cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, September 16, 2010

RAYA 2010 part 1 - Two days before raya...

Almost a week tak bersentuh my blog ni. Maklumlah, beraya sakan.. then bila kat kampung, biasalah...reception really bad.. Hanya update FB, TWITTER thru phone je..So, now jadi stuck nak tulis apa tah..

Oklah, i start from awal2 lah.. Two days before balik kampung. Usually sebelum beraya di Pontian, Johor, kami anak beranak akan melawat my ILs di Ijok, Bukit Kucing, and Kampung Tengah in Kuala Selangor..These 3 places are compulsory. Selalunya kedatangan kami adalah untuk mengagihkan - agihkan biscuits and cakes, and some chips lah...Sambil - sambil jenguk sekejap MIL yang sudah tak berapa sihat...

OTW went to my MIL's house, sempat lak kita singgah kat satu warung lemang.. We decided to go back to Pontian before berbuka. Mean that berbuka di Highway lah.. So, kita beli sikit for ourselves, bought some for ILs and some for my parents.. Borong habis kat situ. Plus kita beli gak rendangnya..Sudah kerap kalau beli lemang, kami beli rendangnya dan selalunya PASTI basi. So, sebelum beli i asked abang yang jual tu, rendangnya ok tak.. Siap hidu lagi just to confirm.. Bila puas hati, kamipun beli..Emmm..berbuka lemang kami petang ni..Orang lain belum raya, kami dah raya dulu..
Patah balik untuk beli lemang. Boleh makan masa buka kat highway nanti.So tak payah lah singgah di R&R yang sudah tentu ramai orang.
Sebenarnya lemang ni sudah dibakar di rumah lagi. Di sini setakat action je..Nak kasik gempaklah kan.. Seolah - olah bakar di tepi jalan.. Tak de makne nya..
Rendang daging je yang dia ada..
Lemang ni kami mintak abang ni potong siap - siap. So, senanglah nanti kami nak makan masa berbuka di tepi highway..
Brother ni bukak gerai lemang ni cuma dua hari aje..Ni di kampung mak dia. Pandai cari duit raya..Rezeki ada di mana - mana..Nak dengan tak nak je..
This girl tolong pakcik dia tarik pelanggan..This girl sweet sangat..Siap dapat duit raya lagi..
Memang dah rezeki kami, bila sampai je rumah my SIL, dia tengah masak rendang and nasi impit plastik.. Orang Jawa amalannya ialah seminggu sebelum raya dah buat kunjungan (makanan yang selalu nya dimakan di pagi raya) ke rumah jiran - jiran. Dapat lah kami sawabnya..My SIL tapaukan untuk kami..Bukan takat kat rumah first SIL je, kat second SIL pun dapat.. ALHAMDULLILAH.. tak payahlah nak beli - beli kat R&R nanti..
Pekat gak traffic masa ni..Konon nak senang lalu highway dari Section 20, ghope - ghopenya, cempedak jadi nangka. Apa tak nya kami keluar waktu orang balik opis..
OTW back, hujan je..Kereta pun banyak. We stopped at the Hentian Sebelah Tangkak. But we broke our fast kat dalam kereta je dulu.. Makan seketul nasi impit. Masa bukak bekas rendang daging tu, i got a bad smell from it.. Emmm sure dah rosak.. Bila tiba kat wakaf di Hentian Sebelah tu, memasing yang memang dah kebuluran, terus rembat.. Tengok macam ok je diarang makan.. Abang Ifan je yang tak makan.. i was so sure, the rendang bit rosak.. So, sisa - sisanya terus je i buang. Sambung our journey balik.
Rains, cars, with us. Bad traffic masa kitarang keluar dari Shah Alam..
All the food being transferred to the Tupperware containers. Rendang daging, lemang, rendang ayam, kuah kacang, and Nasi Impit.
Kami tengah makan sakan. Sampai macam tak perasan je yang rendang tu dah tak berapa elok..Emm akhirnya esok, semuanya asyik ke toilet...
We reached Pontian almost 22.00pm. Seronok lak tengok suasana bandar Pontian meriah. Kami pun decided untuk singgah. Baru teringat yang Bibik tak dibelikan baju lagi..Kami terus menuju ke Bazaar Ramadannya.. Ramainya manusia Pontian ni.. Seronok pasal boleh cuba makanan yang tak ada di Shah Alam..especially AIR KATIRA.. kalau nak minum, hanya boleh minum di PONTIAN..
Kalau nak kenal Johor, tengok pada statue nanas tu..Ni kat Bandar Pontian
Depa sakan membeli mercun dan bunga api..Sebenarnya yang terlebih - lebih tu yang si tua, bukan bebudak..
Cari baju untuk Bibik..Taste lain dari taste kita..
Sempat lak posing ala - ala hindustan tu..
Cucur bawang ada, cucur sotong ada, cucur bilis ada..Macam - macam ada...
Kebab brother tengah high ni pun kami layan..
Sedang serching AIR KATIRA..
Before leaving, sempat lagi tu singgah kat warung jual soup.Ni almost 00.00pm tau..Emmm..station lagi makan kat situ..and anak - anak merengek nak dibelikan mercun yang memang locationnya sebelah je warung soup tu.... Hubby layan je lah diarang.. Suka hati lah diarang..
"Lepas ni kita nak singgah makan mana lagi ni, yang?," eeemmm melantok je..Sebenarnya ni dah pukul 00.00am.. Kau bayang kan lah... Pakai nampak tak payah bersahur lah..
Satay Padang..owner gerai bagi free sebab nak rasa. Tak manis macam satay kita selalunya
Bakso..meatball nya memang class..
Owner gerai yang ramah tamah..Senyum sentiasa.
We reached kampung almost 00.35am..My mommy and my puppy and my Tok Ngah dah naik menyampah nunggu kami..heee....Apa - apa pun ALHAMDULLILAH kami selamat sampai..Hubby tekan sampai 150 atau 160..apa tak nye..

8 comments:

  1. salam kak.yan... slamat ari rayaa... rindunyer ngan nenas beso tuh! dah 3 taun nih kak tk raya pontian.. huhuu... aritu ade tnya akak, pontian kat ner? lupa la kat n3 mana kiter tnya.. heeee...

    ReplyDelete
  2. jauhhh juga perjalanan kak yan ye...apapun syukur semua dah selamat kembali meneruskan tanggungjawab ye... :)

    ReplyDelete
  3. Salam Hana,

    Pontian kat Permas Kelapa, dekat Kukup. Hampir dgn Tanjung Piai, penghujung benua asia tu. - Taman Negara.

    ReplyDelete
  4. Salam Suzi,

    memang jauh gak..tp kejap je sal jalan nya lurus je..dan kalau hubby yg drive,eeemmmm kita pun sama tekan break. kalau tak 150, 160 dibelasahnya..Geram sangat.. Slow sikit, kalau nampak ada accident..Tp ALHAMDULLILAH...

    ReplyDelete
  5. salam yan...
    terima kasih yan bagi tahu ina mengenai malware tu tak tahu plk ina buka ok je..tapi ina dah dlate link2 yg tak berkenaan...link gadget..dan geng blogger pn ada virus..
    terima kasih tak terhingga..kalau ada lg x tahu le nk bt mcm mana..

    yan blk kuala sel...knapa tak singgah RTH ina ada kt sana masa tu kalau tak ada rezeki kita berjumpa..

    ReplyDelete
  6. Salam Azlina,

    u buat i wonder.. U kenal i ke?Sekampung dengna hubby i? K selangor pat mane? RTH tu short form ape ek?....apa2. u leh email me..

    azianelias2210@yahoo.com

    ReplyDelete
  7. salam kak yan... eid mubarak to u and ur family. wahhh!!! lama akak bercuti kan? terasa pontian tu mcm dekat jek sbb tekan minyak berderum tak terasa. hehe. Alhmdlh...selamat pergi dan pulang. :)

    ReplyDelete
  8. Salam Cyana,

    alahh keje sendiri lah cyana..lagipun anak2 kan cuti sek lama.. amik kesempatan lah kita...

    ALHAMDULLILAH selamat semuanya..

    ReplyDelete

cliks..cliks