cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Friday, October 1, 2010

Bakso Shah Alam version


BAKSO SHAH ALAM VERSION..
Dah puas makan and makan and makan, we decided mendietkan diri.. So, angan - angan nak posa lah kot hari Isnin lepas. Kebetulan sekolah Abang Luqman pun buat activity berpuasa 6. All the kids wajib berpuasa. Well, bila dah puasa, sure nak berbuka. Kalau puasa version Chef CiJu, mesti ada activity makan - makan istimewa.. She decided to make BAKSO...Tapi bukanlah tau sangat..Got some tips from our Bibik..But at the same time it make us remember our last trip to Bali. We ate Bakso at Casa Ganesha, Ubud. Cilok sikit from our experience there.
Our big table bit messy. Chef CiJu tertidur sementara menunggu waktu berbuka.. Tapi apa - apa pun.. Dah selamat dah..
Bakso ni yang pentingnya Meat Ball dia.. Meat Ball ni dulu hanya dapat bila balik kampung saja..But now, you can have it at Pak Haji Halal Fresh Mart. This place ada at my area and branches like Bandar Tun Razak.
This suun kenapa warna biru ek? well time yang kita makan kat Bali tu, warna nya cam tu lah..so, kitarang buh warna sikit. kira aura Bali udah kemballi dech..
Without this sambal hijau, the bakso tak happening..

Bakso kami makan ni ada nasi impit, meat ball, suun, daun bawang, bawang poreng, kicap and sos cili..
This is the Bakso. Tapi version Shah Alam.Tau kenapa?? Selalunya bakso kan pakai Mee Kuning dan Mee Hoon. Unfortunately, rupa - rupanya sesudah sup siap, we noticed all those things tak ada..Emmm yang ada nasi impit.. Kita belasah je lah... Tambah dengan sos dan kicap masa makan..Perrghhh.,...Sedappp you...

2 comments:

  1. kak yan... suka sgt tgk meja makan you.. mcm makan kt restaurant jek. hehe. nice decor, food pun sodapppp!

    ReplyDelete
  2. Cyana,

    meja makan k yan customized by hubby. Cuma kerusi je beli. Family besar n boleh buat dalam 3 hidang kalau nak sekali makan.

    ReplyDelete

cliks..cliks