cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Wednesday, July 3, 2013

Puri Bread

Lapar?.. saje je nak tayang.. ini yang i makan about 2 weeks ago kot.. Puri Bread and Lamb Stew.. L a m b   S t e w i dah share the recipe. Hari ni i nak share how to make Puri Bread.. Simple je.. Apa - apa pun tengok apa yang i makan tu..


sangat sedap with Baked Broccoli. 


Bahan - bahannya:

2 cawan tepung gandum
1 sudu kecil mauripan (yeast lah)
1/2 kecil garam *
3/4 sudu makan minyak masak *
2 sudu makan gula * (boleh dikurang kan mengikut citarasa memasing)
175 ml air panas*
40 - 50ml air 
minyak untuk mengoreng.


Cara - caranya:

1. Satukan bahan yang bertanda *  ke dalam mangkuk.
2. Satukan tepung dan yeast.
3. No 1 di masukkan ke dalam No 2, gaul guna garfu. 
4. Kemudian gaul guna tangan sehingga jadi bread crumb. 
5. Tambah air sedikit sedikit sehingga tidak melekat di tangan. 
6. Perap selama 30 minit. 
7. Kemudian setelah itu dibulat - bulatkan dan canai nipis. 
8. Kemudian goreng. 



tadaaaaa... ready to eat. boleh makan dengan macam - macam kuah. ada Dhal boleh, Kari boleh, Even makan dengan butter and jam pun i rasa ok je. Nanti i share how to make KRUP  KRUP pulak yee.. ..and Mee Rebus Johor..sabar ye.. SELAMAT MENCUBA..

**********************************
 Volume 7, Book 65, Number 305 :
Narrated by Nafi'
Ibn 'Umar never used to take his meal unless a poor man was called to eat with him. One day I brought a poor man to eat with him, the man ate too much, whereupon Ibn 'Umar said, "O Nafi'! Don't let this man enter my house, for I heard the Prophet saying, "A believer eats in one intestine (is satisfied with a little food), and a kafir (unbeliever) eats in seven intestines (eats much food)."

32 comments:

  1. kalau sil sya goreng makan gitu atau cicah sambal tumis atau karo sardin sedappp.... :b

    ReplyDelete
  2. betul tu.. makan gitu pun suka.. sedap kannn apa tah lagi dgn sambal sardine.. perggghhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya dah berhenti makan sardine sbb mereputkan tulang...

      Delete
    2. hee..hee. kalau tulang dah reput cam ne pulak ek.. tapi tu lah. sedap kann..

      Delete
  3. sil sya buat kueh tu kami cicah sambal tumis atau kari sardin

    ReplyDelete
  4. oooooo simple jek ek resepi dia...
    i tau makan jer sis...
    buat tak reti...
    ni u dah share the recipe...
    leh ler i cuba try test :)
    thanx for sharing....

    ReplyDelete
  5. kedai area rumah tu dia buat besar besar sebesar lengan bodybuilder tu.hehe
    cicah dengan kuah sardin singgit je satu

    ReplyDelete
  6. Sya suka mkn roti puri ni..cicah dgn kuah kentang lecek..nyum2..tima kasih kongsi resipi kak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. kuah kentang lecek? cam nye ek.. sharing2 apa salahnya kann..

      Delete
  7. Nanti dah nak puasa kak, boleh la try buat berbuka.

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes Aina.. sure macam2 recipe ada nnti kann..

      Delete
  8. OK Yan... yg ini kakak memang nak mencuba. Kakak nak makan dengan kuah dalca. Masa Yan tayang-tayang hari itu lagi kakak dah teringin siap google lagi hihi...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee.. ye ke kakk. now dah senang lah kann.. nnt tayang lah yee.. :-)

      Delete
  9. mekasih share resepi kak.... bestnyer, lyn ngn sambal udang pun ok nih

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama - sama..

      macam2 boleh cicah.. sure sedap semua.

      Delete
  10. time kcih akak resepi ni ..cicah dgn kuah sardin sedap ni..:)

    ReplyDelete
  11. Aslmkum sis Yan
    sedapnya roti puri cicah gini....
    resepi mudah tp asyik tertangguh nak mencuba..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumusalam..

      sedap kannn.. suka sangat. jadi pilihan gak lah nanti kalau puasa kan..

      Delete
  12. boleh dah ni.... buat juadah di bulan puasa nanti...

    ReplyDelete
  13. kak!!! lieya suke roti puri ni....selalu makan kat mr kabab presint 15 sbb so far kat situ yg tersedap...tapi bile tgk resepi akak eh mcm senang plak kan....comel jek akak buat kecik2 gitu..senang nak makan kan....nanti ade masa lieya nak cube laa..sbb bahan2 semua ade dah kat umah tu...tgl rajin tak rajin jek nak menguli heheheheehh

    ReplyDelete
    Replies
    1. silakan mencuba.. betul lah tu. tinggal rajin tak rajin je kann.

      Delete
  14. nampak resepi puri tu macam mudah. tapi tu la nak main tepung tu malas sket hihi

    ReplyDelete
  15. sedapnya kak yan..... puri bread..... nak suruh chef muthu buatlah besok......he3

    ReplyDelete

cliks..cliks