cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Thursday, July 20, 2017

Julley Ladakh, Kashmir (19) - me and Qutub Minar


Sebenarnya cerita Ladakh dah berakhir pun.
tapi kan sebelum balik i pegi ke Delhi. 
dan i ambik kesempatan untuk melawat some places yang i tak pegi lagi.
So kali ni i nak pegi ke Qutub Minar. 

Apa yang istimewanya tempat ni..
ok lah...
i google je yeee..



Qutub Minar in Delhi is world heritage site. The tall minaret was constructed in 1192 by Qutab-ud-din Aibak, and later completed by his successor Iltutmish. The soaring conical tower is an exquisite example of Indo-Islamic Afghan architecture.






  • Qutub Minar Height : 72.5 meteres or 237.8 feet 
  • Steps in minar : 379 steps 
  • Year Built : 1192 
  • Address : Aurobindo Marg, Mehrauli, New Delhi 
  • Built by :Qutab-ud-din Aibak 


  • There are evidence that Qutubminar was built much before by Hindu emperors. Later Kuttubuddin has replaced the writing on stones.
    Qutub Minar is a World Heritage Site and has survived the ravages of time impressively. The Minar of Delhi is surrounded by a lush green garden, which is an ideal leisurely place for visitors. Qutab Minar is the favourite destination of tourists. It is India's most visited monument attracting around 3.9 million visitors every year.
    Qutab Minar is a great masterpiece of Mughal architecture. The base of the Qutub Minar measures 14.32 meters and the top of the structure measures 2.75 meters. The bird eye's view of Delhi city from the top is amazing. The base of first storey has alternate angular and circular flutings, the second one is round. The third storey of the Qutub Minar has angular flutings. The balconies projecting out heighten the beauty of the Minar.
    The tower is so high that around 379 steps are needed to be climbed to reach the top. Another taller tower adjacent to Qutub Minar is named Alai Minar which is somewhat tilted in one direction.
    The verses from the holy Qur'an are carved on sandstone walls of Qutub Minar. This monument serves the purpose of calling people for prayer in the Quwwat-ul-Islam mosque. This is a tower of victory, a monument that signify the might of Islam, or a tower for keeping a check for defense.
    There are claims and evidence that Qutubminar was built much before by Hindu emperors.  Later Kuttubuddin has replaced the writing on stones. The stones has hindu God pictures on one side and arabic writing on other side. 
    Stones dislodged from the Minar have Hindu images on one side with Arabic lettering on the other. Those stones are now in Museum. These stone represent that invaders used to remove the stone- dressing of Hindu buildings, turn the stones inside out to hide the image facial and inscribe Arabic lettering on the new frontage.


    So dah tau kan serba sikit pasal Qutub Minar ni.
    pengunjung nya youuu..
    ramai sungguh lah.
    dan cuaca waktu ini tidak lah terlalu panas. 

    i pun takut kalau panas2 sangat kang, pengsan lagi kang.
    malu je kan.
    tapi i dah bersedia dengan mineral water dah siap2. 


    sampai di sini, terus ke counter ticket. 


    then beli ticket. 


    terus memula kan perjalanan.
    tengok je lah segala info kat sini. 


    view yang ada.


    menapak sikit..
    yang bestnya agak berangin.



    nampak pillars yang ditinggalkan.
    the ruins.



    maka singgah lah Mak Bedah ala2 Kajol bergambar di sini. 


    Memang Mak Bedah suka tempat ni. 
    gambar je lah youuu.



    then tinjau2 lagi..
    memang menakjubkan.


    Nampak kuruih sikit Mak Bedah.
    Gambar i diambik oleh pak guard yang ada di sini. 
    siap bagi tips cam ne nak nampak kurus kalau gambar kat sini. 


    Siap tanya dari mana i ni. 
    i kata jauh dari Malaysia..
    tup2 dia tanya, Malaysia kat mana. 
    heeeeee..
    malas nak layan.


    mengekor je dia sambil click2 gambar i. 






    memang besar kawasan ni. 


    Mak Bedah macam photographer pro je.




    Bagi chance ye kat Mak Bedah.









    Berminyak2 muka Mak Bedah you.
    tissue dah habis dipakai dah. 
    memang matahari tu tak memancar..
    tapi humid. 
    rasa berhaba muka..


    relax kejap bawah pokok. 




    cantikkan..



    alaaaa.
    dia ambik tak cantik ni.
    sebab Mak Bedah nampak domok ni.

    Lepas tu said thanks to him.
    tapi youuuu..
    jangan terpedaya..
    jangan ingat free yeeeeee..
    heeeee..
    mati2 i ingat dia memang nak tolong amik kan gambar. 
    ciiitttt!!!.. 
    bayar youuu.
    tapi tak pe..
    kira sedekah kat bhai je lah..
    heeeee



    Then i terus balik ke hotel.
    capek deh..
    panas.
    masuk bilik, terus terlentang mengadap aircond depan mata. 
    ALHAMDULILAH..
    ok.. nanti i nak share satu lagi kisah di Delhi. 
    Kisah i makan2.
    i sukaaaaa sangat.
    tunggu yeeee.

    24 comments:

    1. tau pasal Qutub Minar ni pun lepas tengok drama Razia Sultan πŸ˜„

      ReplyDelete
      Replies
      1. oo ye ke.. Akak pun tak tertengok cerita tu..
        tp this place mmg best tangkap gambar.

        Delete
    2. Blm penah dgr lagi apalagi pergi, uhuk, uhuk..tempat ni. Tapi mmg nmpk cantik sgt scenery dia.

      ReplyDelete
      Replies
      1. He..heee.. Nanti u boleh pegi yee... i like this place..

        Delete
    3. Salam sis..lama tk blogwalking...wah bestnya travel..:)

      ReplyDelete
      Replies
      1. alaaaa... ni semua cerita lama wahidah..
        makan tahun dah..

        Delete
    4. Replies
      1. itu pun sebenarnya kurang cantik.. heeee..
        main belasah je dan campur2 camera betul dgn camera phone.

        Delete
    5. Replies
      1. nnt jom ikut akak ke Kashmir.. ini kat Delhi.

        Delete
    6. penat nak khatam travel entry kak yan... banyak benau infonya... best

      ReplyDelete
      Replies
      1. he..hee.. tinggal se lagi u.. then khatam ahh.

        Delete
    7. Salute betul la baca kisah2 Yan pi Kashmir, Delhi bagi sorang2.. berani betui...

      Depa ni advance betui bab binaan2 ni,
      Tahun 1192 dah boleh buat benda2 gini..
      Kita tahun 1900 pun dok rumah atap rumbia lagi...
      Kalau x de org portugis/inggeris mai sini memang x de la bangunan2 macam a famosa tu yg boleh bertaham sampai sekarang..

      Nanti kalau Yan nak pi Kashmir lagi war2 kan la.. kot2 ada peluang nak tumpang...

      ReplyDelete
      Replies
      1. Betul Makchaq nak pegi?
        kalau betul elok pegi in April.
        Serious, just let me know ok..

        Delete
    8. Replies
      1. ALHAMDULILAHH.. nnt boleh je kalau nak pegi.. bukan mahal sangat macam nak ke Europe.

        Delete
    9. suka sangat jenis senibina macam ni.. islamik bercampur dgn budaya india macam ni...

      ReplyDelete
      Replies
      1. Zaman2 moghul lah ni kan..mmg berseni sangat.

        Delete
    10. Salam kakak... baru nak komen, 'karang mintak upah letteww...' hehehe. Tapi at least byk gambar kenangan, kan? Lawa tempat tu...

      ReplyDelete
      Replies
      1. hee..hee..mmg kena asyik tekan butang camera je lah. kenangan kan..

        Delete
    11. Wahhhh...cantik dan bersih...yang tu saya suka!

      ReplyDelete
      Replies
      1. Memang cantik dan bersih.. tp jangan lah pegi area2 yang macam Chow Kit tu uncle.. sama je dgn kita kat sini.

        Delete
    12. Saya selaou dengar nama tempat ni tapi sampai skrang masih belum lagi jejak kaki ke sana, hopefully one day saya dapat kesana. *wishlist

      ReplyDelete
      Replies
      1. INSYALLAHHH.. akak dua'a kan for u.. u pasti boleh ke sana.

        Delete

    cliks..cliks