cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, February 23, 2011

Phuket Trip - Day 3, Feb 17, 2001.

Dah hari ke tiga kami di Phuket. Hari ini kami akan ke Phang Nga Island. We started our journey after taking our bad experience breakfast at the hotel. Tak pe lah. I akan ceritakan benda ni in next N3 khas.. Heee...Baik cerita yang best - best je kat sini. Once Mr Tony met us at 07.45AM, kami terus bergerak ke Phang Nga Island with new tourist guide, Ms Mem. (pelik - pelik nama orang Thai ni).
Jetty tempat kami memulakan perjalanan ke Phang Nga Island.

Dengan menggunakan Long Tail Boat kami mula bergerak.
Kami menyusuri di bawah cave ini. Cantik sangat.


Cuaca memang agak cerah. Secerah - cerahnya. The first place yang kami singgah adalah 'James Bond Island' atau dipanggil as Ko Tapu or Nail Island. This island is originally featured in The Man with A Golden Gun movie. Most of the sellers here are Moslem. Banyak dijual pearl di sini. And i believed, not real one lah..So, hati - hati kalau ke sini.


We reached James Bond Island at 10.24AM (Phuket time).
Dok pikir..cam ne agaknya ek batu ni leh terbelah.. Takjub..
Saja je nak ikut style orang muda sekarang bergambo. Sebab teman muda lagi.. hee
Again, ahli rombongan Cik Kiah bergambar reramai dengan banner.

Mengediks lah kejap..Lupo kejap darling i kat Mesia...hee..
Our Long Tail Boat.
We continued our journey to Pangee Island or Koh Panny - the Moslem sea gypsy village as the regular stops at day trip to Phang Nga Bay. Rupa - rupanya our lunch time kat sini. We took our lunch at Sunny Restaurant. Kira dah kaya sangat dah mamat ni. Yelah, semua tour ke Phang Nga, lunch mesti kat tempat dia. Tapi, adalah insiden yang 'menarik ' kat sini. Nanti kita cerita ye..
Pangee Island.
Dah naik kembang tekak makan telur dadar ni...

Our lunch at Pangee Island owned by Moslem.


Balik - balik air masak yang dihidangkan.. Kami langsung tak merasa air manis waktu lunch atau dinner. Dah tu botol air ni, kotor sangat. Realized bila air dah habis dimimum... huhh!!..


Balik - balik nenas dan tembikai...






Our lunch for the third day. I dah tak boleh nak merasa dengan baik. Tak rasa sedap pun. Just isi perut je lah. I rasa the worst meal that we had in Phuket lah.

Kawasan Pangee Island ni dah jadi macam tourist attraction. The trip akan buat tour di kawasan ini. Boleh tengok sekolah, masjid, dan evacuation place. Di bahagian belakang ada bukit. So, this area penduduknya boleh melarikan diri sekiranya berlaku tsunami.

Sekolah..Kalau tak silap ada 13 guru dan murid - murid sekitar 200 orang sahaja.







We tried the local food. Kuih muih.. Murah.. Sedap. Nyesal beli sikit.




Kami bertolak balik ke mainland almost at 13.11PM. Matahari memang memacak di kepala kami. On the way balik, memasing diam. Kenyang, letih, dan mengantuk.


Reached jetty at 13.45PM. Beli air dan terus naik van dan langsung kami bergerak menuju ke tempat Thai Silk. Memang ini hajat hati i. Nak beli Thai Silk yang ada floral motive. Satu lagi incident yang maha best berlaku di sini...Tungguuuu...Banyak juga lah kami melontar di sini.


Adalah lebih









kurang







RM3000 kami spent di sini. Kira berbaloi dengan scene yang terjadi..hee...
Almost one and half hour kami di sini, terus balik hotel. Malam ni kami nak pekena Seafood. Kekonon Mr Tony nak belanja. Tapi rejected by kami. Baik kami makan sendiri. Biar puas hati.. heee...Merajuk..
Sebenarnya tak boleh tangkap gambaq kat sini.. I tau tu.. Tapi saja je.. Lepas kena sound baru kata, Ooo ye ke..hee..Mak budak jahat.

Kami nak cari Seafood yang dimasak halal. Not only 'sepelet kitchen' ( separated kitchen) saja lah.. Ada gak 'incident menarik' ketika kami mencari seafood restaurant ni. At last kami jumpa Arabic Restaurant, Orient Palace yang memang HALAL lah.. Tengok ye menu kami..Memang puas hati. We took 3 lobsters, 3 fish ( tak tau i apa jenis), crabs, and tiger prawns. Tempat makan, memang marvelous. We spent almost 7335THB lebih kurang RM750 lah..
Orient Palace
Pening lobsters tu kami kerjakan..
Satu pinggan ni 50THB = RM5. Amik kau..
Steam Lobster
Curry Crab. Rindu curry.
Bbq Lobster
Prawn and fish ni masak apa pun kitarang dah tak tau. Mostly by owner suggestion. Walla...



The best. masakan something cheezy.

Steam Crab


Hii...hi...


Dua - dua sambal memang sedap.

Ice Lemon Tea - 100THB. Sedappp..segarrr..
Upsss!!!... i berlaku curang kejap.. "Yang.. i mintak maaf dunia akhirat ye.. Sebab menduakan you..." hee...with Husam..


Owner of the restaurant, Mr Mohamed. Satu lagi tu anak bujang dia kot..
Lepas dinner, kami decided go for massage again. Kali ni semuanya buat except 2 orang . The rest, ada yang buat oil massage, ada yang buat foot massage. Macam lepas niat bermassage ni..
Foot massage just 300THB.
Well, malam still muda lagi. Six of us, have a sip of coffee at Veranda Cafe, just in front of our hotel. Sambil cuci mata tengok gelagat manusia yang ada di Phuket ni. Geli geman pun ada, kelakar pun ada.. Heeeiiihhh!!! manusia...
Suka tengok cafe ni..

Balik hotel, we had to do our luggages. Esok kami dah nak check out. Luckily. kami dapat extension time for 2 rooms before transferring to the airport. Mata berat dah... Zzzz!!!!!!

26 comments:

  1. Assalamualaikum Yan

    baru mengikuti pengembaraan yan
    seronok tengok groups yan di phuket


    Wassalam

    ReplyDelete
  2. kak yan, best la baca trip akak gi phuket ni.. rase macam nak bercuti ke sane je..

    ReplyDelete
  3. cantikk pulai tu ye

    tak boleh bermalam kat situ ke..

    makanan pun mahal2 ye kak..

    rasanya kalau 750 tu..fuhhh
    boleh bayar duit rumah ati kat ambank..ahak...

    jamu mata sajelah ^____^

    Jom baca: INILAH PUNCANYA…

    ReplyDelete
  4. uihhhhhhhhh..
    geramnya..tak tahan tgk lobster tu..rm3000..adehhh..

    ReplyDelete
  5. phuket lagi... besss nyer...tringat lak ari tu blik kg nek bot kat tjg dawai... sajer jer bwk ank2 ronda2 keliling pulau.. bess kan

    ReplyDelete
  6. bestnya yan
    cantik kuku sapa kah itu...hihi

    ReplyDelete
  7. bestnya kak yan..bile la saya boleh sampai sana...

    ReplyDelete
  8. veranda cafe...
    macam "beranda" ye kak...

    ReplyDelete
  9. waaa bestnya .. puas tgk pic2 nie .. menarik kan ..
    jgn lupa FM saya tau .. ekekkek (muke x maluuu huhuhu )

    ReplyDelete
  10. W'mussalam Bro Rozali,

    alhamdullilah kami selamat pergi dan selamat kembali. Seronok mmg kalau travel ni.

    ReplyDelete
  11. Assalam Shaza,

    jom travel.mmg seronok kalau g dgn frens.. Kecoh..

    ReplyDelete
  12. Assalam Ati,

    pulau2 tu mmg cantik.. Ada gak pulau2 yg ada hotel. Esp di Phi Phi Island. Kat Phang Nga Island maybe ada.

    makananan di resto arab kalau di Phuket mmg mahal sikit. Ati....RM750 tu utk 10 org lah dear...sesekali kan Ati...

    ReplyDelete
  13. Kak Kasihredha,

    kuku sapa ek??? hee..hee...COTI kak...

    ReplyDelete
  14. Assalam Sue,

    INSYALLAH one day.. Akak travel ni pun bila dah tua2..muda2 dulu tak de fulus..heee

    ReplyDelete
  15. Assalam Suzi,

    kurang lebih lah tu.. Kan mcm kat beranda rumah je..

    ReplyDelete
  16. Assalam Ieda,

    yelahh akka snap almost 1000 pics tau..

    FM ye.. INSYALLAH.. nnt kirim add..

    ReplyDelete
  17. Assalam Nurkass,

    masakan lobster tu mmg sedap.. Sebab tu kawan akak tu siap menjilat kulit lobster tu..

    RM3000?? oo yg kitarang spent kat Thai silk tu ke?? tu bila combine..Tp mmg puas hati..Bial lg nak p sana kan.. Rs tak p lagi dah..heee

    ReplyDelete
  18. Hyazz org Langkawi ke? akak sebenarnya takut sikit dgn air.. Pasal tak mahir bebeno swimming. Tp mmg cantik.. akak mmg terpegun.

    ReplyDelete
  19. kak yan..kenapa dengan kawan kak yan tu? heheh..

    ReplyDelete
  20. Assalam Fida,

    selalunya dia lah yang buat macam2 scene. Kitarang mmg suka gelak bila tgk gambar dia.. Dia kata, korang kalau bergambar selalu nak cun je...hee

    ReplyDelete
  21. wahh best sgt tgk gamba trip.bila la dpt sampai sane. mknan pun melelehh.. ;)

    ReplyDelete
  22. kalau suka tomyam, memang berbaloi.. i tak suka sangat.

    kalau nak g, g bulan 4. (low season)

    ReplyDelete
  23. seronoknya tgk org jalan2 makan angin nie... beshnya laaa hihihi

    ReplyDelete
  24. Ha yang ni baru nampak best..!!! hehehe..siap bergambar ala2 org muda gitu....er..kat sini leh mancen????hehehhe

    ReplyDelete
  25. Assalam Mas,

    INSYALLAH one day Mas leh jenjalan. Akak pun start serius travel ni bila umur masuk 35..Dah bertekad nak travel umur 40..

    ReplyDelete
  26. Oooo u nak i gambo cam org mude ye baru bes i punya N3.. hikss..hikss...

    mancen??? tak nampak lah pulak org mancen..org bergambo banyak lah.hee

    ReplyDelete

cliks..cliks