal...teringt nasi ayam penyek...nyumnyumnyum
ReplyDeleteSalam Erienz,
ReplyDeletehi memang jd masalah kalau nak berdiet ni..
hehehe.. bibik mekchu pandai wat nih... sedapppppp.....
ReplyDeleteSalam mekchu,
ReplyDeleteye ke. Tapi ni bukan recipe bibik akak tau.. recipe sendiri..Mmg sedap
koknye terasa2 di tekak ini..harus dicobakkkk;)
ReplyDeleteboleh dicobaknya ni buk..tapi ngegak tahu bila..thanks anyway kak :D
ReplyDeletesalam kak yan,
ReplyDeletemesti best sambal neh... kene standbye napkin 2/3 helai...
salam maya amir,
ReplyDeleteya pasti dicobak.. kalau dah terasa di tekak tu mmg dah patut.
Salam Emy,
ReplyDeletekapan2 aje bisa kok.
Salam Li,
ReplyDeletesedap.. tapi Abang Izam kena banyakkan lagi cili api tu..