cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Monday, July 1, 2013

Makan Mee Rebus Version Johor dengan kitchen tools baru..

Story on Monday, June 24, 2013. 

Today i went out with Hubby. actually not really went out. went back to his hometown.. Ijok.. Another his BIL meninggal after 2 days, the first BIL meninggal. rezeki beliau meninggal on the day of Nisfu Syaaban.. (Semoga ALLAH mencucuri roh beliau). 

semedang dah kat area Sg Buloh tu, langsung Hubby singgah kejap ke office dia.. sebelum balik tu, sesaje je i  tanya kedai pinggan mangkuk (sebelum tu Hubby pernah cerita hal sebuah kedai yang ada jual barang - barang alatan dapur ni.. like pots lah, cutlery lah.. pinggan mangkuk...then he agreed to take a look. i pun apa lagi lah.. seronok  sakan. but i just nak tengok - tengok.. tengok - tengok tauuu.. tak nak beli.. heee..hee

bila dah masuk ke sini.. Ya ampun.. gilang gemilang hati i youuu.. macam - macam ada.. pilih je lah. but tadi kan dah promised tak nak beli.. tengok je kannn.. so i diam je lah.. tup - tup i tanya Hubby.. i suka yang ni.. yang ni.. dan yang ni.. nanti you belikan lah yeee.. since dah dekat tu kann.. suddenly Hubby cakap... ehh.. u beli terus lahh.. buat apa nak nanti - nanti.. apa lagi youuu..well my dear... 


i took thisss..2 lagi..



and this tweezers..also 2.


and this..another tweezers. but satu je.


then Hubby tanya suka tak ni??? eehhhh.. yang ni??? sape tak sukaaaa..memang lah suka....tapiii...tadi kan you gave the budget.. i rasa apa yang i amik tu dah masuk dalam budget.. emmmm.. Hubby belikan youuuu..(i cakap  later - later pun boleh.) tapi dah dia kata nak, beli je lah. heee.. he took stainless steel thermal coffee pot  tu dengan stainless steel pitcher tu.. .rezeki.. tak pasal - pasal budget burst..tak pe lahh.. beli for the whole family. bukan pakai sorang - sorang kann..
i sebenarnya mengidam yang ini.. Mauviel Hammered Cooper..   tapi tak ada stock.. mujur.. tak de.. nanti - nanti.. sabaqqq...pasang angan - angan je tak pe kannn..


anyway...bagi sesiapa yang suka benda - benda cam ni.. boleh lah ke sini..so sesiapa nak bukak resto ke memang bagus this place.. i will come again n again. for sure even tak bukak resto.. 


sebelum tiba rumah, Hubby singgah kedai mamak.. langsung dibelikan Nasi Kandar. nanti nak makan Maghrib.. Tettiba ingat Line Clear.. aduii..


Ada Gulai Ayam..


Gulai Kambing.. memang marvelous..


ada Ayam Madu.. memang lah sangat - sangat madunya.. manis..


ini lah rupa Nasi Kandar . sedap gak lah..

But besides that, Chef CiJu dan prepared Mee Rebus Johor Version tau..  sedap sangat.. sangat sedap..nanti i bagi tau sebab apa version Johor ye.. 


 just perfect..2 thumbs up..kuah pekat likat.


eecheeehh.. terus pakai penyepit baru tu youu.. Mee ni i guna Mee Tok Ayah.. (makluman buat warga Shah Alam.) sangat sedap mee ni sebab yang buatnya orang Islam kita. tak rasa pahit.. ).. my neighbor yang buat.. 


Kuah yang pekat dengan perencah TETEL... memang marvelous gak.. habis diet.. hancusss..


a lo lo... satu lagi digunakan.. ye lahh. dah beli kok tak pakai kann..


ini yang i panggil version Johor.. ada macam "krup..krup".. melazatkan Mee Rebus. without this, memang tak berapa umph your Mee Rebus..



ALHAMDULLILAH..BARAKALLAH.. kenyang sangat hari tu.. syukur ada Chef handalan di rumah.. name it lah nak makan apa pun.. terus dibuatnya.. Kalau nanti disambar orang, mau melopong i.. huu..huu.. (Bak kata Kakzakie, kalau akak ada ada adik lelaki lah, mau je akak pinang kan. heee...).. 


Mee Rebus plus Teh Botol .... eemmmmm..

*****************************
Volume 2, Book 17, Number 119 :
Narrated by 'Abbas bin Tamim's uncle
The Prophet (p.b.u.h) went out to offer the Istisqa' prayer and turned (and put on) his cloak inside out.

38 comments:

  1. Mana dapat teh botol tu kak?

    Seronokkan kalau pandai masak ni, masak apa pun sedap ja. Kita yang makan pun tumpang seronok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teh botol dpt kat hero kalau tak silap.

      Akak pandai makan..heee

      Delete
  2. Mee rebus kuah pekat? Daging tetel...? Oh, drooling saya Kak Yan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yess.. mee rebus johor, kuah pakat using tetel. mmg marvelous..

      Delete
  3. Memang betul apa kata kakak apa aje Chef CiJu masak tak ada yg menghampakan. Kena macam ini lagilah apparatus baru dirasmikan tengok makanan disediakan menambah selera mereka yang makan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tambah selera kan kak.. selalunya permintaan dari Chef gak tu. nak itu nak ini. i belikan je kak..

      Delete
  4. Waaa...... untung Kak Yan, saya bebenornya pun suka benda2 yg cam ni... tapi tak beli sebab takder rumah sendiri

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak pen. nanti dah ada rumah boleh jalan ke sini. macam2 ada. suka sangat.

      Delete
  5. Bab krup-krap tu yang special tu... Teringinnya nak makan Mee Rebus Johor dgn krup-krap. Buat tak pernah jadik... hahaha

    ReplyDelete
  6. Lama tak melawat kak yan..

    bestnye dapat jumpe kedai tu kak yan!!...

    mee rebus tu nampak yummy... bila la saya nak rajin buat mee rebus ni.. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi Effa.. tu lah kann. akak pun dah lama gak tak ke sana.. nnt akak BW tpt u yee...

      mee rebus tu mmg sedap esp bila ada krup krup. hee

      Delete
  7. aduh sis...
    kalo gi kedai tu...
    mau i pun merembat lite2 nye...
    hehehehhehee...

    memang untung ada pakar masak dlm famili kan sis...
    sebut jer nak makan apa....
    insya Allah dapat....best nya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee.. macam2 ada.. sanggup tak sanggup je kann..

      alhamdulilah kami ada chef di rumah.. seronok kann.

      Delete
  8. TQ kak Yan share pasal kedai jual alat alatan tu...will bring Fiza over there..

    Mee rebus Johor style tu, mmg mantopppp! Kuah likat melekat..ada krup krap tu...

    Kat mana boleh saya beli mee kuning Tok Ayah tu kak? Boring la beli mee kuning biasa, rasa pahit/rasa kapur...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yess.. u sud go there.. memacam ada. terbelalak bijik mata akak dikk..

      Well johor je kan yang mee rebus dia mantop.. makan tak cukup semangkuk.

      Mee kuning tu mmg banyak ada kat pasar 6. memang kurang asid digunakan.

      Delete
  9. aduh..n3 makan ni yg buat lemah tekak yan jugak...dah nak puasa pun minggu depan...Selamat Berpuasa Yan!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hee..hee. sabar yee.. ye lah tinggal beberapa hari lagi puasa.. selamat berpuasa gak to u.

      Delete
  10. Bab2 brg dapur mmg lemah smangat bila tgk yg lawa..
    Kita pon teringin nak jenguk kedai tu.. Tq akak..
    Best la ada chef kat rmh.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. mau je sambar semua.. bila tang bayak, takuttt.. heee.. boleh pegi lah nanti tu..

      chef in the house sentiasa.. mintak je lah nak makan apa pun. hee

      Delete
  11. sedapnya ayam madu tu..dahla duk posa ni..heee

    ReplyDelete
  12. Salam K Yan

    Minta la Chef handalan itew buat la lagi sekali, pas tu ajak keme datang makan....
    Setakat tayang gambor...sakit hati tengok........

    ReplyDelete
    Replies
    1. wasalam dear..

      nnt2 boleh akka undang.. tapi nak datang keee??

      Delete
  13. salam kak yan
    yang kruk krak tu apa dia?
    buat dengan apa.hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. yang krup = krup tu macam tepung rangup.. sangat sedap bila makan denggan Mee Rebus..

      Delete
  14. kak, krup krap tu camne cara nak buat nya? nengok kuahnya memang pekat likat..terangkat...

    ReplyDelete
    Replies
    1. nnt akak buat n3 pasal krup krup dan mee rebus tu.

      Delete
  15. mee rebus memang sedap...kena pulak dgn teh botol...lagi ler ohsem......

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kannn.. tp akak kalau nak mee rebus sure cari yg johor dan kuah pekat likat.. perghhh

      Delete
  16. alamk mee kari. one of my feveret tu ! terliur dah ni

    ReplyDelete

cliks..cliks