cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, September 11, 2011

Tawakal Hospital for Second Opinion.

Yesterday afternoon i went to Tawakal Hospital and met a specialist there after getting some ideas from Dr Nizar. Ingat tak lagi N3 i pasal my sakit ni. After almost 6 months i did nothing just went for islamic treatment twice. Jumpa dengan Asraf Muslim mendapat kan rawatan di Perubatan Syifa'. But after my good friend insists suruh i go to see any doctor and get second opinion, baru lah daya tu ada. So, i pun fix appointment. Nervous tu tak leh katalah. Macam - macam ada dalam fikiran. After about 45 minutes waiting, jumpa lah i dengan Dr Halili, Neurosurgeon. Dah sembang - sembang, ketuk sana ketuk sini, doc pun berbunyi ....

Dr: Well no need to do anything lah. Bukan cancer, bukan tumor pun...

I: Wattttt????

Dr : Ye lah wat for. In fact benda ni entah - entah dah ada since u were born.

Dalam hati i, "Mak aiii..doc ni. Aku yang macam nak apa ni, dia relaxxxx je.. Kau tau tak yang aku ni nak menapak pun macam orang dalam ari.

I: So Doc, wat u suggest dengan masalah kaki i ni. Numb tau doc.

Dr: Ye lah.. Numb tu pasal some of the nerves being pressured by the cyst.

I: So???

Dr: Wait sajalah. If getting worst, the last resort baru surgery. Kalau buat surgery pun bukan solution pun. Entah - entah lagi worst or entah - entah benda lain yang timbul..Pasal tulang belakang u kena potong....

Terpana i. Wat is he trying to say. Suruh tunggu sampai my condotion getting worst???

Dr: Nerve ni pun bukan terus - terus buat u paralyze. We gonna meet another 3 or 4 months. Maybe buat another MRI. Tengok kalau - kalau cyst tu membesar ke. Mengecut ke..

Emmmm... i have no word to say. How easy!!! But i did tell doc yang i ada buat sikit reading pasal cyst ni. I kata ada 3 solutions for recovery.
1. Laser.
2. injection and suck the fluid in cyst.
3. open surgery.

Doc: Laser!! nak laser apa??.

Doc ni kan.. Mana lah i tau.. Yang pada fikiran i laser cyst tu lah kan.... Tak kan laser buah pinggang kot.. Feninggggg..

Dr: Injection!!! emm i will think about it. Possibility tu ada. I will discuss with my friend about it. Tapi still kena tebuk gak. Cam ne needle tu nak tembus tulang belakang u tu..

Emm.. apa doc n fikir i macam i nak ajar dia ke. Walhal i got that infos thru internet.

Doc: Tapi tak pe. Dont worry.Nanti kita tengok. Mintak phone num u..

Hiii...senang nyaaa..Macam mintak api dengan doc ni.. Sabar je lah..

Doc: U jangan amik lagi lah anti depression pills. Cuba cover sendiri.. I just give u one vitamin for your nerve. Neurobion.

Then doc terus blah. Emmm... So, apa yang boleh i cakap kat sini.. Terima je lah. I kena banyak - banyak bersabar dengan my condition. I kena kuat kan mental i sendiri. Buat macam tak sakit, walhal, sakit.. ALLAH bagi ujian sikit je tu kan.. ALLAH has his own plan.. I redha. But if my condition is getting worst, i akan ke Kashmir dulu sebelum do any surgery. I kena penuhkan hajat my dream dulu. INSYALLAH.
Once tiba kat area Jalan Pahang ni dan masuk area Tawakal Hospital, tercari - cari parking sampai i kat this huge building. Laaa... hospital ni ada new building. Baru guna in July lalu..
Under KPJ - Johor punya...
Lepas jumpa doc dan bayar consultation fee - RM200, vitamin RM41.40, perut i rasa lapau.Langsung i ke sini. Rasamas.
I amik ni.. Nasi tak berapa nak tanak. So, i suap adalah 2 sudu, terus makan ayam nya saja. Cakap kat pelayan kat situ. Dia main senyum je.. Kot lah diganti lain ke..Emmm.. Malaysian attitude.
Nasib baik i ordered ni gak. Mushroom Soup and Garlic Bread.
and.. hot drink.. Teh Tarik..
Lepas makan, i lepak kejap kat surau hospital. Takut - takut jammed kat luar tu.. So, relax kejap..Cantik surau nya. Dalam pukul 14.30PM, baru i keluar. I tercari - cari one mosque kat area Jalan Sentul. Sementelah i had to make u turn on the way back. So. i pegi lah ke sana. Pasang hajat nak singgah kejap dan bagi sikit lah kat masjid tu.. Coz i m happy with the meeting dengan doc. ALHAMDULLILAH..
Then terus meluncur ke Jalan Tun Razak, dan turn left ke Jalan Kuantan untuk ke Tasik Titiwangsa. Saja - saja cuci mata. I round satu tasik then stop at the stall nearby. Saja lah..konon - konon back to nature lah.. heee.. Kat situ tengok apa i bedal.. Teringinnn..
Rojak Buah.. Sedappp..
Kedondong dia belah 4 je tau.. Besar - besar.. Memang sedap. Tak pernah i rasa senikmat ni makan Rojak Buah. Memang penjualnya menjual dengan penuh ikhlas. Tak rasa rugi pada fikiran i...Tukang jualnya pun sweet sangat.
Dannnn.. i makan ni gak. ABC.. pun seddapp
Cuaca bit gloomy. Dah mula rintik - rintak. I fikir it was about time to leave. Kalau tak, pasti i tersedak kat jalan tu. Memula smooth je. Tiba je kat NKVE toll.. Makkkkk...pekattt..Lorong smart dah tak smart. Haru..
Ada accident. Lori terbalik katanya.
I tried to be cool. Nak jadi insan yang sabar buat hari ini while driving. Sabar..sabar... sebab..hari ni kan hari jemaat. so buat baik kat diri sendiri..Heee Lagi satu masa kat Hhospital tadi, i nampak ni.....
So, i care for my life.. Tak perlu marah - marah untuk naikkan blood pressure.. ALHAMDULLILAH sampai gak di rumah..Setelah mengharungi jam selama 30 minutes.

Eh..cerita raya i masih ada lagi tau...hee.. tungguuuu...

14 comments:

  1. rojak buah tu kat stall belah mana k.yan? memang nampak sedap!

    ReplyDelete
  2. ermm..lain dokter lain pakar lain bukunyaaa...

    k yan p meronda sorang2 ke tu?

    ReplyDelete
  3. Kak Yan,

    nmpk mcm doc tu nk tenangkan kerisauan u. anyhow kasmir dulu ek? hehe. take care, jgn fikir byk2 sgt.

    Jumaat mmg selalu jem specially kalo ujan. huhu

    ReplyDelete
  4. YAN, I tau U strong enough...

    Jangan risau sangat ok, Setiap masalah pasti ada jalan keluar.

    Hadapi dengan tenang dan positif...

    ReplyDelete
  5. huhuhu, meleleh air liur tgk makanan tu suma~

    ReplyDelete
  6. Kak Yan,lain doc lain cara nyerrr.. apa2 pun take care okkk

    ReplyDelete
  7. I dpt specialist mcm tu baru2 ni... Kaki dah bengkak dan tak boleh jalan, dia kata tak ada apa2...

    ReplyDelete
  8. Semoga Yan tabah dan terus gembira dengan kehidupan ini. :)

    ReplyDelete
  9. lain doc lain statement yee..
    harap2 memang takde pape..

    harap sabar dan gembira menghadapi kehidupan..

    ReplyDelete
  10. salam rindu Yan..

    banyakkan sabar dan tenangkan fikiran.. moga Yan takde apa2 yg serius


    rojak buah tu memang mencabar... terliur tau

    ReplyDelete
  11. In my opinion, arachnoid cyst tu mmg tak perlu buat apa apa, unless ia memberi pressure symptoms (numbness, backpain, leg pain, leg cramps, etc).

    Akak kena timbangkan antara 'benefit vs risk' kalau nak buat surgery jugak, since it's involved your T5-L1 level.

    ReplyDelete
  12. Semoga u tabah Yan dalam menghadapi dugaan. I like ur positive attitudes

    ReplyDelete
  13. Semoga u tabah Yan dalam menghadapi dugaan. I like ur positive attitudes

    ReplyDelete

cliks..cliks