cliks..cliks

Pages

Followers

Intai - intai sini

Loading...

Search here too

Wednesday, November 28, 2012

Trip to Kota Kinabalu (2) - First day in KK

Ok guys..sambung cerita i yang flew ke KK sorang - sorang tu.. Once tiba di airport maka dapat lah i called Chef CiJu. bertanya itu dan ini.. ALHAMDULLILAH... my brother arrived at the airport just on time.. 5 minutes before the gate closed.. macam nak fengsan Chef CiJu berlari ke counter dropped luggage.. I m very sure, 'Anak - anak Sidek' and My Mommi, My Daddi cuak sakan..Bayangkan depa ni selalu travel dengan i, tup - tup kena handle sendiri.. I know My Daddi maybe tau sikit - sikit sebab biasa kalau balik ke Johor pun  pernah ambik flight. Tapi ye lah... bukan routine kan naik kapal ni..  But ALHAMDULLILAH diperrmudahkan.. Kalau takkkkk, sure hampa my anak - anak buah nak i suka - suka.. at lasttt... huuuhhh.. really suspend. 

When i arrived at the airport  KK , terus my fren (actually Hubby's fren since depa sekolah kat USA lagi until now)  whatapps me dan ajak i keluar dulu and had some thing to eat before fetching the rest yang maybe sampai at 12.30pm. ALHAMDULLILAH, i jemput depa di airport. Transportation?? Ohhh..thanks to our frens Azmi and Aisyah yang meminjamkan their 2 Hiluxs for us. Maka i and my brother drove the Hilux. Huuuhhh si capek ni bawak Hilux tu.. terasa i macam ganaz. hee..   dan we  directly  went to the hotel yang telah dibooked oleh Chef CiJu.. 
We stayed at Promenade Service Apartment. We took 2 studios and 2 Suites for 19 of us. Mean meanwhile waiting for the rest, i brought my parents to my room first..yelah.. nak makan, nak go to toilet lah, mandi, solat. after we took our simple lunch, (i tak makan pun sebab dah makan sikit masa keluar with my fren, Aisyah tadi) kitarang berehat kejap.. Kat luar was so hot. Planned nak keluar awal, tapi kami cancelled. Hubby lak still got meeting. We all akan jumpa later. 
sooo.. time to take a nap.. macam Abang Luqman ni..
and these kids..heee lepas kena sound sebab bising, terus sembang kat area kitchen.. kelakar.. ini lah depa bila dah berkumpul sama cousins.. happy jeee..

About at 5pm (macam pukul 6pm kat Semenanjung), we decided nak melawat Pasar Filipino.  and we decided just jalan kaki je.. sebabnya my kaki tak larat nak tekan clutch. heee.. dah terbiasa bawak  auto.. ini lah padahnya.. well actually not because of that. just my kaki ni felt so uneasy.. biasalah kannn.. numbness kann..but then Aisyah called and mentioned Azmi with drove us there plus her car and plus another Hilux driven by my bro, PamanMie. 
time to get ready..
we went to pasar basah di area Pasar Filipino. just went to area barang - barang kering like Udang Kering, Ikan Bilis.. macam - macam ada. suka sangat.. tapi tu lah kann.. nak bawak balik tu satu hal lagi.. heee
tau apa ni?? sedap kalau buat cekodok.. heee..i bought banyak yang ni. 1kg just RM8.00. nak buat ole - ole. now i prefer belikan orang food rather then barangan... 
tau apa gak ni???i bought this too.. 
sementara yang perempuan buat 'tawaf kidai' (ingat this phrase dalam Adam Hawa??), yang lelaki dok sembang.. 
kami tak banyak shopping kat sini. ingat nak ke Pasar Filipino kejap. tapi tak banyak yang i beli.. just few thing. macam malas jee..lagipun panasss..
kami menuju ke area gerai - gerai makan.
the gerai by river bank. cantik sangat masa ni. almost sunset. 
tau apa ni???
mahal tak terkata..sekoq ni, almost RM180..nak percaya ke tak nak..malas nak argue, baik tak payah makan. baik tunggu Hubby sebab dia dah kerap makan.
seronok lah anak - anak.. they enjoyed the food here. even this place bit messy.. well biasalah kan.. unless makan kat hotel or resto.. hee..
we love the ABC.. sedappp.. manisss.. cuma satu pelik, dalam nya ada macaroni. heeee
i love this fruit.. Pak Temuk sure tau buah ni..
so fresh..
we ate here sampai lah sunset. cantik kan.. we left this place and back to the hotel. Malam ni another group akan sampai. about 10.30pm, they arrived. Hubby and PamanMie fetched them plus another Hilux given by Azmi. Now we have 3 Hiluxs for us.. MASYALLAHHH.. JAZAKALLAH tu Azmi and Aisyah... 
we met the other group here dan terus had our dinner here sama - sama dengan Azmi and Aisyah and their 2 boys. we had really long table. heeee.. 23 persons all together..tengok apa yang kami makan. Really recommended this place. Lebih bersih and neat sikit this place. we spent about RM600 plus here.. kira sorang makan dalam RM30 lah.. but tell u the truth, puas hati. plus food all awesome.. jom tengok apa we all ngap ngap..
ada Sotong Goreng Tepung.
Ketam Masak Cili Api

Udang Goreng Masak Chili.
Udang Goreng Butter.
Ikan Bakar plus ada gak Pari Bakar. another dishes adalah Kerang Tumis Curry, 2 jenis sayur plus one Ikan Steam for My Mommy.
dan juga benda ni... apa ek???? emmm.. nanti kita jawab..
happy sume.
seeee.. almost midnite.. malam ni we decided nak ke Manukan Island for snorkeling. Plus visit Sapi and Mamutik Island. So semua pergi...Needed to get up early.. So, nak tido dahh. Tired and sleepy..
********************************
Volume 5, Book 57, Number 2 :
Narrated by Imran bin Husain
"Allah's Apostle said, 'The best of my followers are those living in my generation (i.e. my contemporaries). and then those who will follow the latter" 'Imran added, "I do not remember whether he mentioned two or three generations after his generation, then the Prophet added, 'There will come after you, people who will bear witness without being asked to do so, and will be treacherous and untrustworthy, and they will vow and never fulfill their vows, and fatness will appear among them."

59 comments:

  1. bestnyer gi kk... aritu bkn nekcik pun ada gi kk ke... jeles2 ni dana kene kumpul duit dr skrg nih...

    dana tau bnda yg hijau2 tuh kerabu rumpai lautkan kak... yg mcm anggur tu pun rumpai laut kan...
    bestnyer tgk ikan2 yg ada ngn udang2 besar gabak...

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang NekCik pegi dulu.. Kami plan awal, tup - tup dia g dulu..heee...

      yes kerabu rumpai. tak ada rasa tapi katanya bagus sangat.

      Delete
    2. Nekcik pgi dulu riki riki tempat untuk anak cucu!!

      Delete
  2. kak yan, yg rm5 sepeket tu apa? yg rumpai laut mcm pokok lada hitam tu sy pernah tgk..dia mkn cicah kicap/airasam ke. makan mentahkan..? ritu gi KK, takut nak mkn kat area akak gi tu..sbb lone ranger. tambah2 takut filipino yg masak..kat sana ikan yg warna merah tu bykkan dia buat bakar2..
    buah yg byk biji tu, buah nona ke kak yan..?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu adalah gula melaka...

      yesss makan mentah2.. tp makan kat situ oklah.. cuma u kena cari yg pakai tudung lah..better..

      heee.. bukan buah nonaaaa..buah apa ekkk????hee

      Delete
    2. ritu lone ranger berjalankaki dari parkson sampai ke one borneo tu rasanya. sbb nak cari makan semata-mata. yg confident..hehe..punyalah takut nak makan..

      Delete
    3. jalan kaki leh lone ranger, tup - tup nak makan kat area reramai tu takut... eeemmmm.. akak wonder ni.. heee....

      but anyway.. food ok lah if u just dont care about surrounding. me, ok je.. even kengkadang macam rasa2 tak lalu. heee

      Delete
    4. takut xhalal kak..hehe.. sbb kwn2 duk sabah byk ckp pilih kedai mkn betul2.. bukan org melayu yg masak tu. filipina.tu yg xberani.. ;-)

      Delete
    5. oo okk.. ye lah... have to beware lah kann..


      yesssss..buah terap.. bukan tarap.. hee

      Delete
  3. Assalamualaikum Azian

    tentu sedap tu....semua habis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikumusalam Bro Rozali..

      memang sedap2.. highly recommended..

      Delete
  4. Entah bila agaknya kakcik akan ke KK tu lagi...

    ReplyDelete
  5. RM180? mahal bangat! Bukan ke katanya seafood kat sana murah murah kan kak?

    Wah...19 person..ni betul2 punya rombongan...
    Nampak cantik kedai2 kat river bank tu..kalau saya, mmg dah tembak sunset la..hihihih

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mean lobster DZ.. memang pun rege dia dah tuuu..

      mmg cam tu lah kalau kitarang travel.. reramai..

      cantikkkk sangat..

      Delete
  6. ABC kat KK memang ada makaroni.. takde yang pelik.. lagi pelik kalau takde makaroni.. hehehe

    anggur laut atau orang sabah panggil lato tue memang sedap.. lagi sedap makan fresh2..

    ReplyDelete
    Replies
    1. oo ye ke Rinah. i tak tau.. heee tu lah kann.. macam2 boleh explore kalau melancung tenpat org ni.

      Delete
  7. seronoknya kak yah pergi KK..rindu nak ke sana lagi..
    say suka rumpai laut tu sbb die crunchy..
    buah tu tak pernah tgkpun..buah apa ye?mcm cempedak pulak..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. ALHAMDULLILAHH...we had a great time.. memang seronok..

      yess..crunchy. akak suka..

      buah terap..pun sedap..

      Delete
  8. Wajib pergi ke taman lautnya kak yan...best2 terasa nak pergi lagi je...

    ReplyDelete
  9. Tu yang tak berapa best kalau pegi kena naik k/terbang.. macam2 kecoh..
    kalau drive senang...tapi nak ppegi jauh kena la jugak naik flight kan..

    Meriahnye pegi ramai2 ngan family... makchaq hanya sekali dapat kumpul famili ramai sikit.. selalunya plan2 last minit mesti ada yg tak dapat pi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lahh..nak ke Sabah..mana leh drive..hee

      ALHAMDULLILAH dah 2 tahun kitarang travel reramai..seronok lahh..

      Delete
  10. K.ani suka KK! Tdo kt Kundasang Ranau ke x.....Poring Canopy Walk x??????

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kan kak..saya dah pegi 2x ke KK cuma tak pernah ke Kundasang.

      this time boleh tido. cuma tak ke poring je..

      Delete
  11. Ya Allah.. Fenin i tgk makanan.. Heheh. Bliss..

    ReplyDelete
  12. 180 utk sekor mahalnya kan kak..
    ingatkan kat sana murah..

    sebabkan heaven beginilah sy tak jemu2 balik Sabah.
    I love sabah so much!

    ReplyDelete
    Replies
    1. certain food lah yg mahal.. yg lelain tu ok je.. murah..

      sabah memang best..esp Kundasang.

      Delete
  13. kalau PM pun enjoy gak food2 kat situ...semuo nyer nampak mengiur kan...perut PM yg tengah lapar nih bertambah lapar jadi nyer kak...huhu

    PM tak pernah pergi KK lagi...nampak menarik...mungkin satu hari kene pergi nih...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. PM u sud go..very the nice lah..esp kundasang.

      wont regret.

      Delete
  14. yan...tahun hadapan plan nak ke sabah, boleh refer yan punya blog nih..

    ReplyDelete
  15. Tengok laut tu teringat naik bot ke pulau manukan yg laut tgh mengganas time tu..tapi pulau tu mmg cantik sgt..

    ReplyDelete
  16. wah..meriah betol ya...19 org..ramai tu... saya p KK dulu pon dudok promenade...rumah besar tp saya x puas hati, ada masalah sket...hu..hu... air takda... mintak tukar rumah, mula2 kata ada, lepas tu kata x da kosong plak... saya ngamok kat situ, teros kasik rumah baru..he..he...

    ReplyDelete
  17. meriahnyer.. melancong ramai2 camni mesti lg seronok kan..

    ReplyDelete
  18. happy nye semua orang kak yan, yang pic atas tu, buah cempedak ker?

    ReplyDelete
  19. Saya pi KK kalau sewa kat Marina Bay kita org masak sendiri... semua fresh... beli je kat belakang pasar filipino... memang havent bab makan ni kat KK

    ReplyDelete
  20. fuh kak..2 hilux tu....mmg ramai la yeak...meriah2 hah....suke tgk aktiviti mkn2 tu....meriah tgk lauk...dah le kat sane fresh2...sedapnye la hai...rindu nak gi sabah lagi lah...

    ReplyDelete
  21. woohhhoooo.... delicious delicious food...!!! terbeliak mata tengok..!!!

    ReplyDelete
  22. Bestnya dapat jalan-jalan kat KK. Buah apa tu? Nampak mcm durian tp isi macam cempedak. apa tu?

    ReplyDelete
  23. Kagum nya. Tu yang lagi tingin nak pegi Sabah ni. Udang kecik tu Geragau. Memang kalu buat cekodok, boh banyak, sedap!

    ReplyDelete
  24. super double triple syokkkk....blom pernah smpai..huhu

    ReplyDelete
  25. mmg t'liur leez tgk makanan2 tuh! owh3.. leez penah sampai ke sapi island. cantik!

    ReplyDelete
  26. seronoknya klu dpt pergi sabah.....gambar makan2 plg best

    ReplyDelete
  27. Wow, ramainya ahli rombongan Yan tu. Bayangkan, kalau setiap ahli membawa balik "jajan" 2 biji buah terap@tarap yang Yan tayang (dengan penuh mengancam) tu, pasti Yan boleh buat kenduri terap dengan jiran-jiran. Pak Temuk teruja juga lihat udang laut besar-besar tu walaupun bukan berani sangat memakannya. Ceria selalu!

    ReplyDelete
  28. seronok akak buat "tawaf kidal" ramai2....he3.....mcm2 yg dibeli......makanan kat sana pun nampak cam menarik sangat!

    ReplyDelete
  29. How much you pay per apartment if studio and suites? We plan our company outing on feb 2014. Is promenade apartment ok? Where you made the booking?

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

cliks..cliks

Share it