cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, May 28, 2012

Old City Srinagar

"Gar firdaus, ruhe zamin ast, hamin asto, hamin asto, hamin ast." If there is ever a heaven on earth, its here, its here, its here.

"What has it got there?!"
......It has got 'things' that you have to see with your own eyes.
......It has got the 'things' that I could not find from where I was from.
......It has got the 'things' that I cried for because I didn't want to leave them.

...And until now, it has been almost  two months I still have dreams almost every night about my powerful and wonderful trip to the Paradise on Earth, Kashmir. 

I miss the moment i was strolling  the old city of Srinagar which reflects medieval charm and speaks volumes of the past history of the place 
One of the nine bridges are Zero Bridge, Amira Kadal, Budshah Kadal, Habba Kadal, Fateh Kadal, Zaina Kadal, Aali Kadal, Nawa Kadal and Safa Kadal, but i cant remembered what the name of this bridge.
The view from any of the old city's bridges is wholly and unmistakably Kashmiri. Old brick buildings line the banks. Zaina kadal, ,the first wooden bridge   made by Sultan Zain-Ul-Abideen is still a famous bridge of old city, in picture view of Budshah Tomb with some old houses around.

Looking for food  in the muddy water of the River Jehlum.
Shrine Khanqa-e-moula/Shah e Hamdan situated on the banks of river Jehlum Srinagar Kashmir

A shop decked with Kashmiri spices in old city downtown Srinagar Kashmir.

wooden mosque - Shah el Hamdan
The historic Hari Prabhat fort can be seen from the road of old city.

unique
Intricate design of a window
...playing cricket on the road on Sunday.
Roads in the old city tend to be narrow, winding and chaotic. Some are too narrow to admit vehicular traffic.
A make-shift shop selling indigenous kashmiri snacks. These shops are mostly found around shrines and mosques of the valley.
selling fresh chicken.
fire brigade
public ttransport
i walked  through famous alley in local parlance. walking toward the Tomb of the Mother of Zain ul Abidin.
autorickshaw
Shops
The Tomb of the mother of Sultan Zain-Ul-Abideen (1420-70) popularly known as Budshah is a splendid blend of Kashmiri-Turkish architecture.
just love it. A typical alley in Old City
small mosque 
shops
graveyard and town

just people
Great moment here. Spending time strolling the old city...I miss the sights, the smells of the town and the sounds hustle bustle of the city  “Venice of East”. Old structures lined along the Nallah Mar road from both sides. I miss the beauty of the old city of Srinagar. a city where history and beauty blend in seamlessly.  So, come for yourself and find out why it is still called the heaven on earth.
********************************************************************

Volume 4, Book 52, Number 41 :

Narrated by Abdullah bin Masud
I asked Allah's Apostle, "O Allah's Apostle! What is the best deed?" He replied, "To offer the prayers at their early stated fixed times." I asked, "What is next in goodness?" He replied, "To be good and dutiful to your parents." I further asked, what is next in goodness?" He replied, "To participate in Jihad in Allah's Cause." I did not ask Allah's Apostle anymore and if I had asked him more, he would have told me more.

38 comments:

  1. kak yan...!! ngapa la tak bawak saya jugak...!!! hentak2 kaki nak pi kashmir ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. heee.. Mulan ni kan.. mana itu en somi tuuu..carikk..

      Delete
  2. nanti kita pegi sini lagi yea kak..

    saya hari tue tak sempat nak tour srinagar..hari last saya hujan lebat..sebab sejuk sgt so sy berkurung jea dalam bilik hotel..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. i akan ke sana lagi dan lagi.. masih tak puas.. banyak lagi tempat akak nak pegi.. Tapi dah tak leh pegi sorang2 lah kan.. hee

      kalau nak ke old town dia tu kan best during sunday.. lapang. kalau tak sure sesak nafas.. hee

      Delete
  3. cantik... walaupun nampak lama n antik

    ReplyDelete
  4. architecture nya cantik cantik jugak kan? huuu....dah masuk list!

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang cantik dear. unique. sampai sekarang masih teingat2.

      Delete
  5. memang klasik lah bandar2 di india nie kak
    kalau dibandingkan dgn UK dan US .. jauhhh sungguh ! ..
    bandar2 cantik di dunia
    tapi pilihan ati saya dah macam terikat ngan kashmir
    nieee
    nak pergi tapi survey2 mahal erkk kak huhuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kena tengok waktu my dear. kalau nak murah, kena penat sikit. kena lalu spore.

      tp insyallah..one fine day u akan ke sana.

      Delete
  6. Mgkn ketenangannya yg jauh dr suasana sibuk ditambah lg dgn udara nyaman d pemandangan yg cantik menyebabkn jiwa pun rasa bahagia......bila berada kt sana?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak.. INSYALLAH nak ke sana lagi.. nak explore lagi tempat2 yang tak sampai masa first time pegi tu..

      Delete
  7. Oh maiiii... tempat di mana saya tak sempat nak jejak.
    Serius teringin sangat nak gi india..walaupun kawan2 tak suka india at all.

    Tapi saya tetap cintakan india.. pernah berangan nak kerja kat india hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well for those yg suka kan nature, india and indonesia i rasa best lah.. sesapa yg suka hingar bingar kota, sure tak suka. Experience in Kashmir was superb to me.

      Delete
  8. Sya teringin tukmelihat dunia luar... Menghayati keindahan ciptaan Tuhan diluar malaysia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH dwaty. One fine day. I believe u can.

      Delete
  9. Assalam kak, tgk gambar view kat sana mcm lebih kurang sama dgn Bangladesh la ...maybe sebab dah berjiran tu yg nampak sama kot yer. tapi bestla kalau dapat jln sana kan masa dok Dhaka dulu tak sempat pun nak pergi India..dah tak jauh pun dari Dhaka.sebab bila cuti ingat nk blk Msia jer masa tu..sebab dekat dgn Msia..hehe dah sampai europe ni teringin pula rasa nk pergi...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe Nieza, akak rasa sure boleh pegi punya nanti.. the best ever. akak pun macam teringin nak ke Bangladesh.

      Delete
  10. Kak Yan, i dah try bukak web mr fahad ali tapi tak dapat. Tak pe nanti i cuba lagi. Kalau i ambik flight ke delhi, then dari delhi berkereta ke agra dan kashmir, ok ke kak yan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ita,

      hopefully dah boleh contact MFA nanti.

      kalau u kat Delhi, ke Agra, sure ok. tapi ke Kashmir kena naik kapal.

      Delete
  11. nampak cantik permandangan...cuma yg remy perasan...... tempat tu nampak cam berdebu.......sebab system jln raya tak diturap.........

    ReplyDelete
    Replies
    1. Well Remy depa ni dunia ke 3 kan. System masih terkebelakang lagi. Ini macam kat Chow Kit lah.. cam tu.

      Delete
  12. next trip jgn lupa acu ye kak....insyaAlllah kalau ada rzeki acu nak ikut :-)

    ReplyDelete
  13. such a lovely sharing... suka semua gambar especially the first 2. wonderful experience la kak yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH. seronok mendengarnya. Yg first tu MFA amik, then second tu akak amik.. Cantik kannn..

      Delete
  14. rupanya tak habis lagi cerita ttg kashmir. cerita mu bukan nya khayalan tapi mmg benar belaka.. walaupun dah buruk tapi tetap cantik dipandang mata. bila ko nak bawa aku pergi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak akan habis sampai bebila.. sentiasa segar.macma baru semalam menjejakkan kaki di sana.

      siap kan uang yang besarrr...jalan lah kita ke sana.. heee..

      Delete
  15. kat tgh jalan pun dorang main kriket kan...

    ReplyDelete
  16. salam kak yan,

    memori indah memang sukar nak di lupakan
    terkenang2 sajakan :)

    suka baca hadis di bawah tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memang Ati.. till now akak memang susah nak lupakan.. still ingat.. terigau - igau. heee..

      Tang hadis tu boleh kita share sama2 kan..

      Delete
  17. seronoknya pg srinagar..bertuah sis..

    i.allah ada rezki dan masa, sy jg akn kesana..amin....

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH Nawal.akak tetap akak ke sana lagi taun depan..PASTI..hee

      Delete
  18. Seronok tgk gambar kak Yan pegi Srinagar......

    ReplyDelete

cliks..cliks