cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Tuesday, May 15, 2012

Shah E Hamdan Mosque in Srinagar Old City, Kashmir

This mosque is situated on the right bank of River Jhelum in Zainakadal (earlier known as Alauddinpora), Old City of Srinagar  and can be approached through the road as well as the river. It is also known as Khanqah-e-Moula. The shrine of Shah-e-Hamdan or Khanqah-e Moulla is one of the oldest Muslim shrines in Kashmir.
View of Shah E Hamdan from the bridge of Jhelum River.
The main entrance of the mosque.
It was constructed by Sultan Sikandar (1389-1413 AD) in memory of the preacher Mir Syed Ali Hamdani,  known as Shah Hamdan, Amir-e-Kabir, and Ali Sa’ani, who had visited Kashmir and stayed there for meditation and preaching. However, it is believed that Shah Hamdan’s son, Mir Mohammad actually built the shrine.
Babul Islam - Gate of Islam
Man entering the mosque.
The Mihrab...
It is noted for the Papier Mache work on its walls and ceilings
No nails or screws were used in the construction of this all-wooden mosque. It is originally built in 1395 but it has been destroyed by fire in 1479 and again in 1731. 
 
The interior..
Wood architecture. 
 
This mosque is an excellent example of indigenous wood architecture that draws inspiration from Buddhist, Hindu and Islamic architecture. The shrine bears a wooden structure with marvelously carved roof space and hanging bells. The interior of the mosque is richly carved with ancient religious sermons and historical inscriptions.
**************************************************************
Volume 1, Book 9, Number 474 :

Narrated by 'Aun bin Abi Juhaifa
I heard my father saying, "The Prophet led us, and prayed a two-Rak'at Zuhr prayer and then a two-Rak'at 'Asr prayer at Al-Batha' with an 'Anza (planted) in front of him (as a Sutra) while women and donkeys were passing in front of him (beyond that 'Anza)." 

30 comments:

  1. Replies
    1. betul tu KhaiRin.. Akak suka tengok. tp sayang nya perempuan tak dibenarkan berrada di dalam situ.. Cuma diberi ruang kecil utk bersembahyang..sayang kann..

      Delete
  2. Antik betul masjid ni...Saya suka bangunan warisan lama macam ni, dipelihara baik baik..

    ReplyDelete
    Replies
    1. YA ALLAH Daddy Ziyyad akak rasa u akan asyik menclick je kalau kat sana tu.. Akak dah tak larat dah sebenarnya...hee

      Delete
  3. Agaknya kalau bangunan kayu itu dicat semula dengan warna kayu yang berminyak tu mesti lagi cantik, kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu kak.. Tapi yang ni dalam dia tu pakai kerrtas tau kak.. Paper Marcier.. Macam bekas yang saya bagi kat akak tu.

      Delete
  4. Replies
    1. yesss.. itu sebab jadi tarikan kat sana tu. Cuma depa ni agak percaya khurafat sikit lahh..

      Delete
  5. yg colourful tu kertas yan? i thought jubin..cantiknya..
    terpikat dengan ukiran kayunya..
    dah 2 dekad usianya, masih utuh lagi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kertas.. paper marchier.. Kan famous kat sana tuu..cantik kann...
      masih dipelihara dan jadi tarikan pelancong.. Cuma ferempuan je yang tak leh masuk ke bahagian mimbar tu.. Ada space kecik je..

      Delete
  6. sgt halus hasil seni nyer ye kak.... sgt detail... cantik sgt2

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..sangat halus dan unik. Mana ada masjid cam ni kat mesia kan.

      Delete
  7. cantiknya...sgt halus dan berseni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Indeed.. Nanti Dee boleh lah ke sini yeee...

      Delete
  8. Negara kita sahaja yang suka robohkan bangunan bangunan lama!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. kita suka sangat yang baru dan yang ter ter ter semuanya. tu yang lama dirobohkan..

      Delete
  9. aik, tak habis lagi kashmir ni? hehehe...ohhh..ni lah masjid kak yan nak cerita haritu eh? ni yg women takleh masuk eh? Mr Fahad ambik gambar semua ke? unique lah masjid dia...design tu sophisticated sgt

    ReplyDelete
    Replies
    1. takkk.. ada lagii.. heee... yes ni lah masjid yg not allowed women masuk dalam mimbar area.. ada ruang kecik je utk ladies.

      mmg suka tgk design nya..

      Delete
    2. ni yg excited dengar ni! hihihi...banyak story lagi ni... :D

      Delete
    3. heee... tapi mostly about places Rayyan. Not about my experience..

      Delete
  10. Salam K Yan

    Kenapa pompuan tak dibenarkan masuk rumah Allah, tak paham tul la.....diskriminasi ni...tak ler terima idiologi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kat sana jarang sangat perepmuan solat kat masjid.. Tapi jumaat dia ramai yang bersolat.

      Delete
  11. Assalamualaikum Yan

    Subhanallah
    indahnya seni bena mereka....

    ReplyDelete
    Replies
    1. yesss.. unik kan.. says pun terharu je rasanya..

      Delete
  12. saya kagum dgn dia punya architecture...sangat indah...

    wanG
    http://suteraterengganusilk.blogspot.com/

    ReplyDelete
  13. Salam. Kakak.. U pegi seblah Pakistan kaa seblah India?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wasalam dear..akak pegi belah India. Kashmir is in Srinagar. This part, India Occupied Kashmir. 95% moslem. Tapi kalau Pakistan Occupied Kashmir itu almost 100% moslem.. Macam Azad, Kashmir.. MASYALLAHHH... lagi cantikk.. Tapi akak nak spent time kat Dal Lake tu. Itu yang ke sana..

      Delete
  14. woaaahhh... rekabentuk yg sungguh unik & cantik semua tu... huwaaaaa, bila dapat pi kashmir ni..????

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg cantikkk.. akak mmg suka. cuma tak suka bila tak boleh nak masuk dalam tu..Nasib baik ada MFA...

      Delete

cliks..cliks