cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 5, 2011

Raya Story

Assalamualaikum semua. Lama nya tak berN3 N3 ni.. Blog jadi sejuk je. Ok lah..kita panaskan dengan cerita ceriti hari raya. That's normal kan..Pendek kata panjang nyawa, rata - rata N3 semua bloggers for also a month ni pasal raya kan.. I nak cite bab raya ni about 3 days before hari raya. As usual my raya must be at my home town. Hubby punya decision right after arwah FIL meninggal. Hubby decided that every raya, kami akan balik ke Pontian, Johor. No Obligation tau..Then as usual lah before kami balik ke Pontian, we all akan tawaf Kuala Selangor untuk mengagih - agihkan cookies and lemang to my MIL and SILs houses.
Ni lah barisan cookies yang telah dibuat oleh Chef CiJu. Hubby tempah 6 balang for 7 jenis cookies if i m not mistaken dari Chef CiJu.
We went to Kuala Selangor in the afternoon. Last sekali rumah My SIL Kak Idah. Then kami terus guna Highway LATAR. So cepat youu..Belum ada toll lagi.
Ni kat umah Kak Idah. This 2 kids so sibuk nak jolok mangga. Then si kecik tu dia punya mata sudah masuk itu habuk daaa...
Mangga ni Hubby requested untuk melegakan rasa mengantuk while driving back to Pontian nanti.
Kami bertolak balik dari Shah Alam around 18.30PM. We bought Soto di Pasar Malam. Packing lebih kurang makanan, kita terus bertolak balik. Buka puasa on the way lah jawabnya. Then kami terus singgah di R n R Seremban. Tapi penuh sangat. Kami terus cari parking. Packed sungguh. Then terus je kami lepak kat area parking tu je.. Emmmm.. makan time. wat to do.. Have to lah kan..Penting.. makan..
Tak ada mangkuk, kami pakai je plastik pack untuk letak kuahnya.. Licing u.
Ini budak ponteng puasa 4 hari.. Tak sesuai betul tau..
Tau ni apa? Ni lah ceker..Orang Jawa tau lah kan.. Enak sih..
Kami teruskan perjalanan. We decided to make solat jamak saja. Well ALLAH dah bagi hadiah, maka kami tak nak sombong tak terima. Betul tak?? kami tiba Pontian lebih kurang pukul 22.00PM. Kami terus decided nak singgah bazaar Ramadan. Nak cari apa - apa yang berkenan dek hati sambil cari makan.
Abang 'Imran pulak teringinkan jam tangan.. Layan je lah.. Then 4 bijik kitarang beli. 1 untuk Abang Hadri dan satu lagi untuk Kakak Yayang.
Bibik sempat sambar 2 helai tudung buat raya.
Satu lagiiii..Ni lah aim 'Anak - anak Sidek'..Mercun.. peluang betul.
Itu je lah yang dapat kami layan tekak kat sini, Semua dah licin. Sedihh je..TAPIII..
once tiba di rumah My Daddi, ni lah yang i sukaaa sangat. Ingat tak Nephelium Mutabile?? alahhhh pulasan.. ANDDDDD..

Durio Zibethinus..heee.. deroyan lah kan...
tiap hari lepas buka, makan deroyan. Sahur pun ngap deroyan.. Walah weiii...
Sampai rumah My Daddi Mommy lebih kurang pukul 12 tengah malam.



to be continued.....

19 comments:

  1. selamat hari raya
    mohon maaf zahir batin
    syoknya balik raya kan :)

    ReplyDelete
  2. paling x tahan ada deyan dan buah pulasan :) wow sgt2 sedapp sbb buah pulasan tuu jarang ada di kg ieda :)

    ReplyDelete
  3. Saya bukan orang jawa, jadi saya tatau kak.. mcm rupa kaki ayam tu...hehe

    ReplyDelete
  4. kak, sahur pun akak sebat durian... adoi la... tahan perut akak yer... ;p

    ReplyDelete
  5. Salam Eid

    Bestnyer mengembara, jln2, makan2 disulami pulasan dan deroyan.

    ReplyDelete
  6. Selamat hari raya kak yan... jemput datang rumah :-)

    ReplyDelete
  7. Durian lebih sedap dari kuih raya...hehehe...

    ReplyDelete
  8. Sedapnya durian...xmolah kuih raya..hihihi

    Jom masuk blog kita http://batulesung.blogspot.com

    ReplyDelete
  9. selamat hari raya yan...

    Alamat i dah tukar la. Ari tu yan masuk n follow blog i yang lama. Ni alamat baru http://kasihrozita.blogspot.com

    ReplyDelete
  10. Assalamualaikum Yan

    saya balik tu hari pun guna LATAr juga, tapi sekarang dah ada tol, rm2.00 satu tol....

    Wassalam

    ReplyDelete
  11. waduh2...
    meriah betul raya nampaknyer... ^^,

    Selamat hari raya bt akak skeluarga!!

    ReplyDelete
  12. selamat hari raya..

    hari tu balik raya 3 dari utara ke shah alam pun sesak jugak...

    ReplyDelete
  13. Kak Yan... salam eid mubarak. Kenapa tiba2 ada teh ais yang sedap? hehe. gambo pun nampak lebih menarik nie... apakah rahsianya? hehe

    ReplyDelete
  14. Selamat hari raya kakkkk!! buat mangga muda ke tu sedaapnya makann ngan sambal kicaaapppp! huwaaaaaa;'(

    pulasann tu pun yummyyyyyyy

    ReplyDelete
  15. cool....Bab durian tu jer yg hot..heee...

    ReplyDelete
  16. pulasan dan durian feveret saya!!

    kak, saya gi keje balik keje naik LATAR tu kak...

    ReplyDelete
  17. k.yan... ni tutorial dia..try tgk dulu:

    http://cahayahatiku-lyafrina.blogspot.com/2011/01/tutorial-upload-gambar-bila-melebihi.html

    ReplyDelete

cliks..cliks