cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 14, 2011

Raya Story 7 - Eat Out and Masjid Pontian

Activity pagi hari..

Tang..

tang...

tang..

di dapur ada tukang bukak derian.
yumm...yummm...
eemmmm...emmmmm
seeeee... yang menanti tadi dah menjamahnya... Jamah ke????
sedapnya...

eemm dah 4 tahun tak makan derian. Ni lepas niat dia.
Amboiiii CiLi.. tak hengat sedara.

Activity tengahari..
Family belah My Mommi datang...
Gambar ramai - ramai.
Balik, depa bawak balik derian.

Activity petang.
Bila hari dah redup, kami pergi beraya. Tak kan orang je beraya kan.. Sasaran adalah rumah saudara - saudara yang veteran.. Heee.. Nenek - nenek sedara.
Tara nak kuar rumah nak masuk kereta pun ambik masa. Berbual tak habis - habis lagi.. Ye lahh jarang jumpa. Bila dah pergi rumah orang veteran, kuih veteran pun boleh dirasa.. Sebenarnya ada banyak lagi kuih depa. Takat ni je yang boleh ambik.
Kuih Dahlia kan??
Ni Kuih Samperit. Tapi ada sikit modern sikit.
Lepas beraya di Serkat, kami terus ke Pontian. Hajatnya adalah berziarah rumah pak sedara di Rambah. Selalunya beliau akan datang rumah on first raya. Tapi on first raya beliau cant make it. The next day beliau dah start puasa 6. So, nanti tak leh jumpa beliau. Tu yang kami decided pegi ziarah rumahnya. Tapi sebab dah nak maghrib, kami terus ke Masjid Pontian. Suka sembahyang di sini..Sejuk je dalamnya. Tak ada aircond pun. Berkah masjid lama.
Cantikan??
ALLAH maha besar. Masa tengah tercari - cari telekung wakaf, mata i terus terpandang satu sosok tubuh yang comel je. i perhati kan betul - betul.. Rupa - rupanya my ex english teacher masa i primary school. Seronoknya.. Dapat sembang kejap dengan beliau. Almost 30 years tak lagi jumpa.
Cik Norsiah. Tak sangka sangat dapat jumpa. Di masjid lagi. Masyallah. Seronok dapat bagi duit raya kat beliau..Heee... Rasa lucu pulak.

Activity Malam (Penutup)
Kami terus ke bandar Pontian untuk cari makan. Sebelum tu ingat nak makan Nasi Ayam. Emmm biasalah bila dah hari raya, cepat je habis. Kami langsung ke pantai Pontian. Tuju je ke Debot. Tapi kena tahan lah perut. Lambat punya lah kan. What to do. Wait n wait.
Satay tiba, licinggg..
Satay Paru tiba, licing gak.
Lebih kurang menunggu 45 minutes, baru kami dapat makanan.. Apap lagiii... dah kebuluran semuanya... Nasi berjurung - jurung licin.
First time dapat eat out dengan depa sefamily.
Abang Irfan pukul habis. Lapar sangat. Tenghari tak makan. Asik main air je.
Soup Sayur untuk yang tak makan pedas.
Sebab tak nak tunggu terlalu lama, Hubby turun padang. Ambik je nasi terus di dapur resto..heee..
Berselera kami makan... Tak tau lah sebab lapar sangat atau memang food dia sedap..heee..yang penting perut dah berisi.


Selingan.. Gambar anak - anak dara. Semedang i tak de anak dara, tengok anak dara orang je lah yeee..


Ada lagi tau....sikittt je lagi.

15 comments:

  1. Jahatnya lalat tu!

    Masih ada lagi durian segar sekarang ni ya Yan? :)

    ReplyDelete
  2. Kakcik,

    lalat yang banyak di kg saya almost 10 yrs sudah. tak tau nak buat apa selagi reban ayam keliling rumah. semuanya cina yang punya.

    derian tu sampai ari ni masih ada tapi dah tak selebat hari tu lah..

    ReplyDelete
  3. dpt juga akk jumpa cikgu yer..

    rasanya nasi tu abis sbb lapar kot :)

    ReplyDelete
  4. kak yan.. beraya bersama durian.. fuh!!
    terbaik...
    kuih lama mmg menyelerakan..
    makan perlahan2... sedap.. area pontian-batu pahat mmg suka dengan tradisi lama..
    beraya, tak cukup sehari kan?

    kak...
    sukanya ayu bila kak jumpa cikgu english kak...
    terbaiklah..
    dia ajar kak..
    dan skrang kak kerap gunakan......

    ReplyDelete
  5. meriahnyer...
    dri siang smpai ke malam..
    siap mjamu durian :-)

    ReplyDelete
  6. lalat bermaharajalela huhu tak suka cik lat...owh nooo durian dan sate pojaan hati ku..

    ReplyDelete
  7. selamat hari raya kak yan

    kami beraya dengan tempoyak segar
    mil buat...hehehe

    ReplyDelete
  8. bagusnya akak ni

    masih boleh kenal ngan cikgu ek

    ReplyDelete
  9. sedapnye durian tu...tengok jer la ye...

    bile dah lapa yg tak sedap pun boleh jadi sedapkan...lagi pun makan ramai2 mcm tu...mmg cepat la habisnye...

    ReplyDelete
  10. ya ampun Kak yan..alin takleh tgk durian..teirnginnnn

    ReplyDelete
  11. kitorg aritu dah tak larat nak bedal durian.. asyik bedal pulasan dgn rambutan jer.. hehe

    ReplyDelete
  12. Wow, duRAYAn! Musim raya, nama durian kena ubah sikit. Bilalah entri Yan boleh tak ada cerita 'makan'? Hihi. Tunggu story seterusnya dengan debaran juadah-juadah apa pula Yan bakal tayangkan. Maaf Pak Temuk gurau-gurau. Salam bahagia.

    ReplyDelete
  13. Assalamualaikum Yan

    tinggal semua kuih raya
    durian juga dilicinkan...he he

    Wassalam

    ReplyDelete
  14. Yan...ada lagi ke derian ?

    sebab ramai sedara mara, semua xtvt Yan meriah sangat... makanan pun meriah sama

    ReplyDelete

cliks..cliks