cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 7, 2011

Raya Story 2 - preparation

Mukkadimah
Semangat nak cerita pasal raya terbantut gara - gara tak boleh upload gambar. I know this problem ada solutionnya. Tapi masa Lya buat N3 pasal ni, i just baca dan biar cam tu je. Tau nanti - nanti cari Lya aje. But bila i dah stuck i called Wahida kot - kot dia tau. Then she mentioned this otai, Niezareenamemory02 tau how to solve. Maka otai pun menurun kan ilmu dan idea. TQ ye dear. Tapi N3 dari Lya pun banyak membantu. ALHAMDULLILAH..

A day before raya.
Sooo..i nak sambung cite pasal raya. Since my parents ada di Shah Alam during puasa, rumah ditinggalkan. Dan balik kampung just 5 or 6 days before raya. So, rumah agak berantakan. Maka Hubby mengerah 'bocak - bocah cilik' mengemas porch..Siap ada janji, nak pegi beli bunga api kalau kemas porch.. Emmm..suka aje lah bebudak tu..

Suka betul Abang Irfan dapat main air..
I ambik kesempatan dengan Chef CiJu dan CiTi ke Pontian. Ada je lah yang nak dibeli. Lagipun i nak beli beras for sedaqah. So, kami ke Giant. I pun beli barang - barang untuk buat Nachos. Teringin nak makan.
Sempat lagi berposing.
I cari Moghul, tapi tak ada di Giant. So, hanya dapat belikan Berasmathi Kashmir - Faiza. Beli 5 kampit. ALHAMDULLILAH. Cuma hanya mau diagihkan. Sementelah tinggal lagi sehari berpuasa, kami pakat beli je juadah untuk berbuka.
Kami beli ayam panggang ni.. Seekor RM18. Mahalkan?? Tapi bila dirasa, memang sedap..Uppssss!! heee..kelebihan orang yang bisa ponteng puasa di hari akhir kok.. Tapi tak lah makan tengah - tengah orang tu.. Sembunyi dalam kereta..hee... Bila noticed ayam tu sedap, dari 2 ekor, kami tambah jadi 3 ekor..Heee..
Then singgah gerai buah. Kami rembat 6 kilo. 3 kg RM10.. Pulasan kampung. Sedappp..

Last day of Raya.
Pagi - pagi lagi Hubby dah mengajak ke Pontian.. Saja lah nak cari benda - benda saat akhir ni.. Songkok lah, kopiah lah. Dan sebenarnya nak cari baju raya Bibik..Lagipun Hubby planned nak masak Sambal Taun. So, nak cari bahan lah. Before that kami singgah bazaar Ramadan.
Hubby borong kain pelikat. 9 helai for family. Then 20 helai for jemaah masjid bila mereka datang to our kenduri on first raya.
Si kecik mengantuk tunggu Hubby bargain dengan salesgirl.
Lepas tu kitarang menuju ke kawasan pantai.. Suka tengok. Air laut sedang pasang.
Cantik kan.. Mata i lah.
Then terus ke Masjid Besar Pontian. As usual, Hubby bayar zakat kat sini since 11 years ago. Then kami terus balik. Hubby kan nak masak.
Kat dapur, sibuk buat berasak. Our dish for raya. Bukan ketupat.
Ni lah pakarnya.
Hubby masak ni... Sambal Taun. Nanti i turunkan recipenya.
Sebagai hari terakhir puasa, kami beli jugak. Tak kuasa nak masak - masak lagi. Sebab sibuk masak dishes for hari raya.
I teringin nak makan Murtabak Pontian/Singapore. Tapi tak dapat.. Yang ni tak menepati jiwa..Sedihhh...Murtabak Amid dah cuti for hari raya.
Kuih - muih masih lagi ada dijual walaupun esok nak raya.
Lemang di Johor.
Curry puffs. Hubby akan cari walau i mana jua.
Semedang dah malam ni malam hari raya, depa melepaskan gian main bunga api.. Layan je lah..Sebenarnya i tak suka. Bakar duit je..Tapi dah tabii nya kan cam tu..Layan je lah...
Ingat kan bocah cilik aje, rupa - rupa nya bocak gede pun sama. Diarang yang lagi lebih dari se kecik.
Sambil - sambil tengok orang main bunga api, kami layannnn derian kat bangsal.. What a day laah..

to be continued......

13 comments:

  1. siyesss... meriah giler...
    sori kak...lya igt mmg nk kol kak yan mlm2 ni..tp bg dlu tutorial tu... sbb td bz sgt2... tp sib baik dh settle poblem ni..

    ReplyDelete
  2. Sambal taun pernah dengar tapi tak pernah makan.selamat hari raya kakYan

    ReplyDelete
  3. nanti yan kena buat n3..cara2 nak selesaikan masalah upload pics tu..mana tau ada yg senasib. Akak pun nak tahu juga :)

    ReplyDelete
  4. Anyway Lya,

    akak rasa lega, problem dah settle. akak tak ingat kat org lain.ingat kat u je.

    ReplyDelete
  5. selamat hari raya BSB. nnt akak buat recipenya.

    ReplyDelete
  6. Sure kak Kasihredha.ISNYALLAH boleh tolong yg lain.

    ReplyDelete
  7. tak sabar nk tunggu next entry. sure lebih meriah dengan makanan. hehe

    ReplyDelete
  8. Yan, I balik Pontian gak, tapi tak sempat nak shopping kat bandar... My hubby sempat beli murtabak tu, so dapatlah makan... Setiap kali balik kg kami mesti cari murtabak tu, kalau tak dapat mcm tak best kan...

    ReplyDelete
  9. meriahnya nak sambut raya macam kenduri...alhamdulilah..

    ReplyDelete
  10. glakmer la puloksss

    hehehe

    wah akak

    dah sakses ni terus tukar langsir blog

    meriah kaler oren kuning

    langsir raya ke...

    hehehe

    ReplyDelete
  11. ni kes byk sgt upload gambor la ni..wekekke tu kene buat 2nd author..hehe

    sonotnye raya...meriah!

    ReplyDelete
  12. rajin budak2 tu tolong...harga ayam tu sama ngan harga aym pjaya

    ReplyDelete
  13. "wahh..meriahnya persiapan raya kak yan...sama lak kita,saya balik kg hari2 last puasa tu pun gi cari murtabak kat bazaar.Kalau kt sini beli kt bazaar berkira sgt..kalau kt kg 2-3 puluh ringgit pun selamba jer...sbb makanan kt kg mmg berbaloi kan,sedap.."

    ReplyDelete

cliks..cliks