cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Search here too

Saturday, July 20, 2013

Food heaven at Restoren Soto Shah Alam

Story on July 19, 2013, Friday afternoon.

ALHAMDULLILAHHH dah 10 hari kita berpuasa.. dah memacam food yang dihidangkan atas meja kan.. mana yang makan kat luar tu, dah macam - macam resto yang disinggah.. so far me and family still makan kat rumah.just beli sikit - sikit di bazaar ramadan.. .. like last year Chef CiJu suka masak.. but this year, early ramadan je dah beli lauk kat luar.. sebab??? she's bit busy.. biscuits yang ditempah agak banyak.. plus kengkadang tak sihat.. eemmm...

and yesterday we went out. tapi bukan lah purposely nak beli food.. keluar since morning.. habis dah round Shah Alam and Klang. ada banyak urusan.. pusing kelililng, tup - tup tengok jam almost 3.00PM. dok menganggarkan yang bazaar sure ada yang dah bukak. but we decided to go to Restoren Soto Shah Alam at Section 8.. Kat sini, for those yang tinggal di Shah Alam.. sure tahu this resto.. Kat sini boleh i katakan FOOD HEAVEN.. MASYALLAHHH.. food yang disediakan terlalu banyak. pusing keliling rasa semua nak dibeli..

jom kita tengok apa yang ada di sini..


kuih muih.. MASYALLAHHH.. pilih je lah. i suka kuih yang ada inti kelapa bergula melaka.. macam ketayap.. But i kureng suka sikit Ketayap dia.. Intinya tak mantap.. tak manis.. macam guna hampas kelapa je.. but then rest ok.. 


see..pilih lah yang mana berkenan. punya lah banyak kan.. and you know what.. semuanya ini dibuat oleh owner ini sendiri dan dibantu oleh pekerja. I know this owner.. MIL to my classmate.. Mualaf.. Makcik ni i sefamily panggil Kedai Mak Nyonya.. heee.. sennag nak kenal kannn..


desserts macam ni.. mak aiii.. segala nacam..


lauk - lauk macam ni i suka.. Ikan bakar ni baru je dibakar masa we all sampai.. tunggu kejap..we all took Ikan Keli Bakar. sedap tapi sekor RM5.00.. hambikkk..


air pun kedai ni jual.. Tau Foo Fa pun ada. 


jom masuk ke dalam kedai.. SEEEE.....boleh jadi bingung.. heee


pilihh..pilihhh..


Soto ada, Mee Rebus ada, Laksa Utara ada... Ya ampunnn..


Lontong pun ada..


Nasi Kerabu pun ada weii.. tapi masa ni belum siap lagi.. Dan depa sedekah pisang. ambik je lahh...Tapi kalau ada notice sila ambik satu, so just satu je tau.. Not more than satu.. Nanti jadi haram tau... Anyway i nak tayang kat you guys some of the dishes yang for me really exotic. Some ada yang i suka dan ada yang tak suka. just wanna share with you..


nak tau apa ni??? Batang Keladi Masak Asam.. kalau dulu - dulu i stil remember yang batang keladi ni dicampur dengan sulur keladi.. but now i notice hanya batang keladi.. dulu - dulu makan memang sedap je. Masa my late grandmom masak. but now i tak berapa suka.. 


ini??? emmm sume kenai kot.. Siput Sedut Masa Lemak Keladi.. My kiddos pun suka but not me. i takat suka - suka manja je. heee.. But if this is the only dish yang dihidangkan. INSYALLAH i akan makan. For me to masak??? ooohhh nooo.. heee..


haahhh!!!.. yang ni??? Yesss. Jengkol Masak Lemak.. Jengkol?? Jengkol tu jering.. Jering ni jering tua tau.. Pernah makan jering tua yang direbus dan kemudian makan bersama kelapa bergula.. Emmm.. i love it..


yang ini??? ini food orang jawa.. Pari Bakar Masak Lemak Kencur.. i suka gak yang ni. but we all tak beli lah kan.. dah tu mana nak sumbat nanti weii.. I suka lagi kalau pakai Ikan Keli.. or Ayam.. Superb..


tadaaa.... last but not least.. apa ni ??? Emmmm Pucuk Ubi Masak Tempoyak.. (tak sure betul tak..) i suka sangat.. Ada sikit petai dalam ni. but not really strong lah.. Ini i beli.. sikit pulak tuuu.. tak cukup. heee


Ok lahhh.. sian pulak kalau ada yang baca my blog ni waktu tengahari.. mau menangis. sabar ye.. Sabrun Minnannar.. heee....Buka apa agaknya petang ni.. I Insyallah  having my Iftar kat sekolah anak - anak.. Nanti i share the story ye..

**************************
Volume 3, Book 32, Number 226 :
Narrated by Abu Huraira
I heard Allah's Apostle saying regarding Ramadan, "Whoever prayed at night in it (the month of Ramadan) out of sincere Faith and hoping for a reward from Allah, then all his previous sins will be forgiven."

26 comments:

  1. Wah ni memang betul2 food heaven ni kak. Nanti bolehla try berbuka kt kedai ni sebab studio husband pun kat shah alam je hee. Tapi memang sedapla kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. INSYALLAH food dia memang sedap - seddap. mungkin just bit pricey lah.. still yang penting sedap di tekak kita kann..

      Delete
  2. kak byknye choice tp kalau sedap pasti berbaloi berbelanja kt sini kan kak..
    selamat berpuasa^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang sangat2 banyk.. tak tau nak pilih mana satu at first.. mabuk.

      Delete
  3. tak boleh gi sini la gamaknya..banyak giler pilihan..huhu..nasib bek baca pas sahur..kalau tak..huhu..kompem berbunyi-bunyi perut ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. he..hee.. sampai tak tau nak pilih kann..

      Delete
  4. I tetiba tingin nak buat Masak Keladi Asam tu. MyToklaki suka, anak2 tak berapa gemar.
    Siput sedut tu pun macam sedap, tapi nak masak memang sori la. Malas nak takik muncung siput tuh!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I memang dah tak makan dah ssayur tu AA.. dah tak biasa sangat.. bayangkan berrpuluh tahun tak makan. malah tak teringin nak makan pun. hee

      Delete
  5. Kak yan, ada landmark x utk ke resto ni? Rs mcm nk g sn sblm habis puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dr concorde hotel stright sampai traffic light suk..terus lagi till after fly over himpit kanan..turn right..menuju bukit seri cahaya..himpit kanan..terus sampai jumpa masjid belah kanan..masjid kubah hijau...lepas masjid tu terus belok kanan...kat situ ada kedai makan banyak..that area...

      Delete
  6. ini memang rambang mata kak tak tau nak pilih mana 1
    tengok kuih, pencuci mulut, lauk2. huihhhhhhhhhhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn..tergoda nafsu.. sakan membeli jadinya..

      Delete
  7. memang banyak sungguh menu yg disediakan. semua ada. tak tahu nak pilih. semua nampak sedap.

    ReplyDelete
  8. MashaAllah banyaknyer menu..kalau saya memang rambang mata dah nie..pucuk ubi masak lemak tempoyak dengan petai tu teringin sangat nak makan sejak nampak sheila rusly masak dalam rancangan ketuk-ketuk ramadhan! bole bagi landmark tak mcm mana nak pegi sana..thanks!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrs smile.. sorry lambat reply..

      kalau u nak ke Bukit Cerakah tu lah landmark dia..

      Delete
  9. salam ,

    restoran ini memanga banyak pilihan.
    Suka makan soto ..

    Tapi tak leh selalu selalu memborong disini , boleh jatuh bangkrup ...(pB lah).
    he he he

    ReplyDelete
  10. Pergi satu tempat ja macam2 ada tak payah nak fikir sedap ke tak coz dah biasa mesti sedap.

    ReplyDelete
  11. Assalam k.yan, pagi2 buka pc tertelan air liur ni...layan jap...

    ReplyDelete
  12. uiiii...byknya makanan dia kakkk...kalau camni saya takyah masak la..beli je. janji jgn beli ikut tekak yg lapar...ngeee

    ReplyDelete
  13. Ya Salaaaaaammm... nak pilih apa? nak pilih yang mana? Pengsan!

    ReplyDelete

cliks..cliks