cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, September 23, 2011

Moist Chocolate Cake



Jommm kita main masak - masak. Kita buat dessert.

Bahan A
2 cawan tepung gandum
2 st baking powder
2 st soda
3/4 cawan serbuk koko

Bahan B
1 caw susu cair
1 caw minyak masak atau melt butter
1/2 sb emulco
3 biji telur



Cara
1. Satukan bahan A.
2. Bahan B pun disatukan dalam satu bekas dan dikacau menggunakan whisk saja. Pelan -pelan saja.
3. Kemudian massukkan Bahan A yang telah disatukan ke dalam adunan Bahan B.
4. Sediakan loyang yang dialas kertas.
5. Bakar menggunakan api atas bawah 160 C selama 50 hingga ke 1 jam.
6. Ingatan - ADUNAN MEMANG AGAK CAIR.

GANACHE for the cake.
1. 250gm cooking chocolate
2. 150 gm whipped cream (anchor highly recommended)
3. 15 gm butter.

double boiled kan whipped cream. Bila dah panas masukkan cooking chocolate. Kacau sampai cooking chocolate betul - betul cair. Kemudian masuukan butter.


SELAMAT MENCUBA.

Kalau tak nak pakai ganache, apa kata cuba macam di bawah ni.


Potong sekeping
Letakkan vanilla ice cream
Siramkan Hershey's Syrup - Chocolate boleh, Strawberry pun sedap.
Taburkan Almond Flakes..



Wala la weeiiiiii.... SEDAPPPP weiiii.

12 comments:

  1. Kak yan, tak baik tau buat orang mengidam nak makan kek coklat memalam ni... he he;)

    ReplyDelete
  2. ya ampun..
    kak yan.. mmg nampak mudah dengan resepi kak yang disyer sekontot2....
    mudah ayu nak faham dan buat..
    nak simpan dalam memory disk..
    mana tau, akan datang ayu nak try kan..

    ReplyDelete
  3. memang sedap. makan dgn ice cream lagi sedap.

    ReplyDelete
  4. hee.. sian fida..

    jom mai umah akak..

    ReplyDelete
  5. sedapnya....resepi lebih kurang yg sy punya...cuma tmbh emulco je...insyallah nak try yg ni pulak...

    ida@nyanyisunyi

    ReplyDelete
  6. sila kan ida.

    cake chocolate ni concept nya sama je..

    ReplyDelete
  7. sedapnya!! ;) arisha suka semua makanan yg bercampur coklat ;)

    ReplyDelete

cliks..cliks