cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, May 9, 2012

How to apply India visa for Malaysian

Ok guys..i nak cite sikit how to apply India visa for Malaysian. I tau ramai yang maybe already know about this. But this is for those yang tak tau.. Just like to share. I thot nak apply ni susah. Banyak procedure nya. Tanya dengan Kemang (eh..mana peginya Kemang ni ek??Hilang bettul dia..). Dan dia banyak membantu gak. Then smapai lah almost 2 weeks before my trip to Kashmir, i went to this center.. Bukan embassy tau.. Tempat ni betul - betul sebelah Dataran Merdeka. Senang sangat..
Sebelum tu i tak tau nak kena buat dan bawak apa. Masa nak masuk tu i sempat tanya dengan one Indian guy ni (sure pun nak pegi India..hee), how the process. Oooo..kena buat online uuu.. Aduiii.. I pulak bila dah sampai KL ni malas nak patah balik and datang lagi.. SO, i pun nekad just to go there and get some infos.  Masuk je, memang ramai gak orang kat situ...I terus tanya kat bahagian reception macamana.. Ooo puan terus ke belakang. 
 
Masuk kat sini.. I beritau segalanya.. And the person in charge memang bagus..Informative and helpful.. Hulur je duit.. Begitu lah adanya.. So, PUAN - PUAN dan TUAN - TUAN.. tak payah online pun tak pe.. Kat sini you suruh je depa buatkan dan isikan form. Because the application needs to be computerized. This area u can have everything done.
Gambar i ambik at first salah background. Kena WHITE BACKGROUND. So, no worry.. Amik kat sini gak.. Nampak tak tu.. about 5 minutes, your photos ready. 4 pcs for RM20.. Paid.
 
Application form siap and the signature was there, bawak passport ke counter.
Submit application here. Bayar dalam RM168 (kalau tak silap i).. Then wait for 3 working days.. Balik.. And on Friday i datang balik..DONE.. Waktu pick up selalunya FRIDAY dari jam 4.30PM till 6.30PM..So easy.. Tak banyak karenah...So, dah tau hal ni dah senang dahh..Redah jeee..

Edit sikit..

Tambahan dari a k   A n i. Thanksss..


Senang jer kan ambik visa India. Kami dulu siap2 isi borang tu semua n call samada semua kena dtg utk ambik visa. X perlu pun. Huda yg hntr ke 4 borang tu sendiri n collect them the next day. Tp kena make sure semua lengkaplah...

31 comments:

  1. Umur k.yan same ngan k.long sy.. HUhuhuhu..
    Thx for sharing. Harap2 klu ade jeki nk p nanti bole la carik blk n3 k.yan ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke.. hee. I dah tua beb...huu.huu.. but jiwa still muda..

      INSYALLAHHH.. tak lah mahai mana punn..

      Delete
  2. Dulu masa ikut hubby posting kat Dhaka saya tak sempat pun nk ke India...dok plan nk gi sana tapi masa tu ada bomx2 terus cancel takut juga tapi dah tak jauh dah dari Bangladesh..apa nk buat tak ada rezeki la tu kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak pe..INSYALLAH ada rezeki jauh2 pun boleh sampai kann..

      Delete
  3. salam k yan

    terima kasih berkongsi maklumat. Sonang kojo den nanti...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Iyo lahh.. den mmg nak bagi orang senang.. Happy to share.

      Delete
  4. thanks kak for info...tp js tak kemana2 lagi...huhu..paspot dh ada...hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pegi dekat2 je dulu dear... Amik AirAsia offer tu.Siap hotel sekali. Lagi best. Senang dah bab accommodation. Pegi je Bali or Bandung..kira dekat sangat tu.

      Delete
  5. hah? gitu jek ye kak? ok..noted..noted.. nanti kalau ade kawan2 nak gi india, i suh refer blog u jek:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess..cam tu je.. tak yah lah nak bother2 online bagai.. hee..

      Delete
  6. Senang jer kan ambik visa India. Kami dulu siap2 isi borang tu semua n call samada semua kena dtg utk ambik visa. X perlu pun. Huda yg hntr ke 4 borang tu sendiri n collect them the next day. Tp kena make sure semua lengkaplah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oooo gitu pulak yee. Emmm lagi senang.. Nanti nak pegi anak beranak, i je yang pegi hantar kann. Bagus2.thanks for the infos.

      Delete
  7. mekasih kak yan ...
    kalo tak tahu, confirm g terus embassy sbb slalu ke embassy yg urus2 visa2 kan ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul Suzi, selalunya cam tu lahh.. Nasib baik Mr Fahad tu bagi tau. Kalau tak mau gak jenuh ke sana ke sini.

      Delete
  8. thanks akak. Really appreciate this entry.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sharing is caring my dear..No hal punya..

      Delete
    2. tengs kak yan...sgt2 membantu n3 ni...
      mudah rupanya...

      Delete
    3. no problem wahida.. Mmg senang sangat.

      Delete
  9. salam kenal... 1st time here.. very informative blog u have..

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam kenal gak.

      thankss.. sharing is ccaring..

      Delete
  10. slm kenal jugak Azian...terima kasih sudi singgah ke bloh QH...nti singgah la selalu yer..

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAHHH... i will.. sambil tukar2 cerita..

      Delete
  11. akk..birthday kite dekat2 la bleh celebrate sm2 ni ;-)

    p/s kalau akk nk tanya psl stationary AM tu, akk bleh call no ni: 03-4106 9119 ckp dgn puan aimi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Khairin, nnati awak boleh celebrate dgn abg luqman..hee

      oo ok.noted .thanks dear.

      Delete
  12. birthday kak yan 25 july... hehehhe...

    dekat dekat je kita :)

    ReplyDelete
  13. Norf ni kann. Lambat lagi tauuu..heea anyway. thanks..lamabt lagi..

    ReplyDelete
  14. very informative.. harap2 lps ni blh saya applykan he he.. (teringin nak ke kashmir benonye)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yanti, sememang nya amat senang.. Kejap sangat.. Tak panas muntut pun. hee

      pegi lah dear.. Safe and beautiful. Paradise meets the earth.

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  16. Maaf kak, kalau malas buat je online kat https://indianvisaonline.gov.in/visa/tvoa.html

    Visa fee lebih kurang USD60.00 kalau tak salah. Tapi untuk tourist visa saja, business visa tak boleh. Visa diaorang akan email dalam masa 72 jam. Setahun boleh apply 2 kali saja untuk visa ni. Kalau dah pakai 2 kali ikut visa ni, kali ketiga kena apply balik secara normal kat India visa center kat Dataran Merdeka tu.

    *Sekarang ada fake website, so pastikan alamat website tu betul seperti di atas.

    Harap maklum

    Nickhun Pai
    TripVisa.my

    ReplyDelete

cliks..cliks