cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 19, 2011

A day in Georgetown, Penang

Semalam kami tiba di Georgetown memang dah agak lewat. 2.30AM. Hujan di area Sungai Bakap. Mencari hotel pun memakan masa coz no proper signage di depan hotel. Lepas tanya - tanya, ALHAMDULLILAH. Masuk je bilik, kemaskan diri, kami lembur dalam keenakan..MASYALLAH....bilik hotel agak menyenangkan. Nanti i cerita pasal hotelnya ye..Highly recommended.
The kids dah tak larat. Menguap.
Pagi lagi Hubby dah keluar for meeting di Komtar. Kesian kat Hubby. What to do kan.. Kitarang sambung tidur. Tak larat nak bukak mata. Curtain bilik lak jenis 'black out'..Emmm... apa lagi..Sedar - sedar 10.55AM....Haa..haaaa.. Haruuu... Cepat - cepat bangun dan bersiap. 'Anak - anak Sidek' pun sama. Padahal on the way, depa mengorok semacam..Heee..

Kalau dah katil cam ni..Kan ke susah nak tinggalkan..Hee
Bersiap nak explore Goergetown..heee.tak ke mana sangat pun.
Segar je..
Kitarang started dengan nak breakfast. Breakfast????? Heeee...Ok lah late breakfast. Depan hotel memang ada satu kopitiam. Katanya HALAL..Tapiiiii... i rasa i tak terdesak lah kebuluran.. Kami masih boleh menahan lapar. Tak sanggup walaupun katanya pekerja semuanya Indonesian... Kat Shah Alam pun i tak masuk any kopitiam, ini kan pulak kat Penang.

Jalan ke arah kiri hotel di seberangnya i nampak "Alimsah Walley". Apa ek??? Nak tau..Kitarang crossed. Sibuk anak - anak i..Depa kan tak pernah terdedah dengan cara i ni. Redah tanpa kereta. Takut tengok bas dan kereta lalu lalang. Asyik ingatkan i.."Bas bu, bas"..Lawak. Sesekali diarang ni kena gak cara cam ni. Tak lah jadi katak bawah tempurung.
Rupanya kawasan wakaf yang telah dibangunakan.
Kami diberi peluang melihat sekitar masjid. Kecik je masjid ni. Tapi penuh berkah.
Kami terus mencari - cari kedai yang kami boleh pekena light food. Ye lah dah nak dekat lunch. Kang nanti Hubby ajak makan, sure perut nya dah kenyang. Sampai lah jumpa satu kedai ni.
Kami share saja. Ambik Telur Dadar dan Ayam Goreng.
dan Teh Tarik.
Kitarang sembang - sembang dengan owner kedai ni. Dah nege sini almost 20/30 years. Dari kadar sewa sekadar RM50, now RM1000. Emmm dalam pada tu makcik tu charge i RM20.40 for the food. Mahal kan???Tapi wat to do. Accept je lah..Kami terus berjalan. Tiba di satu tempat ni, kami tercari - cari nak tau samada tempat ni masjid atau sekolah. Tiba - tiba ada satu lelaki berrmotosikal berhenti sambil menjerit ,"masjid tu, itu masjid"..Ooo..masjid. (baik betul hati orang tu. siap berhentikan motosikalnya dan bagi tau kat kitarang. Jazakallahul khair.)
Abang 'Imran masuk dan terus jerit dari dalam, "Buuu..sejukkk..". Kami terus singgah. Memang sejuk sangat. Tak ada air cond yang terpasang pun. Kami empat beranak lepak kat dalam tu kejap..Melepaskan lelah..Heee...
Kawasannya agak kecil. Tapi memang nyaman berada di sini. Kami terus kan perjalanan. Menuju ke arah Chowrasta. Tengok ye bangunan - bangunan dan kedai - kedai yang berada di sekitar kawasan disitu.
masa belajar di MTC sekitar tahun 1991 - 1993, di kawasan ini lah yang selalu i jalan sorang - sorang. Banyak sangat perrubahan.
Hotel yang diubahsuai dari bangunan lama.
Sedang ayik berjalan - jalan dan bershopping ala kadar di sekitar situ, Hubby called. Suruh picked him up.. Heee..i tak bawak kereta. So, Hubby balik ek bilik senidiri. We all pun terus balik ke hotel. Kami nak pegi lunch pulak.
Hubby ajak ke Merlin Nasi Kandaq. Katanya the best lah..Pedas. Tapi kalau tengok kat sini, macam tak lalu.. Kecah. Tapi..
Ini budak memula tak nak makan. Tapi bila dah makan, terus tambah sampai dua kali..
Ini i punya.
Lepas makan, skodeng tu buurng merpati dua sejoli. Memadu kasih u..
Tiba di bilik, Hubby dah tak larat dah. Assistant tolong bukak stokin lagi..heee.. Depa lepak je di bilik. I and the gang nak sambung jenjalan.
Ini budak sudah dapat baju baru..Nak pakai jugak.
Kayu Nasi Kandar yang dah bungkus.
Suka tengok bangunan - bangunan kedai di sini.
menyeronok kan diri.


Seronok budak dua ni..Tak pernah seumur diarang naik beca..
Kami singgah di sini. Kemestian kalau ke Penang. I beli di kedai Melayu.
Last but not least, i pegi ke sini. Masjid Kapitan Keling. Masa duduk di Penang dulu, pernah sekali sembahyang di sini. ALHAMDULLILAH..tiba je di sini, azan Asar. Abang 'Imran dan Abang Irfan dapat sembahyang berrjemaah. Tiba di hotel, i berkemas. Have to checked out. Kitarang buat late check out. Sebelum balik, Hubby tanya ada sesapa lagi tak nak pekena nasi kandaq. Abang 'Imran terus cakap, dia nak..So, kami ke Line Clear.
I just makan roti canai. Tapi tak berrapa sedap roti dia. Just makan separuh.
Kami sambung perjalanan. Naik ferry untuk ke seberang. Maghrib masa kami tengah q.
Lebih kurang pukul 23.45 malam kai tiba. ALHAMDULLILAH. Nanti i nak cite lebih specific tempat yang kami pegi ye.. Tunggu..

9 comments:

  1. kalau pergi penang..tak sah kan kalau tak pekena nasi kndar dan jeruk....aduhhhhh terliur tgk jeruk tu....

    ReplyDelete
  2. Assalamualaikum sis:)

    g jejalan memang seronok kan...!

    suka tgk blk hotel tu...!
    ;)

    ReplyDelete
  3. kakcik bel;i jeruk yang dipesan teman kat Wisma Dato' Kailan, Kepala Batas. Wanita Melayu yang menjual tu cakap, jeruk2 tu datang dari Siam. Wattudu, kan?

    ReplyDelete
  4. kat penang ni jangan kan kopitiam,
    kedai mamak pun saya tak masuk..
    pekerjanya semua warga asing..
    tak lalu la nak makan kat situ..
    india pulak tu..

    ReplyDelete
  5. short trip ya kak...
    menarik bilik tu walaupun dinding putih je ... bersih berseri...

    ReplyDelete
  6. Assalamualaikum Yan

    lama betul tak pi pineng

    Wassalam

    ReplyDelete
  7. Kak Yan.. hotel mana tu? tk familiar sgt area town. masjid yg akak masuk pun sy tk pernah sampai lg. hehe. sbb kena jalan kaki baru lebih senang dapat jumpa masjid2 tu semua.

    ReplyDelete
  8. akakkkkk...
    bestnyaaaa.....mcm2 bdr2 lama je kan....jeruk????heheheheh
    terliur plak kak...heheheh

    ReplyDelete
  9. salam kenal,

    kami pun baru balik dari penang..dan bila tgk gmbr kedai jeruk tu rasanya mcm kedai yg sama aje tempat kami beli.ada brader badan besar2 dgn sorg pakcik tukang layan hehe..kedai melayu =) aishah rasanya nama kedai tu hehe...

    follow sini =)

    ReplyDelete

cliks..cliks