cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, September 1, 2010

Mengimbau kenangan Raya 2009

Kan dah cakap tak nak cite lagi pasal makanan waktu iftar.. So dalam pada dok tengok - tengok file gambar - gambar lama, terjumpa dengan gambar - gambar waktu hari raya tahun lepas. Ingat nak loadkan di sini..Biarlah orang nak kata i ni mabuk ke apa..Yelah, orang masih lagi berpuasa, tapi i dah beraya..Walaupun raya tu raya tahun lepas..Sayang kan gambar - gambar yang tak pernah tercuci lagi since i have my IXUS Canon. Usually i went back to my hometown 2 days before raya. Mesti ada satu hari untuk sahur dan berbuka with the family.. This year was the first raya for CiTi as a wife. Bertambah sorang lagi ahli keluarga kami.. Oklah cerita pasal raya lah ye..

Sehari sebelum raya, kami semua made a big preparation for food of course..Memasing dah ada dish charted for every year. For me, of course rendang - rendang ayam dan rendang lokan. Tapi this year stop rendang lokan..Rupa - rupanya selama 4 tahun, setiap kali first raya i akan kantoi. Vomit, pitam dan sakit perut.. Then this year lah baru realized that rendang lokan jadi penyebab...Maybe toksid banyak sangat dalam lokan. Besides rendang, i made kuah satay (yang tak pernah menepati piawaian hubby - memang tak pandai), Chef Ciju terror dengan Tulang Selangka Masak Kesemot (sebenarnya tak tau asal mana dapat nama masakan ni) dan Ayam Masak Merah. My mommy dengan BERASAK. (traditional dish bagi orang Bugis..Ni my mommy belajar dari her late MIL).
Almost 1500pm we were ready to cook.. Usually kitarang akan masak di luar rumah..Dalam rumah my moomy dah macam tongkang pecah waktu - waktu cam ni..Heee..
Halaman rumah my parents yang terbentang ni, esok akan penuh dengan kenderaan saudara - mara, rakan taulan yang datang berkunjung..Boleh park 20 - 30 bijik kereta dalam satu masa..No problem with parking space..Siap boleh pilih tempat yang sejuk lagi.. Bawah pokok durian ke atau pokok rambutan..
Tu anak jiran belakang yang dah macam cucu angkat to my parents.. kok dia tolong masak kat umah kitarang..Mak dia sorang - sorang tu kat dapur..Bang Toyib, bang Toyib...
My Rendang Ayam..siap untuk dimakan for the last day break of fasting.
Kuah Kacang version Melayu.Tapi hubby nak yang version Jawa..Tak pernah pass. Tapi ni yang hubby masak for year 2009.

This is our authentic dish - BERASAK. Orang Bugis selalunya ada this kinda food. Tapi kami dari keturunan Jawa lak yang sibuk dan sudah terbiasa dengan BERASAK ni..Without this dish, umpama tak raya..
The process is so complicated. First you have to make a half cook rice which mix with thick santan and salt. Then the half cook rice have to wrap with this young banana leaves. Wrap it to be the square shape like the first picture. Lipatan MESTI kemas dan padat. Kalau tak, hasilnya tidak akan membanggakan..

Half cook rice tadi yang sudah di wrap square mesti disusun 5 keping dan dibalut lagi menggunakan daun yang lebih tua. Hasil balutan seperti di atas ni..Kemudian MESTI direbus selama 4 jam. Tapi kalau nasinya lembik lagi, kurang kan masa rebusannya.
Yang besar tadi dipanggil berasak, yang kecil sedikit dipanggil Ketupat Lo. Tapi bukan dari beras, kena guna pulut. Process tetap sama.
The square is BERASAK, and the triangle shape is KETUPAT LO. I m sure plus guarantee, once u have it, you gonna like it..
First day raya, after sembahyang EID, we had our first meal together gether..Usually my puppy akan buat tempahan Nasi Bryani. Meanwhile Paman Mie akan membakar satay yang memang sudah ditempah awal. Selalunya this was the moment yang memang ditunggu kiddos. Seronok sakan kiddos pasal boleh main api..Hee... Suka hati korang lah ye. Memasing melepas niat..Kebebasan sementara..
Kecoh di pagi raya. Bersiap nak ke masjid. Usually tempat lain orang perempuan pun sembahyang raya, but not in my family..And this year (2009) my mommy wanted to do so.. So, my mommy je lah yang join..We just stayed at home and made some preparation for our big table.
tengah menyiapkan Abang 'Imran
They were ready to go to mosque.
Bryani Gam - tepuk dulu baru naik semangat makan..heee.Just nak test, nasi tu bagus ke tak..
Ni baru Chicken Bryani Gam. Lauknya mesti di bawah, nasinya berlapik di atas.
Cap jempol from hubby.
The dalcha...eeemmm sedapppp
Makan bareng dengan hubby...asikkk
Our big table was ready with food. Hubby CiTi yang baru aja jadi ahli keluarga kami.
sambil makan sambil posing
Oklah ..tak yah membebel panjang..Layan je lah semua photos ni..So, kalau nak tengok apa yang jadi taun 2009, boleh just go to this N3.

Chef Ciju with Paman Mie yang sedang ready nak bakar satay...
My first and third sons..
Abang Toyib, Chef Ciju, Abang Irfan and Kak Yayang
Sayang mommy
Alah..anja- anja
me, Chef Ciju, my mommy, and Abang Toyib
hubby with 'anak - anak Sidek'
kak Aji Lina with her honey bunny and Ajwa
CiTi and Nek Cik
Ni dah second raya.Bila dah ramai, sure big table my parents pun macam my big table..Emm saling tak tumpah..
Moment yang sepatutnya sedih, tapi selalunya jadi lawak.. Pasal kitarang suka main - main masa mintak maaf..Yelah terasa tak ada salah...wah...ka..ka....Dari dulu sampai la, kami adik beradik tak pernah perang..Ada selisih pendapat tu adalah...sesekali tu biasalah. Tapi tak pernah sampai berkerat rotan lah..
Seeee!!!! ada nampak sedih ke?? tak de kan..gelakkk je..Ni masa CiTi nak balik Kelantan rumah MIL dia..
nak jadi anak dara kejap..heee
heee..tak pe lah mak dara pun mak dara lahhh..

hubby CiTi, my beloved puppy, Citi, and beloved mommy
peluk cium untuk semuanya..meriah sakan kalau nak balik dari rumah my parents
Gambar kenangan walaupun bukan dengan baju glamer pagi raya...Our theme color for this raya - BLUE.

TUNGGU N3 RAYA TAHUN INI

18 comments:

  1. Kak Yan,

    Meriahnya raya kat kampung kan.
    Nasi beriyani tu sangat mengancam...i likeee!!!

    ReplyDelete
  2. Salam Liz,

    Memang meriah..Meriah dgn sedara, makanan, jiran2, bebudak kg beraya. Riuh rendah

    Nasi bryani tu mmg sedapp..Nak2 makan waktu lagi tgh panas..perrrgghhh!!! wa cakap lu..heee

    Liz balik mane?

    ReplyDelete
  3. meriahnye raya kak yan...best kalau keluarga besar...

    ReplyDelete
  4. cam masak utk kenduri pulak.......kalau dah ramai mmg meriah kan..... :)

    ReplyDelete
  5. Su: memang meriah.. Kuih siap buat lagi danbuat lagi..selalunya raya pertama, all the biscuit licing... heee

    ReplyDelete
  6. Salam K Ani,

    memang kak.Kitarang kalau raya macam ada kenduri.Tu yg my parents selalu buat kenduri on the first raya. senang.tak payah masak dua tiga kali...

    ReplyDelete
  7. Dah tiga tahun kakcik tidak merasa kemeriahan beraya bersama ibubapa dan adik2.. :(

    ReplyDelete
  8. Salam Kakcik,

    kesiannya.kenapa agaknya ye kak? dah tak balik kg waktu raya ke?

    ReplyDelete
  9. Salam Qis,

    kat Kukup, Pontian.. Searah ke Tanjung Piai (penghujung benua asia)

    ReplyDelete
  10. Hello Ya, I really enjoyed going thru your very beautiful gambars here.
    It reminds me of my young days tolong my friends makcik tolak or row the dodol, but never allowed to wrap the ketupat as Chinese style not appreciated, ha ha.

    I sure miss visiting my Malay friends around this time.
    You have fun, keep well and selamat berpuasa, Lee.

    ReplyDelete
  11. Hi Uncle Lee,

    yeahh..raya is the best moment to anybody. Serok preparationnya tu.. Lepas first day raya, kantoi..kepenatan.. but happy lah kan..

    Hi,u can come to my hometown loo..U may try many new dishes ma..

    TQ

    ReplyDelete
  12. salam kenal... thanks drop by kat blog saya.

    pergh meriah tul raya kat kg ek. saya tak dapat la merasa raya kat kg... huhu

    ReplyDelete
  13. Salam Elyn,

    nama pun raya kampung.. kalau tak meriah, sure pelik..maybe sebatang kara, maybe dipulau kan..hee..

    ReplyDelete
  14. salam kenal kak..

    seronok nya tengok masak ramai ramai macam tu

    yang paling saya terliur beriyani gam tu lah..

    ReplyDelete
  15. Salam Azim,

    tq for sudiing lawat blog akak ni..

    biasalah kitarang, bukan takat raya, tak raya pun cam tu..heee i followwww

    ReplyDelete
  16. salam kak yan... wahhh!!! meriahnya beraya di kg. first tyme tgk berasak tu..sebelum nie tk tau pun ada kuih tu. hehe

    ReplyDelete
  17. Salam Cyana,

    memang meriah. tp Cyana pun rasanya meriah gak kan> yelah family IL ramai kan?

    Berasak tu bukan kuih lah yang... Dia sama cam ketupat...hee

    ReplyDelete

cliks..cliks