cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, September 27, 2010

RAYA 2010 part 5 - A week after raya...

Sambung sikit lagi lah cite pasal raya ek...Bukan lagi kat Pontian. Tapi beraya dengan family hubby. After a week baru lah me and family berkunjung ke Kuala Selangor..Macam sadis je kan bunyinya..Heee.. Yelah almost ten years dah beraya MESTI di Pontian. I bukan control hubby. Tapi benda ni hubby yang decide right after my FIL meninggal dunia in 2000 tanpa paksaan, atau unsur - unsur ugutan. Heeee...Before this, usually every first raya, i akan beraya dengan my FIL and SIL and her family at Kampung Baru, Kuala Selangor..Masa tu arwah FIL was really old and sakit - sakit. Sekitar umur 80ties cam tu..

Balik cerita pasal raya, k...Before we started our visit, we went for Rojak and Cendol at Rojak Karim..Lagipun kitarang belum had lunch.. Ngeleh lohh.. Famous in Shah Alam.. Chartered since we stayed in Shah Alam. Sedap beb..Should try this if you are in Shah Alam.. senang nak cari. Just in Section 9, pakai lori je.. Selalu located in front of Plaza Masalam. Kiddos and hubby went for Rojak and Cendol, but me only cendol.
Laparnya hubby. Tapi rojak tu memang best..Just cost us RM3.50 per plate.
Abang Irfan enjoyed his cendol
Cendol satu juga..
Cendol RM2.50
Rojak RM3.50
The first house kitarang serang, rumah my first SIL in Ijok, Kuala Selangor. When we reached Ijok, kitarang noticed that my SIL sudah bukak warungnya. So, we decided just pergi warung rather than menyusahkan dia untuk balik ke rumahnya..Yang penting dapat jumpa diarang dan mintak maaf..Kuih raya boleh makan bila - bila.. Kami lepak kat bawah pokok cherries kampung tau.. So, nyaman... Tiba je kami terus dijamu goreng pisang cicah sambal tumis..
Anak Abah ni dah besar sangat sekarang...
Meja makan ni di bawah pokok cherries. Semakin banyak kami makan kat sini..
Goreng pisang pun jalan..
cicah lak dengan Sambal Tumis..perrrggghhh
Itu yang terus decide nak beli dari my SIL dua bekas of Sambal Tumis.. Hubby kata ask for recipe or belajar..Alahhh tak payah lah.. I nak beli.. Emmm... ambik kesempatan you..Mana lah my SIL tu nak jual kat i. Sure dibaginya aje..Memang i ni adik ipar bertuah..heeee.. Thanks Kak Idah..Tapi memang i nak beli pun, bukan nak mintak free...Dah rezeki i kan..nak buat cam ne...Kat sini selain dari dijamu goreng pisang, tup - tup dah terhidang mee goreng basah.. Emm... bukan main my kiddos makan Mee Goreng Basah Wak Idah diarang..Sedappp.
Mee Goreng Basah lak lepas tu..Habis semangkuk kami anak beranak pulun..Apa - apa yang Kak Idah masak memang bestttt...
It was almost late Asar. Then we dropped by at the mosque before heading to rumah my MIL in Kampung Tengah, Kuala Selangor. My MIL now not in a good health. Maybe nerve problem. Pray to GOD she'll be okay soon. INSYALLAH. Just for a while here. After bermaafan, we straight went to my second SIL. I tak teringat langsung nak keluarkan camera pasal asyik bercerita story Datuk Sosilawati je..Biasalah kan. Suka betul tentang memacam speculation yang people buat.. We went back from rumah my SIL almost 22.00pm..
On the way to rumah MIL, berhenti kat one traffic light berhampiran masjid, kitarang tengok banyak sangat burung kat atas pokok. Rolled down screen kereta, bingit sangat bunyinya..Macam - macam jenis burung termasuk gagak..
On the way back hubby buat suggestion, what if we had our late dinner at Pantai Jeram. Tempat ni memang tempat biasa kami pergi.. eeemmmm....Seafoodlah lah ni..Actually i am not really a big fan of seafood..Hubby yelah.. Macam - macam excuses i buat supaya tak payah makan kat situ..Tapi hajat hubby memang kuat. We had our dinner here.. Satu lagi tak suka ialah, depa serve lambat sangat. Mengikut experience yang lalu - lalu lah. But one thing, the food memang marvelous... Memang sedap.. Tak tau kenapa, that nite, they could serve us very quickly..Tak sampai half an hour, first dish dah sampai..Walla...
Since March (the first time i ate here masa kami ada family gathering) i noticed much changes ada kat kedai abang ni.. Maybe customers dia semakin ramai.
Coffee kawww!!! Hubby favorite
I mintak Nescafe Tarik
Ala - ala Masak Goreng Bercili ni cuma RM7.00
Tempat buang kulit cengkerang pun berseni dibuatnya..
Tengok gak nasi tu.Siap ada daun sup dan bawang goreng.
Kerang ni pun RM7.00
Ikan Jacket ni RM9.00. Hubby suka goreng garing - garing.
Siput Sedut ni lak RM9.00
Ni lah contact tuan kedai.
Tuan kedai ni dah jadi fren - fren kitarang dah..Ramah orang nya.
Just to share with the rest, kalau ada sifat penyabar, you should try here.. Senang aje. Go straight to the Pantai Jeram area, sampai penghujung, (usually petang - petang tempat orang jual cengkerang like siput sedut, mentarang lah, lokan. Area ni dekat kawasan tempat makanlah) on your left side, ada satu kedai makan yang agak besar. Kedai yang i maksudkan just 500 meters from here..Sedappp dan murahhh..Bayang kan we only spent RM39.60 for the late dinner. Peerrrgghhh...
Sebenarnya i was really tired. Mata rasa nak kejam sangat. Tapi, makan punya hal, gagah lagi tu..Lagipun masa ni air tengah pasang dan angin bertiup agak kuat. Best sangat..
Abang Luqman
Abang 'Imran
Hubby pun sengihhh jeee..Seafood his favorite
Semua sengih kalau bab makan..hee
See.... bagai disambar garuda...Licin licau..
We reached home almost at 00.45am...Huhhh penat....but ALHAMDULLILAH sampai dengan selamat dan perut bernyanyi riang hingga nak retas kulit perut..heee...

6 comments:

  1. Salam Kak Yan,

    Jemputlah ke Walimah dan Jamuan Rakyat Aidilfitri Kuala Selangor dekat Kompleks Sukan Tertutup KS, 2hb Oct 2010(Sabtu) jika ada kelapangan atau balik kampung ker.. :)

    ReplyDelete
  2. Salam Cyana,

    bila akak tgk jemputan, teringin nak p. tp bila tgk tarikh..cramp..sumenya kat situ..INSYALLAH.kem salam kat kak lin je..

    ReplyDelete
  3. Salam Yan...

    mula2 tengok gambar goreng pisang + sambal tumis, kakcik dah telan airliur! :)

    Bangcik (anak kakcik yang ke 3), suka sangat mee goreng basah.

    Kerang tu macam tak ada isi je... :)

    ReplyDelete
  4. Hai kak Yan,

    Terliuq makan..makan..makan..sedapnya goren pisang cicah sambal tumis...meleleh ayaq liuq sue di buatnya...sabau..sabau..buka posa lambat lagi..:-)

    ReplyDelete
  5. Salam Kakcik,

    my SIL ni bab kasi kitarang makan, mmg superb. Salam dia best..

    Kerang tu banyak isi dia tertanggal. Gemok2 kak..

    ReplyDelete
  6. Salam CikSue,

    orang Johor bukan takat makan goreng pisang sambal tumis, cicah apa saja boleh.

    sian dia posa2 kena tgk gambar makanan...Selamat berposa 6..

    ReplyDelete

cliks..cliks