cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, November 11, 2010

Hubby lepas gian...

Gian apa ek?..Hee..Hubby lepaskan gian memasak. Banyak recipe yang pernah dicuba, dan kitarang tukang mengujinya. Selalunya western food lah.Antaranya , Vege Cheese Spring Roll, and Nachos, Spaghetti Olio. .. Kali ni, Hubby buat sambal. Sambal Bunga Kantan.. Sedap..Berselera kami makan dengan nasi panas - panas. Bawang putih sudah tentu banyak. Bawang kecil pun ditumbuk tak terlalu hancur. Hubby ta,bah dengan hirisan halus bunga kantan. Hubby campurkan cili kering dengan cili besar yang diblend kasar. Best..nanti boleh Hubby buat lagi..
Ini lah dia Sambal Bunga Kantan
Satu lagi recipe yang Hubby buat, alahhh...sardine je.. Tapi kalau Hubby yang buat, sure sardine tu bukan takat letak cili je, dimekapkan dengan segala perabah.. Sebab tu 'Anak - anak Sidek' suka kalau Hubby masak..Satu lagi, the saucenya sure Hubby buang.
Hubby suka letak vege. Kat sini Hubby letak capsicum, bawang besar, serai..
Berselera amat kami makan tengahari tu..Ditambah dengan satu recipe dari Chef CiJu. Ayam BBQ. Ayam ni Chef CiJu gunakan ayam organik dari HPA. Marinate dengan cili kisar, bawang kisar dan bawang putih kisar. Serai dan lengkuas. Tambah gula, garam, dan perasa. Lebih kan gula. Plus kunyit dan asam. Perap sebentar, then panggang je menggunakan pan IKEA.

Ini lah recipe ayam panggang.
Just to control our kolestrol level, kitang buat Lemon Drink.. Emm menyegarkan...Buat masam sikit, lagi terangkat.
Fresh Lemon Drink
Untung dapat hubby yang suka masak.. Seronok dibuatnya.. Banyak jugak recipe yang diperturunkan... Saja memeriahkan dapur..

14 comments:

  1. k.yan....kita kan kalau sardin mmg bertambah tambah makan nya...yumm yumm...kalau ada lauk lain atas meja jeling pun tak ...sardin tatappp di hatiku huhuhu

    ReplyDelete
  2. Salam Mamaicha,

    sama cam k yan.. mesti kena ada stok sentiasa.. Akak now suka guna Adabi.. Jgn pakai Ayam Brand lagi tau..

    ReplyDelete
  3. Salam Yan...

    beruntung Yan dapat suami yang pandai dan rajin masak... :)

    ReplyDelete
  4. kak yan..bestnya satu famili semuanya chef2 handalan..

    ReplyDelete
  5. Salam Kakcik,

    hee..Hubby kalau masuk dapur kena get ready lah kita mengemasnya... Macam kapal karam kak.. Tp kalau dia masak memang anak2 suka..

    ReplyDelete
  6. Salam Sue,

    tak handal mana pun. Takat makan anak - beranak..Family bonding lah katakan

    ReplyDelete
  7. wah2 dikk sedapnya ..
    pandai tul cik abe masak nieh .. kalah org pompuann ehheheh

    hubby akak pandai gak .. pandai masak nasi je .. lain sori dia cakap heheheh

    ReplyDelete
  8. Salam Ieda,

    hee..mmg sedap kalau dia masak.. i memang tunggu dia masak.. berselera kitarang.

    ReplyDelete
  9. salam kakyan, untungnyer badan dpt suami yg rajin & pandai masak.

    ReplyDelete
  10. Salam Fad,

    tak lah rajin sgt..hee..boleh lahhh...

    ReplyDelete
  11. salam kak yan,
    hubby ati pun rajin turun dapur..best

    ReplyDelete
  12. Salam Ati,

    untung kita yee.. Hubby kata kalau nak Hubby rajin ke dapur, cari lah wife yg tak rajin masak..heee...

    ReplyDelete
  13. bestnyaaaa ..
    beruntung kak yan ada mr chef ye...
    tak tfikir pun bunga kantan tu blh dibuat sambal kan... :)

    ReplyDelete
  14. Sedapnya kak yan..yg paling saya teruja tengok sambal bunga kantan..1st time dengar ni..bleh try ni..satu lagi ayam panggang..sungguh2 membuka selera..

    ReplyDelete

cliks..cliks