cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, July 3, 2017

My first time Nasi Tomato



I nak ajak  masak2 hari ni. 
Actually i ni bukan pakar memasak. 
tapi kalau sekadar mengenyangkan perut tu, boleh lah. 
Dulu2 i memang boleh memasak.
tapi kalau skill tu terbiar lama, sure berkarat kan. 

Ok lah.. kan sekarang ni musim raya masih panas2 lagi. 
pasti ramai guests yang berkunjung ke rumah kan. 
i pun last Sunday (semalam), boleh mengagak, maybe akan ada guests. 
selalunya guests akan bagi tau awal2 kalau  nak mai. 
bukan main terjah je. 

i ni bukan boleh terlalu läsåk di dapur. 
kena slow and steady.
sebab tu i memang sangat mengharapkan kalau any guests yang nak mai, please let me know awai2. 
kalau adik-beradik sendiri tu, memang i tak kesah. 
ni yang jenis datang rumah kita pun setahun sekali. 
as the host, nak lah kita jamu depa ni kan..
paling tidak cekodok ke, lempeng ke.
tapi kena lah prepare awal2 kan..

jadi nak ceritanya,  dapatlah i guests yang datang mengejut.
i dari pagi memang malas2 je.
ke pasar pun at 11.00am. 
start masak pun at 1.30pm.
sebab dah breakfast lewatkan..

jadi i plnanned nak masak Nasi Tomato.
it was my first time masaknya.
google beriya2 lah i. 
almost 3/4 waktu memasak tu, tup2 guests pun sampai.
kelam kelibut lah i berkemas.
tapi Nasi Tomato yang i masak tu tak lah banyak macam nak jamu orang kan.
dan2 tu lah Hubby tambah Nasi Minyak. 
Nasib baik..

Anyway, i nak simpan recipe i ni. 
so i N3 kan kat sini. 
Manalah tau nanti2 nak masak lagi. 
Boleh tengok sini. 


Memula i tumiskan bawang putih dalam 6 bijik,
halia dalam sebenar ibu jari.
Ini i tumbuk. 
i gunakan ghee dalam 2 sudu besar dan i campurkan sikit minyak dalam 3 sudu besar. 

then another 4 bijik bawang putih i hiris nipis. 
dan sejempol lagi hacia i hiris halus gak. 
2 buku senang bawang besar. 
i hiris nipis. 
i tumiskan sampai layu semuanya. 
jangan lupa tumiskan bersama 4 bijik pelaga, 4 bijik cengkih, dan 2 inci kayu manis. 


then i masukkan sebijik tomato yang sudah i potong kiub. 
tumis lagi dan i masukkan bersama 3 helai daun pandan. 
tumis lagi. 
sambil i lenyek2kan tomato kiub tadi tu. 
then i masukkan 4 sudu besar tomato puree.


kemudian i masukkan 1 cawan sukatan beras susu cair ke dalam bahan yang ditumis tadi tu. 
kacau lagi. then i tutupkan api. 
Beras i dah basuhkan tadi, i toskan. 
i guna 4 cawan beras. 
then tumisan tadi i masukkan ke dalam rice cooker. 
jangan lupa garam ye. 

i campurkan 6 atau 7 cawan air ke dalam tumisan tadi tu. 
masukkan beras yang sudah ditoskan tadi. 
anggaran beras dengan air, 1 cawan beras, 1 1/2 air atau lebihkan sikit. 
dan masakkan dengan menggunakan rice cooker. 
alhamdulilah. 
menjadi you..
suka bebeno teman. 


Ini lah Nasi Tomato i. 
i tak ambik gambar satu2 tadi. 
tak sempat. 
i padankan dengan Ayam Masak Tomato lah kan. 
i buat acar Zucchini dan Carot. 
i tak pakai cuka biasa. 
guna Apple Cidar. 
Gara2 takut tak cukup lauk, Abang 'Imran buatkan Omelet. 



itu Nasi Minyak yang Hubby buat. 
i tambahkan dengan Murtabak Pontian. 


Ini lah hidangan kami tadi. 
macam bidan terjun punya juadah. 


Sementara menunggu jemaah yang lain sampai, sempat i buatkan Bandung Nangka dan Avacado. 
Semuanya suka. 
simple and yet it's so nice.
Ok.. i need to edit sikit pasal air ni. 

Mesti ramai yang teringin nak buat air ni kan.
I potong2 nangka dalam 4 ulas. 
u also kan potong dadu. 
Tambah dengan 1 biji avacado i potong panjang2 gak. 
masuk semua dalam bekas, letakkan ice cube,
then masukkan rose syrup.
masukkan air kelapa either yang fresh atau yang dalam kotak pun boleh. 
then tambah dengan susu cair dan susu manis. 
ikut citarasa masing2. 
kalau nak banyak airnya, tambah je air masak sikit. 
then siap dah. 
kalau nak sedap lagi, tambah isi kelapa dan kolang kaling.
selamat mencuba. 


Satu yang special kat sini adalah Pisang Salai Bersalut dari Bandung. 
memang sedap. 
ALHAMDULILAH.. 
semua makan bertambah. 
seronok hati kita wak. 
semua cakap sedap..
melayang kejap ...
heeeeee.
Syukur with the nikmah, YA RABBB.


34 comments:

  1. sedap2 tu..bandung nangka menarik juga

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. alaaa you.. like u buat es teller tu lah.

      Delete
  2. Replies
    1. Hey sis, i baru edit balik my N3. Kalau nak cuba buat Bandung tu, silakan.

      Delete
  3. Sama saya kak, lambat kat dapur, kalau ada orang datang mengejut kena lah tunggu berejam baru boleh makan nasi...heheh
    Suka sangat pisang salai Bandung tu....sedapnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye lah kan.. kalau adat di kampung benda2 ni mmg tak kesahkan.. sesiapa boleh menjengah at any time.. kat bandar ni lain sikit. kalau adik2 yg rapat, lain kekdahnya kan.

      Pisang salai tu i rasa macam nak jual kat malaysia lah. heee

      Delete
    2. Alk Jual la pisang salai tu..sedap...nk cri kt malsia ssah...indo je ad...klu ad pun x fresh...

      Delete
    3. Oooo berminat ke..nnt akak cuba ushakan cam ne. If ok, i import ke malaysia..heee

      Delete
  4. selamat hari raya yan....
    nasi lemak biasa buat...heheh.
    nasi tomato tak pernah buat.
    sekaarng ni google je kan...senang.
    nak cari dlam buku resepi pun kadang tak berjumpa. sebab sekali sekala je nak buat menu tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya to u too.
      kann.. nasi lemak pejam mata pun ok. heeeee...
      tapi since i dah berjaya buat tu yg terus buat kan N3.. nak masak lagi sure tunggu setengah tahun lagi kot. heee

      Delete
  5. Boleh cuba nanti resepi nasi tomato Yan ni. Kakcik memang tak pandai nak buat bab nasi-nasi berperisa ni, kecuali nasi ayam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sure kak..sy rs kira ok lah kot. Guna brasmahi tu lah.

      Delete
  6. cantik nampak kejadian nasi tomato tu, saya pun tak pernah buat nasi tomato, nanti boleh cuba jugalah.

    Air bandung tu pun menarik sangat untuk dicuba

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULILAH.. mmg boleh diterima ramai. heeeee
      air bandung tu mmg best. terutama bau nangka tu.

      Delete
  7. lawo je kejadian ns tomato akak....
    akak kalu bt makan2 mcm simple tp dh hidang spesel nampak semuanya

    ReplyDelete
    Replies
    1. berjaya tu dana.. suka bebeno hati.

      ye ke dana.. nnt dana mai umah akak ye.. tgk ler cam no ye.

      Delete
  8. meriahnya menu..itu menu by terjah tu..kalau menu by appointment penuh meja kot..hujung ke hujung..
    boleh dicuba resepinya nnti..thanks for sharing..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..he.. meh sini datang rumah.. tgk cam ne kita hidangkan ye.. tapi kena by appointment. hee..heee..
      alaaaa... kalau tak masak pun i beli je food kat luar.. ok je.

      Delete
  9. yeahhh nasi tomato, i like!!! senang je nak buat kak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak tak pernah masak you.. itu pasai lah. heee

      Delete
  10. akak kalau masak saya pasti memang sedap giler .. sebab 1 akak dah baisa masak 1 lagi nampak akak macam mak-mak dulu .

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee... macam mak2 ye...
      nnt idzwa mai rumah akak, akak jamu, then tgk mmg macam mak2 ke. heeeeeee

      Delete
  11. Eh, tertarik gak ngn bandung nangka tu, next time kalo nangka hubby berbuah, bolela I try buat juga, ngehh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau kat kg banyak buah kelapa lg best..bebanyak guna air kelapa..bestttt

      Delete
  12. Kenapa nama mertabak tu murtabak pontian. Apa istimewanya. Kat mana boleh dapat tu. Kalau ditukar nama pontian ke kluang, rasa dia masih sama ke. Sebenarnyabapa rasabmurtabak tu?

    Maaf zahir batin azian. Long time no see.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I put murtabak pontian 1. I m from pontian 2. I bought it in Pontian. Kalau ke Kluang, dan dibuat di Pontian, rs tetap sama. Murtabak Johor or murtabak singapore, kejadiannya adalah sama dan berbeza dgn murtabak yg biasa u beli kat pasar malam yg ada di KL or Shah Alam.

      Delete
  13. *Sebenarnya apa rasa murtabak tu?

    ReplyDelete
  14. Aduhai...teriur pulak tengok air sirap bandung nangka Avocado tu. Pandainya awak mencipta menu...

    Tak pernah masak nasi tomato.
    Saya ni kurang suka masaklah AE...camne tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. He..heee. i mmg suka makan. i suka explore food kalau travel ke mana2.
      so bila dah cuba yg similar tu, i buat lah. dan depa suka semua.

      I pun kurang suka masak. tp bila dah anak2 berkumpul tu, cuba the best lah nak menang kan perut depa tu. i kurang ke dapur sebab masalah kesihatan dear. not because of terlalu malas pun.

      Delete
  15. Selamat hari raya Maaf Zahir Batin Kak Yan... wow~ menu nasi tomato jadi juadah utama juga buat kami sekeluarga... sama... plg mudah kan n cepat dimasak antara menu lain...leh rehat pas penat menyiapkannye... heheheh...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ooo ye ke.. this was my first time beb..
      langsung tka pernah masak pun.
      tapi hasil memang menyenangkan hati.

      Delete

cliks..cliks