cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, July 5, 2017

After 21 years...


kenapa tajuk cam tu?
cam ni...
I ni orang Johor. 
tekak orang Johor yang suka Asam Pedas.
Sebenarnya kalau my family selalu cakap Gulai. 
Kami tak panggil Asam Pedas. 
Bila dah pindah ke KL baru pandai sebut Asam Pedas. 

Hubby pulak orang Jawa Selangor. 
dan tak suka Asam Pedas. 
Tak tau kenapa.
Kalau ada hidangan Asam Pedas tu macam trauma dia. 

Since then, (bila dah kawin dan tau dia tak suka lah) i memang tak pernah masak Asam Pedas. 
Selalunya i akan balas dendam dengan makan sepuasnya kalau makan di mana2 restaurant atau warung yang ada asam pedas. 
lepas niat betul lah.

Tapi recently, dalam 3 4 tahun lepas ni lah, tup2 dia kata dia suka. 
i pulak since dah terlalu lama tak masak asam pedas ni, rasa cuak pulak nak masak. 
All my kiddos pulak suka sam peas. 
Macam tekak i lah gitu. 

Since Abang Luqman dan Abang Irfan masih bercuti, i pun berhajat nak masak for them. 
i tau sedap tak sedap, sure depa makan je.
heeeeee.. Zalim kan ibu. 

Jadi i pun bersedia lah memasaknya hari ni. 
Setelah 21 tahun perkahwinan. heeeeee
Masak ikan kembung je pun. 
Tengok dalam peti tu ada lah 8 ekor Ikan Kembung yang dah keras kejung. 
Pukul 5 petang baru i start masak. 
Sebab tengahari nya dah makan di luar. 


Alhamdulilah..
Ini lah yang dapat i masak for them.
Kira menjadi lah Asam Pedas Kembung i. 
Masak tak banyak pun you. 
3 ekor je. 

Sebab i rasa, lebih sedap kalau yang selebihnya i gorengkan garing2. 
Then i masak Pucuk Ubi. 
ini pun memang i dah lama malah tak pernah masak. 
Kelakarkan.
Tapi bila dah berjaya masak tu, terus ajak all the kiddos makan malam. 
tup2 hubby pun balik dari office..
Eeeeee... dia pun makan youuu..
siap bertambah2. 
puji2 melambung lagi..
Heeee..heee
terangkat Mak Bedah. 


Ok lah kannn.


Curlass you..
dah lama tak masak, anak2 makan bersungguh.
siap yang kecik tu buat cicah dengan roti lagi.


Pucuk Ubi ni Hubby hirup2 kuahnya.
Melayang2 rasa bila dipuji. 
Heeee.


5 ekor lagi digoreng garing, kira sorang seekor. 
tapi ada yang dapat makan 2 ekor sebab Hubby dah makan yang dimasak Asam Pedas. 


tak lengkap kalau tak ada ulam kan.
elok kalau  aware dengan sugar level.
 memang bagus ni. 


bertambah2 makan nasi. 
Nasi yang dibeli dari Kakcik. 
Kami guna brasmathi. 
memang sedap di tekak. 
ALHAMDULILAH..


dan ini kejadian di atas pinggan i.


i asyik cerita pasal makan je kan. 
ye lah you. 
i tak ke mana2 sekarang ni. 
nak sembang hal2 travel, of coz tak ada. 
dan satu lagi tak pandai nak bermadah seloka.
Maka baik kita tayang makanan kan. 
Mana tau bagi idea to the others.
INSYALLAH..
think positive..
Okkkk.. nanti cerita lain yeeee.

16 comments:

  1. Walau lama tak masak, tapi saya tengok asam pedas yang akak masak tu kecur je air liur sedap nampaknya tu kak, pucuk ubi tu pun kegemaran saya juga tu..oii sedap3

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. kira kena asah balik skill kot. kasi lagi umppp.. tapi tu pun dah langsai dah you.

      Delete
  2. Ya Allah...dalam lauk pauk tu, kakcik kecur sangat dengan masak lemak pucuk ubi...terasa-rasa pulak mengunyah dengan nikmat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ha..haa.. ye kak. zal makan beriya2. siap hirup2 kuah lagi.
      saya pun terasa nikmatnya kak. saya hanya amik pucuk2 daun ubi je. separuhnya dibuang. seras.

      Delete
  3. Asam pedas saya tak reti masak. Selalu guna pes orang kedai je. Sedapnya asam pedas saya suka sangat walaupun tak tahan makan pedas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alahhh Anis.. so easy maa.. it's like u nak masak sambal je.. just u add extra air, more sayur2.. then lebih kan masam sikit. guna asam jawa.. kalau asam keping tak jadi sangat. lebihkan juga kunyit idup.. mmg sedap weiii..
      kalau tak nak pedas, buat cair sikit.

      Delete
  4. sedapnya. saya order dgn kawan pes asam pedas. memang sedap. jadila bagi saya yang tak reti ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt u boleh buat sendiri u.. tak susah mana pun. not like bikin curry pun.

      Delete
  5. sedap...rietta pown xpernah an xreti masak pucuk ubi....hehehe...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Rietta, u boleh je buat.. m sure.. senang je...
      ini i tak pakai ikan bilis sebab bila nak buat rencah, realized tak ada stock ikan bilis. pakai ikan kering je.

      Delete
  6. alahai kak sedap nyer menu akak .... tertelan-telan air liur hah!

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. alaaaaa simple sangat ni kan..
      tapi lepas lah hajat nak makan asam pedas tu.

      Delete
  7. wah nampak sedap rasa mesti lagi jempol gitu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. boleh lahhhh... melambut2 pujinya.

      Delete
  8. Selamat Hari Raya maaf zahir batin AE... ramai tetamu datang?
    Sekapal rupanya kita. Bolehlah balik Johor satu kapal nanti hihi...

    Kira haibatlah tu lama tak masak pun menjadi asam pedasnya. Kalau saya asam pedas ni suka makan banjir pas tu buh kicap manis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Selamat hari raya dear.. kat kampung ramai lah. kat sini tetamu harus diundang.. kat kampung tetamu tak perlu diundang.
      oo ye ke? u kampung mana? i orang Pontian.

      Boleh tahan lah asam pedas i tu. kalau nak banjir2 tu i kena cair kan sikit lagi. mmg terbest lah kan.

      Delete

cliks..cliks