cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 7, 2012

My Sweet Memory in Kashmir Valley (13) - Delhi back home

Sorry guys ada satu lagi N3 pasal Kashmir ni. Tapi haq ni i nak story my last day in India. Terasa sayang sangat nak meninggalkan bumi Kashmir nii.. Last view i tengok bawah ni. Sayu je rasa. Tak lepas - lepas mata dan camera i mengclick view Kashmir for the last. Strictly ke tak strictly ke amik gambar ni i tak peduli. Lagi pun camera i ni tak ada flash pun. So, pandai - pandai lah..
Ni lah picture terakhir bumi Kashmir.
After about 1.5 hours, nampak lah Delhi.
Semakin jelas...
Tiba je terus disambut dengan tangga di bawah ni. Di bawa ke terminal dengan shuttle bus. Once i amik my luggage i terus menuju ke shuttle service untuk ke Terminal Indra Ghandi for Departure malam nanti.
Kat sini free je tau. Cuma i terpaksa mengguna kan service nak mengangkut my luggage ke dalam bus.. Depa ni kannnn...kena hati - hati. Belit gila angkat 3 bag patut nya boleh sorang, depa belasah 3 orang angkat. I pun tinggi gak suara masa ni.. Sebenarnya takat Rp60 tak banyak mana. Tapi geram dengan belit depa ni. I terus jerit kat depa..."I also can take my bag to the bus, Why u asked your friends too???", jerit i. I tengok dia sengih dengan gigi merah sireh dia dan tergeleng - geleng kepala dia tu, malas i nak cakap banyak.. Huuuhh!!!..
Tiba di Terminal Indra Ghandi, i tak kuasa cari mamat - mamat angkut bag lagi.. Biar i sendiri yang mengangkatnya. ALHAMDULLILAH my back bone not complaint anything. Cuma rasa sengal sikit je..
Once i tiba di departure area, i terus called Mr Fahad. Nak jadi cerita my phone not working.Tak tau kenapa roaming i tak boleh guna.. Nak called careline pun tak boleh.. Akhir nya i pergi ke service di sini. Airtel. ALHAMDULLILAH, i informed Mr Fahad that i was ok and arrived in Delhi safely. Tak mahal yang dicharge kat sini.. Macam public phone lahh..Siap ada assistant lagi kat situ..Great.
Nampak kat situ tak.. My flight jam 11.00PM. Lambat lagi bebbb... Berjam - jam lagi..I felt so bored. Keliling - keling dengan my big luggage. Counter MAS tak bukak lagi.. I cancelled my flight by Indigo which i had to go to Singapore. Then amik AirAsia back to KL. I bought new ticket by MAS which cost me RM900 direct to KL. Why i cancelled my flight to Singapore??? Better i kept the reason as a secret in me till i die. 
Boringgg...masuk toilet..Cantikkk..
Pusing - pusing, i saw Irfan's name..Hee.. ada je kat mana - mana nama my little pumpkin ni.. Kat Srinagar pun ada.Kat Delhi pun ada...
Tengok Rupee still ada, i buat service ni.

Tak  mahal pun..Rp200 per luggage.
Then checked in time..Huuuhhh..excess baggage of course. 7 kg. MAS permitted only 25 kg. Bayar beb..I was charged about INR 4200.. Habis Rupee i.. Almost RM200 plus lahh..Tak kesah lahh..Tapi punya lah susah procedure excess bag ni.. Lepas tu kena checked name list, then went to the office dia lahh..Checked name list lagi. Then pegi kat immigration dia.. Huuhhh.. Lotih..I was so tired.. Reallyyy...
Terus masuk ke sini..
I felt so starving. Terus singgah Coffee Bean. Tengok Rupee almost habis. Emm blasah credit card nampak nya..
So spacious this Coffee Bean.
 
Terus ternampak something yang boleh i bawak balik. Manisan..
 Mamat - mamat kat sini pun so cute..Putih - putih..
 I terus ke boarding room..
Besar sangat...Siap ada yang tanggal kasut kat sini berjalan sepanjang area ni.. 
 Last sekali i made a phone call lagi. Called Mr Fahad. Masa ni lah dia told me that Indonesia and some countries hit by  tsunami. INNALILLAH...Then i pun layan TV lah nak tau cerita..
 Boarding pass.. Masa ni boring tahap gaban..Bukak lappy pun tak boleh layan sangat..Then time to go..
 firstly ngap ni..
 Then ini.. Dah pagi - pagi hari tu makan macam ni.. Huu..huuu.. Haru betull
 Flight touched down at 7.30AM Malaysian time. ALHAMDULLILAH selamat sampai..Cuaca really bad masa ni.. Suspend gak..
 Tiba di KLIA, i breakfast dulu sementara Hubby and my kids ambik kat airport.. Depa lambat..So, baik layan perut sambil layan FB kejap.. ALHAMDULILAH..semuanya selamat.. Nak pegi lagiiiii...Next year.. Ok guyssss...Sudah khatam my Kashmir episode.. Hope ada something yang we can share. Best ever. Kashmir is safe.. Once again i tell u. Just maybe bit hard masa kat Delhi je.. Police memang merata.. What i can say is  "prisoners in their own  paradise". Tapi depa tak mengusik kita punn.. Yang penting, Kashmir is great place to visit. Wait for me okk..Next year..INSYALLAH..
*************************************************************
Volume 8, Book 79, Number 715 :

Narrated by 'Abdur-Rahman bin Samura
Allah's Apostle said, "(O 'Abdur-Rahman!) Do not seek to be a ruler, for, if you are given the authority of ruling without your asking for it, then Allah will help you; but if you are given it by your asking, then you will be held responsible for it (i.e. Allah will not help you ) . And if you take an oath to do something and later on find another thing, better than that, then do what is better and make expiation for (the dissolution of) your oath."

44 comments:

  1. Happy ending hihi...dah tamat juga membaca dari mula sampai habis..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks dear sudi membaca.. Hope something we can share here..

      Delete
  2. best berpeluang ke tempat org... teringin jugak nak ke sana

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH..

      kalau nak pegi, bagi tau kat akak yee..

      Delete
  3. Banyak juga Yan kena keluarkan duit sebab cancelled flight dan ambil tiket lain tu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. iya kak.. tapi nak wat cam ne.. Rezeki saya tuu..

      Delete
  4. mantap...!!! thaaannkkkss again for sharing.. will plan a trip to kashmir insyA.. entah le bila.. ini boss asyik nak menyelam.. kalo kashmir tu boleh pi diving, rasanya boleh save $$ & pi sana.. tapi takde kan... hhmmm...

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks for reading it. Plan lahh.. INSYALLAHH.. kalau beb menyelam tu tak de kot. Yang ada meluncur ais ada lahh...hee

      Delete
  5. assalam k.yan serious beno bunyi nye kenape kensel flgt ke spore tuh.. tatottt dgr. anw seronok betol tgk boarding room tuh! siap tido nyenyak.. nnti klu ade rejki nak p, mmg k.yan je la kite tanya.. yek? insyaAllah

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear..

      alahhh tak de pe2..too personal tang tu..hee...

      mmg betul tang boarding area tu. kalau ada tpt lagi sure akak tido gak..siap ada yg dengkur lagi tuu..

      Delete
  6. alamakk dah habis ... ekekek syok baca sampai x perasan dah last episod .. akk pun dah selamat sampai ..
    hurmm akk pi sorang kaaaaaa ?? mak aihh salute lah ieda kat akk ..
    gini2 .. kalau gitu , next time ieda nak gi , akk ikut sekali leh ??
    ( wajah seyeess nie masa tanye .. ) ekekke ;))

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH dah habis..

      dah selamat sampai pun.

      ye lah sayang oiii.sorang.. apa awak tak perasan.. Awak nak ikut akak nanti cakap tau..INSYALLAH next year.

      Delete
  7. patung gajah tu dari kayu ke..
    nampak macam berukirlah..
    KASHMIR...saya tunggu travel agency yan sendiri utk bawa saya ke sana :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. patung tu mmg dari kayu..


      heyy..my travel agency i mmg dah ada kat kashmir tu.. yess.. i share dgn Mr Fahad.. believe me..

      Delete
  8. nice picts sm you took from the plane....but sis I think your heart left there in Kashmir he he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. the place is stunning..


      YESS MY LOVE LEFT IN KASHMIR...

      Delete
  9. gigi dgn sireh merah tu tak tahan..hahaha..tapi gile salute, akak gi sorang2.. my hsbnd i nak gi kl pun die tak berani kasi sorang2..unless betul2 terpaksa..but kahsmir mmg sgt2 wonderful laa ye sis..i yg tgk gambar ni pun mcm teruja gile

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..geram akak kat depa. memula sorang je angkat. Then tetiba dia panggil kwn2 dia.. sepatutnya bagi kat da cuma Rs 30 je lah kan.. Tup2 dia mintak utk semua.

      Hee..hee.. berani tu kat hati je.. Tapi ALHAMDULILAH akak ni jenis kalau kata nak, dia nak juga..

      Boleh lah u pegi nanti..

      Delete
  10. best gak ekkk excited tgk
    best jadik sis boley travel merata2

    ReplyDelete
  11. Seronokk bacanya...dari mula sampai habis...setiap part...
    Suka tengok gambar tu semua..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena pegi tu ain.. baru lagi seronok.. hee

      Delete
  12. byk info & tip boleh dpt dari citer akak nie..tq so much. tak tahu ler bila BSB dpt g sana...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAH.. i m happy i can share with others.. Tak kesah nak pegi bila.. Anytime boleh pegi..

      Delete
  13. hihi...memang kaki belit ye diaorang ni
    toilet dia bersih ye
    Irfan di mana-mana..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee..ye lah kak..gerammm..

      toilet, superb.. kat mana2 bersih dan wangi.. I mmg particular bab toilet..

      tulahh..kat man2 dia ada..

      Delete
  14. woww...kagum sgt2 dgn pmandangan dr atas tu

    ReplyDelete
  15. Salam k Yan

    Huhu...akak cancelled flight tu sebab tak tahan bau diorang ker ? haha
    Bab immigration tu yg tak leh tahan tu...tak sanggup rasa nak mengharunginya....

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. tak lahhhh.. tak kan lahh.. In fact dalam MAS tu merata orang dia je tau.. tapi wangiii je.....

      Immigration tu mmg haru...

      Delete
  16. - kalau saya sorang2 travel macam akak ni, mencabar jugak rasanya..
    - notis kat wrapping service tu mmg lawak..nampak sgt depa suka charge( pow) lebih2 kat tourist..
    -apsalnya tak naik Indigo turun kat Spore kak? :P
    tahun depan kalau pegi bagitau awal2 tau..mana tau boleh buat rombongan..ekekek

    ReplyDelete
    Replies
    1. Apa yang mencabarnya Daddy Ziyyad oii.. U lagi lah lelaki.. tapi akak buat researched ttg Kashmir ni almost a year tau..

      Kenapa tak naik Indigo ye.. Ada lah sebabnya Daddy Ziyyad. Tapi bukan masalah dgn orang.. Personal matter je..

      Bolehh.. nnt akak roger..

      Delete
  17. Kak yan, takda dugaan tak namanya mengembara ye tak? rayyan yakin sebab tu mesti sgt personal, biarlah hilang duit tapi pengalaman tu...sgt2 bermakna...sama lah cam rayyan tak dpt balik msia direct dari bangkok...terpaksa 20 jam nak train tanpa aircond and all..

    Tapi rupa2nya Allah nak tunjukkan bertapa cantiknya ciptaan Dia.... :')

    Seronok tau kak yan selamat balik. ehhh... kashmir safe tau! hehe... if kak yan leh buat route ni, rayyan make sure rayyan sampai! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke Rayyan.. 20 jamm.. Huuuhh.. ok lah tu.. awak orang muda lagi.. Akak ni separuh umur u dahh..

      Nature tu macam synonym dengan kita kannnn..hee

      Rayyan, akak dah tanya dengan Mr Fahad. Kalau back packer macam mana budget nya.. Tinggal tunggu dia je jawab. Lagipun mama dia baru meninggal. So, give him time sikit ye. INSYALLAHHH..

      Delete
  18. Knp cancelled flight ke Spore??? Teringin nk tahu....hehehehe...curious sgt3 ni tau! Me n my girls pun suka delhi airport! Cantikkan!!! Pjgnya entry kashmir Yan.....but suka sbb gmbr cantik2!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee.. rahasia..biar saya simpan kemas2 dalam hati.. Hee.. suspen je kann..

      Yeahh Delhi airport so big.. Cantik. Anyway..thanks ye kakk..at least membantu n give some ideas about Kashmir to Malaysian.

      Delete
  19. alhamdulillah dah selamat balik m'sia kak yan.. nak ikut next year boleh? he he...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH... dah selamat..

      BOLEHHHH.. why not.. i mmg nak bawak org malaysia ke sana ni. nak buat business.

      Delete
  20. As we discussed just now, nak ke kashmir. melonjak2 hati mau ke sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. YESSSS... kita akan ke sana APRIL 2013..INSYALLAHHHH.. pegi waktu spring boleh tgk macam2...

      Delete

cliks..cliks