cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, September 11, 2011

Raya Story 4 - Menu and Guest in First Eid Mubarak

First raya usually my parents akan buat small kenduri dan panggil jemaah masjid. Plus minus dalam 20 orang cam tu lah.. So, this year we made it again. Tu yang Hubby amik kesempatan ke Pontian dan beli kain sarung pelikat untuk dihadiah kan kepada jemaah. Just suka - suka.. Majlis buat lepas zohor.

This time kami tak sanggup jamu guna hidangan. We came up with the idea, BUFFET STYLE.. Tak larat nak cuci pinggan. Instead of hidangkan menu masakan rumah, kami cater gak Nasi Beryani. Jom tengok ye menu yang disediakan buat para tamu.


Pandang kanan...
Pandang kiri...
Ada lontong (bikinan My Bibik), Berasak (My Mommy's recipe), and Lemang (beli je).
Menu wajibbbb.. Sambal Goreng. Tak de ni macam tak raya semua. Terutama anak sedara My Mommy.
Opor Ayam - first time buat for this raya.
Sambal Taun - Hubby's recipe. Berasap semua orang. Nasib baik tak de yang diarrhea. PEDASSS gilaaa..
Ribs dimasak Kasmot. Recipe turun temurun.

As usual every raya Satay diorder. This year lagi bertambah. My Daddi ordered 1500 sticks. Licinggg..Bako sendiri.
Nasi Bryani yang diorder gak.
Lauk Ayam Masak Merah. But i preferred Ayam Bryani.. Baru mantullll..
dan Jelatah.
Homemade Roselle Juice. So fresh
Kinda of biscuits and kerepek..
Fruit Cake and Layer Cake yang i jual.
Before the majlis, right after sungkeman ceremony, we had our breakfast. Weird gak bila dah puasa sebulan tetiba ada makan - makan waktu pagi.. Masa tengah makan, catering pun sampai..
Bujang yang pakai baju hijau tu lah Chef nya.. Muda trang tang - tang kan.. baru 24 tapi dah pandai masak. Sebelah tu abang nya. I dah tak berapa nak perasan bebudak ni. Masa diarang kecik - kecik selalu gak tengok diarang ni.. Lama tak jumpa, tup - tup dah bujang dah.

Acara bermula selepas zohor. Selain jemaah masjid, neighbors My Daddi pun ada. Ada lah lebih kurang 20 orang. Takut je Sarung Pelikat tu tak cukup.
Lepas tu, makan time. ALHAMDULILAH.
Sarung Pelikat ni i wrapped. Kengkonon hadiah lah.. hee.
Lepas je kenduri, rumah diserang. Anak - anak buah My Mommy datang. Diarang ni ada kalau tak silap, 9 or 10 beradik yang 90 % sudah berkeluarga. U all bayangkan lah betapa ramainya guests kitarang. Kita tengok je kereta di halaman rumah My Daddi ye..
Tadaaa...

ALHAMDULLILAH laman rumah luas. So, senang nak parking.
Bila ada guests dalam rumah, bujang - bujang ni sibuk main di luar. Bola lah pulak.. Main dengan baju melayu tu.. Layan je lahhh..
Kat bangsal, sambil lepak, sambil bako satay..
Tengok je lah perangai depa ni..
Tetiba another tamu mai.. Laaa CiRah rupanya.. Kemain anak dara kecik tu siap bertudung lagi..hee

Ni lagi satu activity pada hari raya. Kutip derian, kopek derian, makan derian.. Emmm.. cam ne tak panas tekak..
Ni raya pertama kami tak ada guests lagi.. So, lepak sesama kami je. Sebenarnya raya kali ni agak menyedihkan. Salah seorang cousin My Daddi telah pulang ke rahmatullah tengahari tadi waktu kenduri berlangsung. Kalau tak, family ni lah yang datang beramai - ramai on the first raya.. Pun ramai sangat.. Janji ALLAH tak siapa boleh ubah.

to be continued...

16 comments:

  1. meriahhhh...
    suka duka di hari raya pertama ye kak...

    ReplyDelete
  2. akak tak pernah makan berasak..
    kesian kan...hihi
    banyak juga menu yg belum akak cuba ni...ni makanan jawa ye yan.
    Nanti kalau jumpa nak minta yan masakakan :))

    ReplyDelete
  3. salam lebaran buat kak yan sklrg..
    mng asyik dengan entry kak yan..
    lagilah makanan diatas peberat ayu.. bila sama2 johor sure 1 kepala dan 1tekaknya.. kan.......

    kak..
    happynya bila layan pic rumah kak. layan pic family dan peralatan rumah dan mangkuk kak yan..

    cantik dan tersusun

    ReplyDelete
  4. Kak Yan... gambo 1st tu paling memukau dengan hiasan, mangkuk2 roses... mmg klas abis dengan sentuhan anak2 mummy. tengok hiasan pun dah epy, kalo dapat makan lagi epy. hehe

    ReplyDelete
  5. Assalamualaikum Yan...Di Bulan Raya Ni Biasanya Ada Yg Buat Kenduri Dg Rumah Terbuka Sekali...Mmg Seronok...

    P/s:-
    Terima kasih Yan Sudi Singgah Di Blog Kak Lin...

    Selamat Hari Raya Maaf Zahir Batin Daripada Kak Lin Sekeluarga...

    ReplyDelete
  6. kak, opor ayam tu apa? mcm rendang ke?

    ReplyDelete
  7. wahhhhh...
    meriahnyerrrr.....
    tgk menu tu best2 belaka

    ReplyDelete
  8. Kak kasihredha,

    berasak food orang bugis. tp kami dah biasa masak benda ni.

    ReplyDelete
  9. ayu,

    oo food tambah peberat ye..hee
    makan mmg tak henggat kan.

    ReplyDelete
  10. heee.. lawak lah cyana.

    cantik2 pun tak guna kan kalau food tak sedap..hee

    ReplyDelete
  11. selamat hari raya gak buat kak lin.

    ReplyDelete
  12. bukan rendang wahida. kena banyak guna bawang goreng.

    ReplyDelete

cliks..cliks