cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 22, 2010

Sambil nyelam minum air, Raya @ Singapore part 1....

Bukannya nak menyelam ke mana - mana, atau nak minum air ke apa..tapi cuma nak cerita yang hari raya lepas me and the family went to Singapore on the fourth raya. Travel - travel lah konon..Tapi sebenarnya nak visit my aunty yang staying there and quite a long time no seeing her. And she's getting old dan sering sakit - sakit.. The oldest sister to my mommy..Mereka tinggal berdua aje dari empat beradik. Dalam pada ke sana want to see her, i have planned with hubby to visit one or two places lah..Sambil - sambil kata orang. Dah terlanjur pergi tu kan..Tu yang sambil nyelam tu..hee. Kami pergi 2 cars. Mine and CiTi.
Biasalahkan..sebelum tu posing dulu. Gambar kenang- kenangan dengan fren's cousin, Aizat (orang USJ) yang beraya sama- sama dengan kami di kampung. Katanya nak merasa bagaimana suasana di kampung. Amik kau suasananya tu..Rumah dah macam tongkang pecah. tetamu yang datang tak putus - putus.. Hingar bingar rumah..Kalau kat bandar sure tak macam ni kan?..Harap tak serik lahh..
We started our journey almost at 10.45am. Kononnya nak bertolak around 09.00am...Emmm faham - faham je lah..Timing memang tak pernah tepat..Tak suka sangat kalau tak pandai ikut masa nie. Well, bila ingat - ingatkan, biasalahkan..Ahli keluarga ramai sangat. Tau berapa ada dalam rumaha termasuk tuan rumah??? 22 orang kau campur Bibik..Eh..tak 23 campur fren's cousin, Aizat.... Toilet cuma dua. Emmm jamm leee...
Belum sampai ke mana - mana, Abang Ifan dah surrender..Tertidur.. Nenek tengah layan cucu tersayang lah tu..
Because of my parents punya rumah di Pontian, and we had a news mengatakan Tambak Johor pun jam pekat, so we decided to use the Second Link.. Ramai cakap, mahallah, jauhlah... I also tak pernah guna this expressway. Memang kalau nak menuju ke rumah my aunty, agak jauh lah... Tak kesahlah janji boleh sampai tanpa menempuh jam..
Kami dah nak menuju ke Tuas Second Link
From Pontian kami menuju ke Gelang Patang untuk ke Tuas Second Link. We had a very smooth journey. Memang clearlah..And very easy. After the immigration checking, we stopped at the Singapore Immigration office for the Auto Pass (admin fee for foreign registered car that we have to pay for VEP - Vehicle Entry Permit, toll charges and ERP - Electronic Road Pricing) valued Sgd10 and we had to top up at any 7E. Tak cukup nanti kalau tempuh mana - mana jalan yang ada ERP, amik kau kena saman. Katanya almost Sgd 200. Sayang duit aku. Boleh menyopping bagai nak rak dengan duit tu.. So, beware while travelling in Singapore if you use your own car. Jangan main redah je..Singapore negara saman.. Sampaikan dalan kereta pun diarang buat joke, tak boleh kentut..nanti kena saman. Ha..haa....Pasal melepaskan 'racun'..hee... Zalim betul kalau ada undang - undang cam tu..Eh.ada satu lagi, betul ke katanya ada certain places yang tak boleh korek hidung? Hygiene lah punya pasal ni..Betul ke orang Singapura?? Tulun jawab...
My car heading to the Immigration Check Point
We reached Singapore, maksudnya rumah sedara, at 13.00pm. Dengan bantuan GPS yang diberi pinjam oleh TokPucu..Thanks TokPucu.. Kalau tak, mau sesat barat kami... We decided to go to my uncle's house first at Marsiling, Woodlands. Tiba je kat rumah TokTeh, eemmm the smell is very very the good...Rezeki sedang menanti... Perut pun tengah lapar..NekCikMai tak kerja hari ni..Masak untuk kitarang.. Terima kasih daun keladi, taun depan kami datang lagi dan boleh masak lagi..heee
Punya lah ramai datang menyerang. Ni kat bawah sebelum menuju rumah TokTeh.
Target utama kami..Jeng..jeng..jeng...
Masjid AnNur. Sebenarnya rumah lama diarang betul - betul ada di depan masjid ni. Now diarang dah moved out. Rumah baru ni just the next block.
TokYayi, tiba je terus baca paper.Nak tau apa cerita Singapore tentang kes pembunuhan ngeri Datuk Sosilawati tu lahhh..Nenek mendengar je lah tu..
Bila nak start ni..Perut Luqman dah tak tahan ni.. Abang Irfan get ready to amik air..Hee...Semua macam pelarian tak cukup makan..Tunggu dapat isyarat je..
Hidangan yang sedang menanti kami..Penuh meja TokTeh..
Nasi bryani NekCikMai yang the mengancam..gituuu..Sedappp!! ada rezeki boleh makan lagi

Bryani ketam youuu..Orang Setapak, ada???
Bryani kambing....eemmm memang rugi sapa - sapa yang tak ikut tu...
Dalca yang hubby pulun. Suka betul hubby makan dalca ni. Hubby kalau yang ala - ala mamak ni, memang suka lah dia..
Ayam masak merah..Penambah warna dan selera..
Spagethi apa agaknya ni ek..Pasal i tak makan masa tu..kenyang sangat beb.. Takut tak leh jalan nanti..

YA ALLAH, benda ni pulak NekCikMai letak depan mata i. Sedap lak tu.. I pulun makan ni aje hampir tinggal separuh..Hubby pun pulun yang ni gak.. Sedap betul..Nasib baik yang lain makan benda lain..heee
Setelah perut kenyang, kami berehat - rehat sambil menyembang dengan tuan rumah, NekCikMai. Penat dia masak untuk kami..
Salad ni pun dilambak depan mata i and hubby. Kami pulun gak..








This N3, nak cite pasal kunjungan dan makan aje lah..Next one kita cite pasal ronda - ronda Singapore. Tulah lepas spending almost 3 hours kat rumah TokTeh, kami jenjalan. Nak dekat pukul 21.30pm baru sampai rumah NekTik..
One of the area dah nampak macam nak sambut Gong Xi Fatt Chai..Full of lantterns. Cantik sangat. Nilah tarikan Singapore..Belum lagi kalau ke Orchard Road bila Christmas..Lemas dalam lampu kau..
Ni pintu masuk rumah NekTik. Fourth floor.
Punya lah kemaruk berjalan, sampaikan tujuan asal nak ke rumah NekTik dah jadi agenda ke 2..Kesian NekTik tunggu dari siang. Tiba di sini, kami kepanasan selepas seharian berjalan - jalan.. NekTik masak banyak sangat menyambut kedatangn kami..Tapi disebabkan kami dah kekenyangan, makan ala kadar je..Keesokan harinya kami cakap NekTik tak perlu prepare any breakfast. Kami nak makan nasi dan lauk semalam.. Dah tu, ada yang bangun pukul 11.30am, jadinya sebelum keluar rumah, kami terus makan 2 plus 1, breakfast plus lunch..Emmm tak senonoh betul tetamu ni.. Kami dijamu, Asam Pedas, Sup Ayam, dan of course Sambal Goreng Singapore recipe NekTik.. Cuma gambar tak dapat diambik pasal battery dah flat. Sayang betul..Thanks juga buat Kak Midah yang prepared all the food for us.

Makan - makan gak, parking tickets ni jangan lupa..Kang mau Sgd 20 terbang..Sayang duit aku.. Singapore very strict about parking ni.. Tu yang kengkadang orang lebih suka ke sana pakai public
Watching television while waiting the rest to be prepared for breakfast.
Abang Irfan with Haziq, grandson to NekTik.
Boyz had their breakfast cum lunch.

and watching
and chit chatting. dah lama tak menyembang dengan NekTik. Ni lepas kami semua makan dan sebelum bertolak ke Woodlands Interchange for shopping..
dan sembang plus sessi ' makan ketupat' heee...
dan tibalah waktu berpisah dan saling bermaaf - maafan sempena hari raya ni.
dan depa ni dalam sibuk kitarang bermaaf - maafan, depa sibuk berposing - posing dengan model kecik tu, Safia. Sajak beno korang berdua tu..CiTi bila lagi?? Soalan cepu perak...

Mintak maaf MakTik.Insyallah nanti kami datang lagi.Harap kita semua sihat dan dipanjangkan umur dan murah rezeki. Nanti jumpa lagi.
These two boys saling bermaafan setelah sering bercakaran..heee...
My parents with NekTik
Sibuk bebeno memasing bila suruh ready to photo..
Gambar beramai - ramai sebagai kenangan.
Waiting for the cars
the kiddos..
Good kiss to Nenek
Kami bercadang nak ke Woodlands Interchange untuk bershopping sikit...Sikit je... sayang duit. Bab jenjalan dan shopping ni, kita cite next N3, K... So, lepas activity pengaliran wang Malaysia ke luar negara ni, kitarang balik semula ke rumah TokTeh for showering, for relaxing, for heee...another makan - makan dan minum - minum..
Sedap betul pineapple tart ni..
ni pun sedap..tak tau apa nama, coated dengan milk powder
sedap sangat sampai tak berkesempatan nak tanya nama apa ni. Cornflakes coated with chocolate.
Something like chocolate chips
These two rolled cake i tempah untuk dibawak balik ke Shah Alam.
Masa memula datang semalam, i tak berkesempatan menjamu biscuit orang Singapura ni..So, balas dendam ari ni..Nasib baik singgah lagi, kalau tak kempunan anak tekak..Sedap - sedap beb sibikut dia..Paling suka tu...biskut Sugi..Siap dapat tapau bawak balik lagi... dah habis dahh minggu lepas lagi..Semua suka, NekCikMai. (alarm untuk NekCikMai - next year bagi lagi ye..heee)
Kami sekali lagi dijamu Mee Goreng dan Teh Tarik..YA ALLAH..makan and makan and makan....Terima kasih bebanyaklah NekCikMai..Tak terbalas layanan mesra alam awak tu.. Kami bertolak balik ke Pontian almost 19.26pm..Memang nak dekat maghrib..Tapi kan musafir. Decided to stop at Masjid Pontian je..Kami selamat sampai ke Permas lebih kurang pukul 23.30pm..Again, we used the Second Link. Keluar je dari rumah TokTeh, traffic bit bad on the way to Immigration Check Point kat Woodlands tu..Takkan kitarang tempuh.. Pekat sepekat - pekatnya..From Tuas to Pontian, it just took us about 1 hour 15 minutes je. Faster and easier...

ALHAMDULLILAH hajat hati nak melawat my aunty tercapai...INSYALLAH ada rezeki, tahun depan or bila - bila kami akan ke sana lagi. Another plan ialah to meet my Singaporean's frens. (Hadi, Layla, and Siti) Tapi, tulah time constraint..

to be continued................................

10 comments:

  1. bestnya jalan ramai2 kak yan! mesti tido bergelimpangannn..ihiks...

    klu masuk singapore ntah napa tetiba jadik sgt berhemah memandu kan...mmg ikut peraturan sbb pikir saman dia kena kali dua duit mesia...uhuks...

    ReplyDelete
  2. Tumpang seronok baca catatan Yan ni...

    tengok gambo makanan, kakcik telan airliur.. :)

    ReplyDelete
  3. entry yg sgt pjg.....hehehe...singapore bersihkan! K.ani pun lama x gi sana. Bila baca entry ni, rasa cam nak gi sana jer....huhuhu...

    ReplyDelete
  4. Salam Suzi,

    memang pun.akak keep tengok je meter tu..takut hubby terlebih - lebih..Camera dia dok merata atas jalan...Tu diaa kat lamp post punya lah banyak bertengek..Dasyat..

    Duit dia almost 2.5 beza..Tukar RM1000,cuma dpt Sgd380. macam tak de apa je..sedihhh sgt..

    ReplyDelete
  5. Salam Kakcik,

    sian kat kakcik..terliuq ye..memang sedap2 kak..hee..Nama family kami - pencinta makanan

    ReplyDelete
  6. Salam K ANi..Sebenarnya tu pun saya splitkan...hee..

    Memang bersih..Cuma tensionlah..pasal kita kena terlalu berhati - hati..Nak kena aware pasal parkinglah, traffic lah, jalan tak brape familiar lak tu..

    Apa - apa pun saya dah duduk Spore dulu berbulan2. Memang best lah...

    ReplyDelete
  7. kak yan,

    meriahnya raya kak..
    my mum pun orang singapore....kami pun ramai sedara mara kat sana. Tapi jarang balik.

    ReplyDelete
  8. Salam Leez,

    memang meriah..
    oo ye ke. Spore pat mane? Akak arwah nenek dulu tu adalah waris sana. Sedara mara mmg berlambak pun jarang jumpa. Jumpa yang wajib je..hee..

    ReplyDelete
  9. Salam YAN & FAMILY
    Wow, wow! That raya trip to Singapore must be very rewarding to all, right? Gembiranya ketemu kerabat disayang & seronoknya menjamah banyak makanan kegemaran. That beriani rice certainly looked rich and tasty. I trust you that the other foodstuff were nice and tasty too.

    Have a nice day!

    ReplyDelete
  10. Salam Temuk,

    yeah,, i was so happy that at last we made it the trip to Spore. ALHAMDULLILAH.

    well.... the food was so good and made us so happy too. So tasty. Only the SGD not make us so happy..heee...

    ReplyDelete

cliks..cliks