cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, May 19, 2012

Lai Chi Kang


Dah lama tak tunjuk bakat menyiarkan recipe.. Heee.. Bukan masak, tapi menyiar yee...Hari ni  tetiba tekak rasa panas sebab cuaca panas sangat kat luar tu... Selalunya time - time macam ni suka sangat minum Lai Chi Kang.. Tapi i suka Lai Chi Kang buat sendiri.. Bukan Lai Chi Kang beli yee.. Too commercial yang tu. Pakai  bubuh segala  macam sagu.. Kita buat sendiri lagi yumm..yummm.. Macamana yang selalu i buat ek??..Okkk.tengok sini yeee..
I like the dark color.. The dark color is because of the palm sugar. Gula Melaka yee. Bukan gula tinbang. Gula timbang tu rasa macam ala - ala minyak tanah sikit.. Tak tau tekak orang lain.. Ini tekak i..

Usually i will make this pekat - pekat. So you just add up chill plain water. Then nak lagi sejuk, add up ice cube.. 
Jommmm....Eh.. lupa..recipe yeee...Cam ni...

Ingredients. 

White sugar (gula putih)
Palm sugar (gula merah)
White fungus (fungus putih) - soak till soften (if u like)
Dried lotus seed (biji teratai) - rinse
Dried red dates (kurma merah) - rinse
Dried longan pulp (longan) - rinse
Honey dates (kembang semangkuk) - soaked 24 hours till soften and swollen
Sweet melon candy (kundur) - diced boleh panjang - panjang pun boleh..
Sufficient water

How??
In a pot, bring water to the boil (depending on how much you would like to have it). Boil it  lotus seed first till become soft. Then add in bahan - bahan like  fungus, lotus seed, red dates, longan pulp and honey dates. Add in  white sugar and palm sugar. Taste the sweetness. I suka letak banyak - banyak gula melaka ni.. Nanti tinggal letak air sejuk je..  - bring it to the boiled and sugar disolved. . Make the syrup becomes concentrated. Remove from stove and it is ready to serve. Bila nak minum tu just tambah chill plain water.. But depends on you..Nak minum sejuk ke panas ke terpulang..
*********************************************************
Volume 7, Book 69, Number 484 :

Narrated by Abu Huraira
The Prophet said, "An adulterer, at the time he is committing illegal sexual intercourse is not a believer; and a person, at the time of drinking an alcoholic drink is not a believer; and a thief, at the time of stealing, is not a believer." Ibn Shihab said: 'Abdul Malik bin Abi Bakr bin 'Abdur-Rahman bin Al- Harith bin Hisham told me that Abu Bakr used to narrate that narration to him on the authority of Abu Huraira. He used to add that Abu Bakr used to mention, besides the above cases, "And he who robs (takes illegally something by force) while the people are looking at him, is not a believer at the time he is robbing (taking)."



36 comments:

  1. wallaaaa... my fav.. nak sikit Kak Yan. ..!!!

    ReplyDelete
  2. Terasa-rasa sejuknya masuk ke tekak. :)

    ReplyDelete
  3. Panas yaamat, kan? Demam susah nak baek.. Tp lai ci kang neh mmg ler 'ubat' mujarab utk tekak, kan? I loikeee... Yg xde ice elok utk kesihatan, tp xde ice jadi xde 'kick' .. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. tak ada ice tak 'kick'.. tak jalannn..

      Delete
  4. Replies
    1. sejuk je tekak kalau campur ice lah kan..hee

      Delete
  5. sedap ni kak yan. Ella suka yang suam.

    ReplyDelete
  6. kak yan, saya guna honey rock sugar (gula batu madu) beli kat senseh tu.. tak lemanis sgt.. next time kena try gula melaka plak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke... Akak suka gula melaka. nnt leh lah cuba honey rock sugar tu.

      Delete
    2. lepas tu bagi saya rasa pulak ya..hehe..

      Delete
  7. panas2 camni sedap aje minum. sejuk tekak

    ReplyDelete
    Replies
    1. nak2 kalau pakai ice kan..heee..sedap nyaa..

      Delete
  8. Assalamualaikum Yan

    Atuk pun suka bangat dengan lai chi kang tu...tapi tak suka ada ais...he he

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam Ro Rozali.

      saya suka pakai ice.. sedappp..hee

      Delete
  9. kalau makan kat luar, air ni memang order punya.......

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg sedap kan.. tapi lebih sedap kalau buat sendiri.. Terasa2 pulak..

      Delete
  10. tu dia! dah kuar bakat memasak kak yan! hehe... bila nak bukak kedai ni? ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok ke?? hee
      alahhh takat buat lai chi kang jee..

      Delete
  11. ermm sedap ni...dah lamer tak makan...biasa minum time buka puasa...

    ReplyDelete
  12. Kekejaman Terhadap Orang Muda - ( Lihat sendiri BUKTI, Kenapa kami KELUAR UMNO dan TAKKAN kembali lagi. Buktikan jika ia PALSU )
    1~BUKTI 1 * (MESTI TONTON)
    2~BUKTI 2 * (HOT)
    3~BUKTI 3
    4~BUKTI 4
    5~BUKTI 5 * (HOT)
    6~BUKTI 6
    7~BUKTI 7
    8~BUKTI 8
    9~BUKTI 9
    10~BUKTI 10

    ~ Orang Muda Geng Kita - Usaha Dengan Doa ~



    Kami Mahu Generasi Muda Terengganu Jadi Perdana Menteri Malaysia Ke-7 Sebelum PRU ke-13 Tanpa Perlu Berdolak-dalik!!
    (Bukti kukuh)
    1 ~ http://www.tranungkite.net/v11/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=32381
    2 ~ http://www.sabahforum.com/forum/sabah-malaysia-international-politics/topic28065.html
    3 ~ http://www.utaraonline.net/v4/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&t=22146
    4 ~ http://www.selatanonline.net/modules.php?name=Forums&file=viewtopic&p=196#196

    5 ~ http://www.detikdaily.net/v6/modules.php?name=Forums&file=viewforum&f=1






    p/s: Ubahsuai (copy&paste) dari 'Abang Sayang'

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kepada ALLAH kita berserah. Ke Jalan ALLAH kita bersatu..

      Delete
  13. sedapnya ...!!!! peberet saya ni....

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg sedap.. sejuk sedap, panas pun sedap..

      Delete
  14. Rindu Kak Yan!!!!
    Lama CiM tak melepak kat laman Kak Yan. And w/o failed Kak Yan mesti hidangkan makanan yg sedap2. Sejukkkkk tekak saya arini...

    ReplyDelete
  15. mmg nmpk sedap...
    tp lya x pnh try lagi..xtau nape.. pnah nak try..tp mcm cannot go..rsanya camner yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rasa??? sedap lah kot.. tekak akak lahh.. hee

      Delete
  16. kak yan,

    mama saya suka buat ni kalau ada kenduri kat rumah. tetamu suka minum sbb lain dari yang lain. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah..bagus tu. But modal bit high lah kan.. Yang penting sedap tekak..

      Delete

cliks..cliks