cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Sunday, July 14, 2013

Bazaar Ramadan Pontian dengan special Johorean food..

Story on July 12, Friday afternoon. 

Today, the fifth day of Ramadan. so fast.. another 25 days to go. Ramadan with family such a big gift from ALLAH..Sahoor together, iftar together. makan ramai - ramai.. ALHAMDULILAH BARAKALLAH.. but this early ramadan, our house tak berapa meriah.. My Mommi and My Daddi  masih kat kampung.. nak diambil awal ramadan, ada kerja yang perlu dibereskan dulu katanya.. 

They just went back to kampung. lepas haze dulu tu.. My Mommi ada health problem dengan haze. so jumpa doc dia lah.. Depa nak mai balik, kena someone fetch kat kampung. Katanya nak naik bus express je. But we all susah hati sikit..Nak dinaikkan flight, My Mommi kata nak kena jalan jauh. (Air Asia selalu kapor duit i even i dah bayar for the wheelchairs.hhhhh..)

Maka, atas hal - hal kat atas ni, today (Friday ni lah..) we went back to Pontian. Gerak agak petang, dalam 5.30PM.. jalan bit sesak. but smoothly after Senawang. Kat rest area, we bought Nasi Lemak.. kira - kira nak iftar dalam kereta lah.. Beli air gak..Once azan, (kami iftar di area Melaka dalm 7.27PM)..makan kuih dulu.. then tiba R & R Pagoh, baru we all berhenti dan makan Nasi Lemak. Makan dalam kereta je.. tengok keliling ramai macam kami. tak keluar kereta.. lagipun hujan agak renyai..


Sian Abang Irfan tak boleh puasa.. Batuk yang agak teruk. Just dapat first Ramadan je..


Air ikat tepi lah nampaknya..


 Dah habis makan baru teingat nak tangkap gambo. heee.. dah tuu.. memasing dah lapoo..Sampai kampung lepak kejap di Pantai Pontian. Minum air dan tapau food for sahoor..Esoknya we went back lebih kurang time macam kami balik ke kampung. We stopped kat bandar Pontian..dan singgah beli food for iftar.. 


Bazaar Ramadan ni just next to Masjid Pontian. Ya ALLLAHHHH.. banyaknya stalls.. Dari jauh dah memacam bau dah..


Ya ampunnn.. Tahan nafsu yeee...saboo..



barisan air yang amat menggoda... tapi ada special air yang kami suka sangat.. Hanya di JOHOR..


yesss..Air Katira.. we all siap tanya - tanya, mana satu gerai jual air katira yang sedap.. dan akhirnya bertemu di sini.. sedap..pekat, manis, memang berbaloi.. bercawan - cawan kami beli.. berplastic gak kami tapau.. buat minum sahoor nanti..



Jalan lagi.. tuuu dia.. favorite gerai bagi Chef CiJu.. stall mercun.. eeee..kalah bebudak kecik..


ini gak favorite yang dicari.. No other Murtabak in Malaysia sesedap Murtabak Johor.. Believe me.. (mengikut tekak orang johor..) Ni kedai kawan Chef CiJu.. we bought 2 Family Murtabak. sekeping dalam RM10.


Jalan lagi, jumpa ni pulak. I bought just 1 pack.. takut tak sedap.. (but ALHAMDULLILAH masa makan sahoor tadi, semua kata sedap.. boleh ulang lagi nanti bila balik nak dekat raya nanti.. INSYALLAHHH..).Ini Botok - Botok, or BEBOTOK.. tapi bukan BOTOX yee..hee..exotic food. satu RM4.00/5.00


beli ni gak.



Stall desserts cam ni.. macam - macam jenis ada.. pilih je lah. and ALHAMDULILAH this stall menawarkan agar - agar yang sangat sedap..masih lagi 3 RM1.00 ok sangat kalau rasa sedap. 


yang goreng - gorengan.. part ayam.. ini sangat sedap.. ada hati ayam, kaki ayam, pedal awam.. tungkeng ayam..hee.. all sedapppp..


stall almost last ni kami jumpa.. another botok - botok dan BERASAK or BURASAK. (food waktu raya)..Kami beli, but not as good as My Mommi punya air tangan. 


Maha kaya Tuhan..bila ke bazaar cam ni, masa ni lah boleh terjumpa dengan kawan - kawan lama.. I met my school mate. senior. dah lah kami bersembang. rupa- rupanya wife dia kenal i. masa kat KPP dulu. yang i ni jenis pelupa. langsung tak ingat. But ALHAMDULILAH after almost 30 years, dapat jumpa balik.. 


anyway, then kami teruskan perjalanan dan tiba area Air Baloi, makk aiii. stuck kejap.. Ada another bazaar... 


once we reached area Pagoh, dah nak masuk mashrib. Iftar time. we stopped at the R & R. tak ramai orang pun. we took one of the wakaf dan keluarkan lah hasil borongan tadi.. YA AMPUNNNNNN...


tu dia atas lantai penuh food. heee.. semua kemaruk sakan youuu..we had our iftar di sini.. so great..


Favorite CiTi.. ALHAMDULLILAH dapat dibeli gak..Cekodok Bilis. 


and i took this. sangat sedap.. plus Hubby lak beli Nasi Amabeng dan Lontong Kering. 


Last but not least. our favorite drink.. AIR KATIRA...

ALHAMDULLILAH,  after iftar, sambung balik. then reached home at almost 11.00PM. Pagi tadi sahoor still ada lagi food yang dibeli di Bazaar Ramadan Pontian... ALHAMDULLILAH BARAKALLAH.. tak diduga, My sister CiRah, Hubby, Princess Aurora, and Little Ali ada bersama sahoor.. tak sangka depa mai rumah i. ALHAMDULLILAH.. ok lahh... start hari ni, my house akan terus meriah especially iftar time. Hari ni, chef masih merahsiakan juadah apa untuk kami semua. tunggu lah ye..i nak take a nap jab..  selamat beriftar bersama keluarga or frens. jaga - jaga diet tu yeee..peringatan diri i gak..

**********************************
Volume 3, Book 32, Number 231 :
Narrated by Abu Huraira
The Prophet said, "Whoever fasted the month of Ramadan out of sincere Faith (i.e. belief) and hoping for a reward from Allah, then all his past sins will be forgiven, and whoever stood for the prayers in the night of Qadr out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven ."

24 comments:

  1. Akak org pontian la ya...sama dgn saya. Tapi dah lama tak g bazaar ramadhan kat pontian pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yee ujie..akak org pontian..org permas kelapa.

      Ya rasul..mmg happening dpt ke bazaar ramadan pontian ni...lupa diri.

      Delete
  2. Wah...fengsan tgk lauk pauk, kuih muih semua. Ringu kat Pontian...sedih...tempat lahir akk tu. Bnyk kenangan manis. Terubat rasanya baca entry ni. Tq ye.Wah

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg mengeramkan jiwa melihatnya. Ooo u org sana ye....sekarang banyak beza dah.

      Delete
  3. Sorang kawan I yang tinggal di Ampang selalu sebut pasal Air Katira ni. Hanya orang Johor jer yang pandai bab Air Katira nih. I sangat teringin tapi so far tak pernah jumpa pun kat mana ada jual air Katira nih di KL...

    Wahhh meriah sungguh suasana iftar U sekeluarga. Paling best sebab ayah bonda U pun ada bersama lagi kali ini.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mmg tak ada di KL...but if org johor yg terrer buat air katira n buat/jual kat kl...

      Alhamdullilah depa nal mai puasa kat umah I..mudahlah sikit..tak risau sangat.

      Delete
  4. Replies
    1. Pak amid punya nal kena tempah awai...ari tu tak sempat. Beli pasar lambak je punya.

      Delete
  5. memang rambang mata kan kak setiap kali pergi bazaar ramadhan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yesss...nak2 kalau kaler cantik2. Terpedaya jiwa den.

      Delete
  6. Boleh terasa-rasa kegembiraan shopping makan-makan dan menjamu selera. Hmm... sangat-sangat merindui bazar Ramadhan di Malaysia tanahairku... huhuhu...

    ReplyDelete
  7. tuh diaaa macam-macam makanan ada kan. nak apa pilih je hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yeaazaaa..berbahagia..nak buka nanti baru insaf..heee..

      Delete
  8. Aduhaiii...kalau dapat param yang macam nie, barulah terasa seronok nak shopping.

    ReplyDelete
  9. Salam Ramadhan Kak Yan ...suruh dorang bukak cawangan air katira di selangor...teringin sangat ni...hehehhe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramadan kareem.to u too..


      Kalau susah2 akak bukak lah..heee

      Delete
  10. Selalu org dok sebut air katira ni terutama GB yg duduk kat JB. Mnalah nak carik air tu kat Kajang. Mungkin satu hari kena gi Johor kot, kot2 mengidam anak no 4 pulak haruslah carik.

    ReplyDelete
  11. hehehe. semua menu makanan johor! bazaar pontian tak penah sampai lagi. bazar sini yg dekat dekat pun tak pegi pegi lagi. hihihi~

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tanya pocket dan tanya perut masa buka nanti..memacam adaaa.

      Delete

cliks..cliks